Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 234.629 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Jan Ullrich, 2006

Jan Ullrich (født 2. december 1973 i Rostock, Østtyskland) er en tidligere professionel tysk cykelrytter. Ullrich blev et ikon for Tour de France i anden halvdel af 1990'erne og til midt i 2000'erne - kendt for den markante lyserøde T-Mobile cykeltrøje. Jan Ullrich kørte sammen med Bjarne Riis på det daværende tyske cykelhold Team Telekom.

International cykelsport lagde mærke til Ullrich første gang i 1993, da han blev verdensmester i landevejsløb for amatører. I 1994 vandt Ullrich, 20 år gammel, bronze ved VM i enkeltstart. Siden fulgte en stribe topresultater – blandt andet sejren i Tour de France i 1997 og i Vuelta a España 1999. Han blev verdensmester i enkeltstart i 1999 og i 2001. Herudover vandt Ullrich, blandt de største resultater, i 2000 en guldmedalje i landevejsløbet og en sølvmedalje i enkeltstart ved OL i Sydney.

Som flere andre topryttere fra denne periode endte også Ullrichs karriere med en dom for bloddoping, og hans resultater blev annulleret fra 1. maj 2005. I februar 2007 trak han sig endegyldigt tilbage som professionel cykelrytter. Jan Ullrich har efter karrieren fra 2010 og fremefter deltaget som gæsterytter ved større cykelmotionsarrangementer i Østrig, Frankrig, og Sydtyskland. Ullrich arrangerer i dag cykeltræningsture i blandt andet USA og skriver om turene på hjemmesiden "Velomotion". (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
About a Girl

"About a Girl" är en singel från 1994 av det amerikanska grungebandet Nirvana. "About a Girl", som skrevs av Nirvanas sångare Kurt Cobain, lanserades från början på bandets debutalbum Bleach medan singelversionen släpptes på livealbumet MTV Unplugged in New York. Låten hamnade som bäst på plats 1 i USA, men nådde även upp på topp tio i Australien, Danmark, Finland och Kanada.

"About a Girl" handlar om Cobains dåvarande flickvän Tracy Marander och var Cobains första försök att skriva en kärlekslåt. Han hämtade inspiration till låten av de meningsskiljaktigheter han och Marander hade i sitt förhållande samt av Meet the Beatles!. Cobain var orolig över att ta med låten på Bleach eftersom den var mer popinspirerad än de övriga låtarna på albumet. Producenten Jack Endino gav honom sitt stöd och skivbolaget, Sub Pop, protesterade inte mot beslutet att inkludera låten på skivan. "About a Girl" var en av få låtar från Bleach som Nirvana fortsatte att uppträda med live under hela sin verksamma tid. Läs mer
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Tour Down Under • EM i håndbold for herrer • Borgerkrigen i Syrien
PortraitGeorgeWeahAiportTunisCarthageSeptembre2016.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 21. januar:

Albaniens flag fra 1920
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Mary (elefant)

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Dorothy Malone
Image-x-generic.svg
Dagens billede

NASA's Orion Spacecraft Parachutes Tested at U.S. Army Yuma Proving Ground.jpg Test af faldskærm til NASAs rumfartøj OrionU.S. Armys Yuma-testanlæg i Arizona 8. marts 2017. Det var den anden af i alt otte test af Orions faldskærme med henblik på bemandede missioner. Testen, hvorunder en model af en Orion blev kastet ud fra et C-17-fly i 7,5 km højde, simulerede faldet, som astronauter kan risikere at opleve, hvis de er nødt til at afbryde en mission lige efter opsendelsen.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.