Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 227.841 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Melchior Lorck: Selvportræt

Melchior Lorck (født 1526/1527 i Flensborg, død 1588 i København) er en dansk grafiker og anses for at være den første betydningsfulde grafiker i dansk kunsthistorie. Han var af dansk-tysk oprindelse, født i Slesvig som søn af den flensborgske rådmand Thomas Lorck og hans kone Anna. Lorck producerede en meget grundig visuel optegnelse af livet og traditionerne i Tyrkiet i 1500-tallet, som stadig i dag er en unik kilde til viden og forskning. Han er den første danske kunstner, om hvem en væsentlig biografi kan genskabes, og til hvem mange kunstværker med sikkerhed kan tilskrives.

Lorck var indledningsvis inspireret af Heinrich Aldegrever, men udviklede efterhånden sin egen teknik. I den første dokumentation af hans virke kvitterede han for et 4-årigt stipendium fra kong Christian 3.; stipendiet gjorde det muligt for Lorck at komme rundt i Europa. Det bragte ham ind i varmen hos habsburgerne, og ærkehertug Ferdinand sendte ham med en delegation til Tyrkiet. Da han vendte tilbage, vakte hans mange grafiske værker fra det eksotiske land opmærksomhed.

Efter mange år i udenlandsk tjeneste vendte Lorck i 1583 tilbage til Danmark, hvorfra man dog ikke har så mange værker, udover et portræt af Frederik 2. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Den franska liljan, som är scoutrörelsens symbol

Scouting, eller scoutrörelsen, är en världstäckande ungdomsrörelse med uttalade mål att hjälpa ungdomar med deras fysiska, mentala och andliga utveckling så att de kan bli konstruktiva medlemmar i samhället.

Scouting grundades 1907 då Robert Baden-Powell, generallöjtnant i den brittiska armén, anordnade det första scoutlägretBrownsea Island i England. Baden-Powell skrev ner det han ansåg vara scoutings grundprinciper i Scouting for Boys (London, 1908). Boken baserades på Baden-Powells tidigare militära böcker med influenser och stöd från Frederick Russell Burnham, Ernest Thompson Seton (Woodcraft Indians), William Alexander Smith (Boys' Brigade) och hans utgivare Cyril Arthur Pearson. Under 1900-talets första 50 år växte rörelsen och kom att omfatta tre huvudsakliga åldersgrupper för pojkar (vargunge, pojkscout, roverscout) och flickor (blåvinge, flickscout, rangerscout). Läs mer
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
EM i fodbold for kvinder • Tour de France • Borgerkrigen i Syrien
Federer WM16 (37) (28136155830).jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 23. juli:

Miguel Induráin
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Oligodon huahin.

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Chester Bennington
Image-x-generic.svg
Dagens billede

P S Krøyer 1899 - Sommeraften ved Skagens strand. Kunstneren og hans hustru.jpg Sommeraften ved Skagens strand. Kunstneren og hans hustru er malet af P.S. Krøyer i 1899; det er et dobbeltportræt af kunstneren selv og hans hustru Marie. P.S. Krøyer malede i 1890'erne flere stemningsfulde billeder af personer, der vandrer langs strandkanten. Maleriet er formentlig en bestilling fra Heinrich Hirschsprung til hans samling, der senere blev til Den Hirschsprungske Samling.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.