Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Jump to navigation Jump to search

Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 240.031 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
St. Steensen Blicher, forfatter til "Præsten i Vejlbye".

"Præsten i Vejlbye" er en dansk novelle fra 1829, der er skrevet af Steen Steensen Blicher. Den væsentligste del af plottet bliver fortalt gennem en dagbog. Komposition, fortælleteknik og intrige bindes her sammen til en sammenhængende beretning om en forbrydelse, hvor den egentlige opklaring af sagen sker gennem en anden persons optegnelser, fordi jeg-fortælleren ikke er i stand til selv opklare sagen.

Handlingen er baseret på virkelige begivenheder, med udgangspunkt i præsten Søren Jensen Qvist fra Vejlby ved Grenaa. De centrale dele af handlingen berettes af herredsfoged Erik Sørensen i dagbogsform, men den endelige opklaring af denne kriminalhistorie finder sted gennem "tvende Optegnelser af Præsten i Ålsø". Blicher brugte selv betegnelsen "Criminalhistorie" i tekstbladet til novellen. I 1829 blev novellen trykt for første gang i Blichers eget tidsskrift Nordlyset, som han udgav i samarbejde med bogtrykker J. M. Elmenhoff. Senere er den genoptrykt i Arkiv for dansk litteratur.

Novellen er blevet omsat til film i henholdsvis 1922 (Danmarks første tonefilm), 1931 og 1972. Derudover betragtes den som værende verdens første krimi. Den er en af de Blicher-noveller, som ofte betegnes som de "fire store". De tre andre er "Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog", "Sildig Opvaagnen" og "Hosekræmmeren". I 2006 kom "Præsten i Vejlbye" med på Kulturministeriets Kulturkanon blandt i alt tolv litterære værker. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Satellittbilde av Irak

Irakisk geografi er variert og fell inn i fire hovudregionar: ørkenen (vest for Eufrat), Øvre Mesopotamia (mellom øvre Tigris og Eufrat), dei nordlege høglanda i Irakisk Kurdistan og Nedre Mesopotamia, elvesletta som strekkjer eg frå kring Tikrit til Persiabukta.

Fjella i nordaust er eit forlenging av fjellområda som går austover frå Balkan gjennom sørlege Tyrkia, nordlege Irak og vidare inn i Iran og Afghanistan, og endar i Himalaya. Ørkenen ligg i dei sørvestlege og sentrale provinsane langs grensene til Saudi-Arabia og Jordan og høyrer geografisk til Den arabiske halvøya.

Irak har ein viktig plass i geografihistoria: Ei leirtavle som generelt vert rekna som «det tidlegast kjende kartet» vart graven fram i 1930 under utgravinga av Ga-Sur i Nuzi Yorghan Tepe, nær byane Harran og Kirkuk, 300 km nord for Babylon. Les meir …
Dagens skandinaviske artikel er fra nynorsk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Tyfonen Mangkhut • Borgerkrigen i Syrien
Danske Bank logo.svg
 • Thomas F. Borgen meddeler efter offentliggørelsen af en rapport om omfattende hvidvaskning i Danske Banks (billedet) filial i Estland, at han fratræder sin stilling som ordførende direktør i banken.
 • Ved US Open vinder tennisspilleren Novak Djokovic sin tredje titel i herresingle, mens japanske Naomi Osaka vinder sin første titel i damesingle.
 • Grundet en konflikt mellem landsholdsspillerne og DBU stiller Danmark med et amatørhold ved fodboldlandskampen Slovakiet-Danmark
 • Fodboldspillerne Luka Modrić og danske Pernille Harder kåres af UEFA som Europas bedste mandlige og bedste kvindelige fodboldspiller i sæsonen 2017/18.
 • Malcolm Turnbull træder tilbage som premierminister i Australien og leder af det liberale parti og afløses af Scott Morrison.
 • Office-calendar.svg
  I dag

  Den 19. september: Nationaldag på Saint Kitts og Nevis

  Mindeplade for fundet af Ötzi
 • 1908 - Det Ny Teater i København åbner.
 • 1944 - Det danske politikorps arresteres og deporteres til tyske kz-lejre.
 • 1991 - I en gletsjer i Alperne på grænsen mellem Østrig og Italien findes det dybfrosne lig af en 5.000 år gammel stenalderjæger, også kendt under navnet Ismanden Ötzi (billedet).

 • Help-browser.svg
  Vidste du at...

  Fra Wikipedias nyeste artikler…

  Nagar

  Gravestone icon2.svg
  Nyligt afdøde
  Mac Miller
  Image-x-generic.svg
  Dagens billede

  Praha Spanish Synagogue Interior 01.jpg Tora-ark og bema i den Spanske Synagoge i Josefov, Prag, Tjekkiet.

  Wikipedia-logo-v2.svg
  Søsterprojekter

  Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

  Meta-Wiki
  Wiktionary
  Wikibooks
  Wikiquote
  Wikisource
  Commons
  Wikidata
  Wikinews
  Wikiversity
  Wikispecies
  Wikivoyage
  Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
  Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
  Preferences-desktop-locale.svg
  Wikipedia på andre sprog
  English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
  • Flere end 1.500.000 artikler:
  Sinugboanong Binisaya · Deutsch · English · Français · Nederlands · Svenska
  • Flere end 1.000.000 artikler:
  Español · Italiano · 日本語 · Polski · Русский · Tiếng Việt · Winaray
  • Flere end 500.000 artikler:
  Català · فارسی · Português · Українська · 中文
  • Flere end 250.000 artikler:
  العربية · Čeština · Euskara · Suomi · Magyar · Bahasa Indonesia · 한국어 · Bahasa Melayu · Norsk (bokmål) · Română · Srpskohrvatski / Српскохрватски · Српски / Srpski · Türkçe
  • Flere end 100.000 artikler:
  Azərbaycanca · Беларуская · Български · Нохчийн · Dansk · Ελληνικά · Esperanto · Eesti · Galego · עברית · हिन्दी · Hrvatski · Қазақша · Lietuvių · Minangkabau · Nynorsk · Simple English · Slovenčina · Slovenščina · ไทย · اردو · O‘zbek · Volapük · Bân-lâm-gú
  Wikimedia-logo.svg
  Donationer

  Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.