Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 203.569 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Shigemitsu-signs-surrender.jpg

Japans kapitulation den 2. september 1945 betød afslutningen på kampene under 2. verdenskrig. I slutningen af juli 1945 var den kejserlige japanske flåde ude af stand til at udføre operationer og de allieredes invasion af Japan var nært forestående. Den japanske krigsledelse udtrykte officielt deres vilje til at kæmpe til den bitre ende, men tilkendegav over for Sovjetunionen ønsket om forhandling.

Den 6. august 1945 nedkastede USA en atombombe over byen Hiroshima. Sent om aftenen den 8. august 1945 erklærede Sovjetunionen krig mod Japan og invaderede den japanske lydstat Manchukuo. Senere samme dag nedkastede USA endnu en atombombe, denne gang over Nagasaki. Chokket over disse begivenheder fik kejser Hirohito til at beordre krigsledelsen til at gå ind på de allieredes betingelser for at slutte krigen. Den 15. august meddelte Hirohito det japanske folk, at Japan overgav sig.

Krigstilstanden mellem Japan og de allierede sluttede formelt med traktaten i San Francisco i 1952 og mellem Japan og Sovjetunionen i 1956. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
2. bataljon- Sambandslyn og vikingsverd på blå bakgrunn

2. bataljon er ein av tre manøverbataljonar i Brigade Nord saman med Panserbataljonen og Telemark bataljon. Bataljonen, som vart oppretta i 1947, held til ved Skjold leir i Troms. Bataljonen skil seg kraftig frå dei andre manøverbataljonane sidan avdelinga er upansra og består hovudsakleg av vernepliktig personell. Medan «nabobataljonen» aukar talet på verva soldatar, vil 2. bataljon vidareførast som ein verneplikt-basert bataljon. Avdelinga går også under namnet Infanteribataljonen grunna det store fokuset på fotsoldatar. Sidan 2. bataljon spesialiserer seg på arktisk krigføring og forsvarsstrid, er avdelinga ein sentral aktør i innanriksforsvaret. Likevel var ikkje avdelinga ein uviktig aktør i Noreg sitt bidrag til NATO-styrkene i Afghanistan. Tenesta er ifylgje Forsvaret utfordrande og skal siktast inn mot oppdrag frå reine kampsituasjonar til handtering av oppdrag i fredsstøtteoperasjonar. Les meir …

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder

Wimbledon Championships • VM i fodbold for kvinder • Den militære intervention i Yemen


Cup of the UEFA Under 21 Championship.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 1. juli: Nationaldag i Burundi, Canada, Rwanda, Somalia

Vilhelm Marstrands maleri af Christian 4. under slaget på Kolberger Heide
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Pevensey Castle

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Jevgenij Primakov


Image-x-generic.svg
Dagens billede

Weißstorch Walsrode 2014 01.jpg

Hvid stork (Ciconia ciconia) i fugleparken Weltvogelpark Walsrode i Lüneburger Heide, ved Walsrode, Niedersachsen, Tyskland.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.