Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 207.595 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
link=Skriget.

Skriget er et maleri af Edvard Munch. Munch udførte flere versioner af motivet, fire som malerier og et som litografi. Skriget er malet i en symbolistisk-ekspressionistisk stil med pastel-, olie- og tempera-farver. Farverne er generelt meget mørke.

To af versionerne hænger på Munchmuseet i Oslo. En tredje hænger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Nasjonalgalleriets version er signeret og dateret 1893, og mange mener, at det er den første udgave.

Skriget blev første gang vist på en udstilling på Unter den Linden i Berlin 3. december 1893 og havde dengang titlen Fortvivlelse. Læs mere
Seneste tre uger: VM i ishockeyLøveHarald Høffding
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Heinrich Böll (1981)

Heinrich Böll (1917−1985) var ein tysk forfattar og omsettar. Han blir rekna som ein av dei viktigaste tyske etterkrigsforfattarane, og fekk i 1972 Nobelprisen i litteratur «för en diktning som genom sin förening av tidshistorisk vidsyn och ömsint gestaltningsförmåga verkat förnyande inom tysk litteratur».

Familien hans hadde ei avvisande haldning til nasjonalsosialistane, men han måtte likevel i soldatteneste i Wehrmacht frå 1939 til 1945.

Den første store triumfen til Heinrich Böll var debuten hos «Gruppe 47» i mai 1951 med satiren Die schwarzen Schafe. I 1970 blei han utnemnd til president i PEN-klubben i Tyskland (til 1972) og kort tid seinare til president i den internasjonale PEN-klubben, eit verv han hadde til 1974. Les meir …

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder

Den militære intervention i Yemen


Chris Froome, TDF 2015, étape 13, Montgiscard.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 29. juli:

Triumfbuen i Paris
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Ibn al-Haytham

  • ... Ibn al-Haytham (billedet) var en arabisk astronom, fysiker og matematiker?
  • ... det inden de videnskabelige landvindinger inden for geoteknik i midten af 1900-tallet stadig var almindeligt, at store bygværker som dæmninger og broer blev beskadiget pga. dårlige jordbundsforhold, med store tab til følge?
  • ... SEAD skal undertrykke fjendens jordbaserede luftforsvar før et luftangreb?
  • ... Bjørnvatntunnelen i Finnmark fylke mod slutningen af 2. verdenskrig i nogle uger blev beboet af op imod 4.000 nordmænd, der ikke ville evakueres af tyskerne?
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
E.L. Doctorow


Image-x-generic.svg
Dagens billede

Watch tower of the dam, Embalse de los Bermejales, Andalusia, Spain.jpg

Vagttårnet i vandreservoiret Embalse de los Bermejales, Arenas del Rey, Granada, Spanien.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.