Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 207.737 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
link=Skriget.

Skriget er et maleri af Edvard Munch. Munch udførte flere versioner af motivet, fire som malerier og et som litografi. Skriget er malet i en symbolistisk-ekspressionistisk stil med pastel-, olie- og tempera-farver. Farverne er generelt meget mørke.

To af versionerne hænger på Munchmuseet i Oslo. En tredje hænger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Nasjonalgalleriets version er signeret og dateret 1893, og mange mener, at det er den første udgave.

Skriget blev første gang vist på en udstilling på Unter den Linden i Berlin 3. december 1893 og havde dengang titlen Fortvivlelse. Læs mere
Seneste tre uger: VM i ishockeyLøveHarald Høffding
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Botaniska trädgården 2005.

Göteborgs botaniska trädgård eller Botaniska ligger i stadsdelen Änggården i Göteborg – på den tidigare egendomen Stora Änggården. Botaniska invigdes den 8 juli 1923 i samband med Jubileumsutställningen i Göteborg, men trädgården ansågs färdig först 1948. Botaniska har som symbol en vitsippa. Trädgården har två stjärnor i Michelinguidens turistguide.

Göteborgs botaniska trädgård hade ursprungligen en area av 37 hektar, men omfattar idag 175 hektar. Däri ingår även delar av Änggårdsbergens naturreservat, där botaniska bland annat har sitt arboretum, det vill säga sin träd- och busksamling. Den egentliga trädgården är 40 hektar stor, varav ungefär halva ytan upptas av sammanhängande planteringar. Trädgårdens naturpark och ytterområde är sedan 1975 fridlysta. År 1998 överfördes ansvaret för trädgården från Göteborgs kommun till Västra Götalandsregionen.

I Göteborgs botaniska trädgård odlas cirka 16 000 olika arter. Ungefär 4 000 av dem odlas i trädgårdens växthus, som bland annat rymmer Sveriges största orkidésamling med 1 500 arter och Påsköträdet (Sophora toromiro), som är utrotat i naturen men har räddats kvar i kultur bland annat tack vare Botaniska trädgården i Göteborg. Läs mer

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder

Den militære intervention i Yemen


Chris Froome, TDF 2015, étape 13, Montgiscard.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 2. august:

Stalin, Truman og Churchill på Potsdamkonferencen
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Ibn al-Haytham

  • ... Sophie af Werle er stammoder til Huset Oldenburg?
  • ... Ibn al-Haytham (billedet) var en arabisk astronom, fysiker og matematiker?
  • ... det inden de videnskabelige landvindinger inden for geoteknik i midten af 1900-tallet stadig var almindeligt, at store bygværker som dæmninger og broer blev beskadiget pga. dårlige jordbundsforhold med store tab til følge?
  • ... SEAD skal undertrykke fjendens jordbaserede luftforsvar før et luftangreb?
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Lynn Anderson


Image-x-generic.svg
Dagens billede

View from a ridge between Segla and Hesten, Senja, Norway, 2014 August.jpg

Udsigt fra et højdedrag mellem Segla og Hesten på Senja i Norge. Fjorden til højre er Mefjorden.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.