Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 230.751 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Jean-Baptiste Lully var den første markante figur i den franske opera.

Fransk opera er fransksprogede operaer og operaer af franske komponister. Den franske opera er en af Europas vigtigste operatraditioner, som omfatter værker af komponister som Rameau, Berlioz, Bizet, Debussy, Poulenc og Messiaen. Mange udenlandske komponister har også spillet en rolle for den franske tradition, herunder Gluck, Cherubini, Rossini, Meyerbeer, Offenbach og Verdi.

Den franske operatradition begyndte ved kong Ludvig 14.'s hof med Jean-Baptiste Lullys Cadmus et Hermione (1673). Lully og hans librettist Quinault skabte en form, de kaldte tragédie en musique, en form hvor dans, musik og korsang var særligt fremtrædende. I 1770'erne blev tyske Gluck overtalt til at skabe seks operaer til scenen i Paris. Han søgte et mere forenklet udtryk med større fokus på dramaet. I midten af det 18. århundrede var en anden genre blevet populær: opéra comique, hvor arier vekslede med talt dialog. Fra 1820'erne aftog smagen for Glucks operaer i til fordel for værker af Rossini. Næste markante skridt var grand opéra, en form, hvis mest berømte eksponent var Meyerbeer. Den lettere opéra comique var dog stadig meget populær hos komponister som Boieldieu, Auber og andre. En komponist som Berlioz havde derfor svært ved at trænge igennem; der skulle gå hundrede år, inden hans episke mesterværk Les Troyens, kulminationen på den gluckske tradition, blev opført i sin helhed.

Anden halvdel af det 19. århundrede blev domineret af Offenbach og den nye operettegenre med vittige og kyniske værker som Orfeus i underverdenen. Gounod fik enorm succes med Faust, og Bizet komponerede Carmen, der nok er den mest berømte franske opera af alle. Den måske mest interessante udfordring på Wagners musik var Debussy med mesterværket Pelléas et Mélisande. Ravel, Poulenc og Messiaen er andre franske navne fra det 20. århundrede, der er værd at bemærke. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Victoria var dronning av Sverige 1907-1930.

Victoria av Baden (1862–1930) var dronning av Sverige fra 1907 til sin død i 1930 og Gustav V av Sveriges hustru. Hun var Sveriges kronprinsesse fra hun giftet seg i 1881 til 1907 og Norges kronprinsesse inntil unionsoppløsningen i 1905.

Hun ble født som prinsesse av Baden, som datter av storhertug Fredrik I av Baden og Louise av Preussen. Victoria var oldebarn av Sveriges tidligere konge Gustav IV Adolf, og etterkommer av Gustav Vasa, noe som bidro til å gjøre henne populær i Sverige. Hennes svigerfar Oscar II ville dessuten knytte sterkere bånd mellom Tyskland og Sverige, så ekteskapet var også en politisk allianse. Les mer …
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Vuelta a España • Borgerkrigen i Syrien • Irakiske borgerkrig
Textlogo UEFA Women’s Euro 2017.svg
Office-calendar.svg
I dag

Den 21. august:

Mona Lisa
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Jo Su-mi

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Jerry Lewis
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Casa histórica de Boroujerdi, Kashan, Irán, 2016-09-19, DD 34-36 HDR.jpg Billede af det rigtdekorerede loft over gårdspladsen i Borujerdis-huset, en historisk bygning i Kashan, Iran. Huset er fra 1857 og tegnet af arkitekten Ustad Ali Maryam for en velhavende købmand som et bevis for hans kærlighed til sin kone.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.