Mahogni (tømmer)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Snit gennem tømmer fra "Hondurasmahogni" (= Bredbladet Mahogni).

Udtrykket mahogni bruges om mange forskellige typer af mørktfarvet tømmer. Oprindeligt drejede det sig kun om træ fra arter af slægten Mahogni. Det er de tømmersorter, der i dag hedder henholdsvis Cubansk mahogni, Hondurasmahogni og Stillehavsmahogni. Dette træ har været så efterspurgt, at alle arterne er fredede og opført på CITESlisten.

Navnet bruges også ret almindeligt om tømmer fra arter af den afrikanske slægt Khaya (der er nært beslægtet med Swietenia), som så får betegnelsen "Afrikansk mahogni".

Mahogni kan desuden henvise til en bredere gruppe af alt det tømmer, der kommer fra arter af de tre nærtstående slægter: Swietenia, Khaya og Entandrophragma. Tømmer fra Entandrophragma forhandles under artsnavnene, men ofte med ordet "mahogni" vedhæftet, som det f.eks. bruges om "sipo", der bliver til "sipo mahogni".

Derudover handles der med en række såkaldte "mahognisorter", der bærer forskellige, fantasifulde navne. Af disse er det såkaldte "Fillipinske mahogni" bedst kendt. Disse tømmersorter er ikke ægte mahogni.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Mahogni anvendes i mange sammenhænge, bl.a. til møbler og gulve. Men især benyttes det af instrumentbyggere, som ønsker en varm, rund og klangende lyd. Gibsons Les Paul-modeller er f.eks. bygget af mahogni og mange trommer er også bygget af mahogni. Også en del akustiske strengeinstrumenter bygges af mahogni. Mahogni bruges endvidere i stort omfang af bådebyggerne, både til skrog, overbygning og indretning (aptering) på finere lystbåde.