Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 231.531 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Luftfoto af Berns centrum med den gamle bydel inden for sløjfen på floden Aare.

Bern er forbundshovedstad i Schweiz og landets fjerdestørste by (efter Zürich, Basel og Geneve) med knap 130.000 indbyggere (med forstæder 350.000; metropol: 660.000). Bern er også hovedstad for den tosprogede (tysk og fransk) Kanton Bern, der er den næstmest befolkede af Schweiz' 26 kantoner. Den gamle bydel i Bern er på UNESCOs verdensarvsliste.

Der er ikke arkæologiske beviser for beboelse på det område, det nuværende Bern ligger på, fra før det 12. århundrede. På halvøen Engelhalbinsel nord for stedet fandtes en keltisk befæstning omkring 200 f.v.t., og i romertiden var der en tilsvarende romersk fæstning samme sted. I 1191 blev området erobret af hertug Berthold af Zähringen, og han gav navn til byen, muligvis efter sagnhelten Didrik af Bern. I 1218 blev Bern en fri rigsstad, og dens selvstændighed blev fastslået i midten af 1300-tallet efter en række lokale slag.

Bern ligger i det schweiziske Mittelland i 542 m højde. Floden Aare flyder gennem byen og danner en sløjfe, i hvis bund den gamle bydel ligger. Byen har en lang række parkanlæg, herunder den centralt beliggende Kleine Schanze, der blandt andet huser en række kulturarrangementer og giver besøgende en smuk udsigt til Alperne. (Læs mere..)
Seneste tre uger: VikingerAfrikas historieMoler
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Grand Canyon i USA är ett snitt genom ett antal lager av sedimentära bergarter.

En bergart är det som bygger upp berggrunden. En bergart definieras med hjälp av de olika mineral som ingår, dess kemiska sammansättning samt på vilket sätt den har bildats. Man delar vanligen in bergarter i fyra olika huvudgrupper: magmatiska bergarter, metamorfa bergarter, sedimentära bergarter samt meteoriter.

Även om bergarter i ett mänskligt perspektiv verkar eviga, utsätts de för förändring av en rad geologiska processer som verkar över lång tid. Det geologiska kretsloppet beskriver en rad sådana processer; hur de olika typerna av bergarter bildas, och övergår i varandra. Magmatiska bergarter bildas när magma svalnar i jordskorpan. De metamorfa bergarterna bildas när befintliga bergarter utsätts för så stora tryck och temperaturer att de omvandlas, något som till exempel inträffar när kontinentalplattor krockar. De sedimentära bergarterna bildas genom diagenes eller litifiering av sediment som i sin tur bildats genom vittring, transport och deposition av befintliga bergarter. Meteoriter består av bergarter eller metaller som faller ned på jorden från rymden. Läs mer
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
VM i landevejscykling • Borgerkrigen i Syrien • Irakiske borgerkrig
Cassini-huygens anim.gif
Office-calendar.svg
I dag

Den 22. september: Efterårsjævndøgn, uafhængighedsdag i Bulgarien og Mali

Omlægningen af de europæiske grænser efter Wienerkongressen 1814-15.
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Kinoorglet i Palladium

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Jake LaMotta
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Dülmen, Börnste, Waldweg -- 2015 -- 4649.jpg Efterår i sognet Börnste, Dülmen i Nordrhein-Westfalen, Tyskland.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.