Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 220.256 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Leonidas ved Thermopylæ, malet af Jacques-Louis David, 1814

Slaget ved Thermopylæ i år 480 f.Kr. var et slag under perserkrigene mellem en alliance af græske bystater mod den invaderende persiske hær ved Thermopylæ-passet. Selv om de var i undertal, formåede grækerne at standse fjenden i et af de mest berømte slag i historien. En styrke på ca. 7000 krigere fra de græske bystater, anført af kong Leonidas, formåede at spærre den eneste vej, som den enorme persiske hær kunne passere.

Perserne vandt til slut slaget, men led uhyre store tab, før det lykkedes dem at omgå spærringen, og selv det skete kun, fordi en græker ved navn Ephialtes forrådte de kæmpende grækere og afslørede en bjergvej, der gik bag om grækernes forsvarslinjer. Kong Leonidas blev tilbage i passet med 300 spartanske elitesoldater og omkring 700 thespiatiske frivillige for at forsinke den persiske hær, hvilket medførte, at den resterende del af hæren kunne falde tilbage og forsvare sig mod den persiske afdeling, der havde taget bjergvejen. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Gamle og nye anlegg for energiproduksjon side om side.

Energikilde eller energiressurs er et begrep for alle de tilgjengelige primære og sekundære former av energi som kan utnyttes til menneskelig aktivitet. Primære energikilder er energiformer som finnes i naturen og som ikke har blitt omdannet eller transformert. Sekundære energiformer er derimot energi som er blitt foredlet for et formål. Begrepet brukes innenfor energiteknikk og i samfunnsvitenskapelige sammenhenger der en arbeider for å gjøre tilstrekkelige energimengder tilgjengelig for å møte samfunnets behov. Energiproduksjon er basert på konvensjonell energi, alternativ energi og fornybar energi, samt gjenvinning av spillvarme og generell gjenbruk av energi.

Moderne industrisamfunn bruker primære og sekundære energikilder for transport og vareproduksjon. Forbruket av energi er forskjellig både mellom nasjoner og mellom mennesker i samme land, og er avhengig av faktorer som inntekt, ønske om bekvemmelighet, effektiviteten i energibruken, nivået av trafikkaos, forurensning og tilgjengeligheten av energikilder til bruk i husholdningene.

Den konvensjonelle energisektoren omfatter oljeindustrien (oljeselskaper, petroleumsraffinerier, transport av drivstoff og sluttbrukersalg av bensin), gassindustrien (utvinning av naturgass, produksjon, samt distribusjon og salg) og elektrisitetssektoren (kraftproduksjon for distribusjon og salg av elektrisk kraft), kullindustrien, og kjernekraftindustrien. Les mer …
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
EM i banecykling • Præsidentvalget i USA
2015 UEC Track Elite European Championships 277.JPG
Office-calendar.svg
I dag

Den 20. oktober:

Kort af Joachim Hassing over København 1728 med de brændte bygninger markeret med gult
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Bamburgh Castle

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Bhumibol Adulyadej
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Vista de Iquique, Chile, 2016-02-11, DD 20.JPG Udsigt over Drageklitten i forgrunden og Iquique i baggrunden. Iquique er hovedbyen i Tarapacá-regionen i det nordlige Chile. Klitten er omkring 20.000 år gammel og er skabt af vinde fra kysten på et tidspunkt, hvor kystlinjen gik 100 m længere inde. Klitten kan se faretruende ud, særligt fra bunden, men er ganske stabil. Den blev nationalt mindesmærke i 2005, men forinden var noget af den vestlige del af klitten inddraget til udvidelse af Iquique. Klitten er nu 6,4 km lang, mellem 150 og 550 m bred og 350 m høj.

Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.