Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 187.246 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
The Dubliners, 2005

The Dubliners var en irsk folkemusikgruppe, der eksisterede i perioden 1962-2012. I den Dublin-baserede gruppes 50-årige karriere blev sammensætningen blevet ændret mange gange. Gruppens succes skyldtes ikke mindst forsangerne Luke Kelly og Ronnie Drew, som nu begge er døde. Bandet høstede international succes med deres livlige irske folkesange, traditionelle ballader og instrumentale numre. Bandet optrådte på forskellige folkemusikscener i Dublin og London i begyndelsen af 1960'erne, indtil det skrev kontrakt med pladeselskabet Major Minor i 1965. Herefter fik de megen radiospilletid og endte på Top of the Pops i 1967 med hittene "Seven Drunken Nights" og "Black Velvet Band". De spillede ofte sange, der var kontroversielle på det tidspunkt, og gruppen blev derfor kritiseret fra visse folkemusik-puritaneske sider, og Irlands nationale tv-kanal RTÉ havde et uofficielt forbud mod deres musik i perioden 1967-71. På dette tidspunkt steg bandets popularitet i resten af Europa, og de optrådte i The Ed Sullivan Show i USA. Gruppens succes forblev stabil i løbet af 1970'erne, og samarbejde med yngre navne holdt populariteten oppe efterfølgende.

The Dubliners medvirkede til at popularisere irsk folkemusik i Europa. De har påvirket mange generationer af irske bands, og deres arv kan findes hos navne som The Pogues, Dropkick Murphys og Flogging Molly. I Irland er gruppen særligt elsket, og deres coverversioner af traditionelle sange bliver ofte regnet som definitive versioner.

Efter Barney McKennas død stoppede gruppen med at spille under dette navn, men de fleste af de overlevende medlemmer af gruppen fortsatte med et turnere i 2013 under navnet "The Dublin Legends". Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Ullevaal Stadion vært fast cupfinalearena siden 1948.

Liste over sesonger av NM i fotball for menn er en år-for-år-oversikt over cupsesongene i NM i fotball for menn siden det første mesterskapet i 1902. Norgesmesterskapet i fotball for menn er en fotballturnering som spilles etter cupsystemet hvor vinneren kåres til norgesmester i fotball. Turneringen har blitt avholdt siden 1902, med unntak av krigsårene 1941–44, og fra 1948 har Ullevaal Stadion vært fast cupfinalearena.

Mesterskapet ble ikke et reelt norgesmesterskap før i 1963, da klubber fra Nord-Norge fikk lov til å delta. Disse klubbene var tidligere henvist til et eget nord-norsk mesterskap. Fra 1924 til 1939 ble Arbeidermesterskapet i fotball arrangert som en konkurrerende turnering.

Odd har flest mesterskap totalt med 12, mens Rosenborg har flest (8) siden 1963. Finalen i 1965 mellom Skeid og Frigg er den eneste der to lag fra samme by har spilt finale. Les mer...

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Flight MH370 • Urolighederne i Ukraine • Borgerkrigen i Syrien
Ferry Sewol 1.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 24. april:

Library of Congress  (Jeffersonbygningen) ved begyndelsen af det 20. århundrede, set fra  kongresbygningen og mod sydøst med bydelen Capitol Hill og Pennsylvania Avenue i  baggrunden
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Tesla Model S Signature.png

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Hans Hollein, Architect, Designer.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Buldern, Schloss Buldern -- 2.jpg

Schloss Buldern i Buldern, Dülmen, Nordrhein-Westfalen, Tyskland.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.