Mailing-liste

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En mailing-liste (alternativt e-mail-liste eller postliste) er en samling af navne og adresser brugt af et individ, en organisation eller et fællesskab til at fordele information igennem postvæsenet eller over e-mail. Begrebet dækker ofte over både indholdet som sendes over disse lister, samt personerne på listen.

Nyhedsbreve[redigér | redigér wikikode]

De mest forekommende e-mail-lister er nyhedsbreve, som også lægger sig mest op af det traditionelle begreb, hvor én afsender formidler til mange modtagere. Da e-mail blev gradvist mere populært opstod muligheden for at mange afsendere kunne sende til mange modtagere.

Diskussionslister[redigér | redigér wikikode]

Muligheden for mange afsendere at sende til mange modtagere er blevet brugt på adskillige måder: Internet-kulturen benyttede dem gradvist mere som alternativ til Usenet. Nogle virksomheder benytter adresser som, hvis man sender til dem, er der mange, specifikke personer som modtager dem.

Det er muligt at oprette sine egne e-mail-lister til foreninger ved hjælp af internet-tjenester som Google Groups og Yahoo! Groups, der foruden at give adgang igennem e-mail tillader én at tilgå fælles kommunikation igennem et internetforum, som også er en moderne aftager til Usenet.

Der findes både danske og internationale service-udbydere til at drive e-mail-lister. Mange subkulturer har deres præferencer, fx rollespil, international politik eller open source-software.

Software[redigér | redigér wikikode]

Foruden service-udbydere på internettet, kan man drive e-mail-lister manuelt ved at bevare en stor mængde adresser i sit adressekartotek i sin personlige e-mail-klient. Da har man ofte lyst til at benytte afsender-feltet kaldet Bcc, eller Blind carbon-copy, hvor modtagerne ikke kan se hvilke andre modtagere der er. Man kan også anvende software lavet specifikt for at mange kan kommunikere til mange andre.

Eksempler på historisk e-mail-liste software som stadig bruges i dag er [[GNU Mailman]], Majordomo, ezmlm, LISTSERV og Sympa. Disse stykker software har til opgave at sikre at det kun er de retmæssige medlemmer som kan sende og modtage e-mails for listen, at gemme arkiver over sendte e-mails og automatisering af tilmelding og afmelding.

Se også[redigér | redigér wikikode]