Majestætsfornærmelse
Majestætsfornærmelse er en handling af ærekrænkende karakter mod kongen eller den, der med hjemmel i forfatningen fører regeringen; dronningen; enkedronningen eller tronfølgeren.
Lovgrundlaget i Danmark[redigér | redigér wikikode]
Lovgrundlaget for begrebet majestætsfornærmelse står i straffelovens[1] §115:
Handlinger, der kan begrunde majestætsfornærmelse, er de samme som de almindelige ærekrænkende handlinger – nemlig efter straffelovens §267:
Majestætsfornærmelse er derfor blot en skærpning af strafferammen for æreskrænkelser.
Lovens udøvelse[redigér | redigér wikikode]
Straffelovens §115 er en meget sjældent anvendt bestemmelse.
I nyere tid har anklagemyndigheden rejst tiltale efter § 115 mod de tre Greenpeace-aktivister, der narrede sig ind ved Dronningens gallamiddag i forbindelse med FN's klimakonference i København i 2009. De tre aktivister blev dog frifundet for tiltalen om majestætsfornærmelse.[2]
Den sidste registrerede, fulbyrdede dom for majestætsfornærmelse i Danmark, blev afsagt i 1886:
- Den 24. juli 1886 kunne Vardes borgere i venstreavisen, Ribe Amtstidende læse, at manufakturhandler og venstremand, P. Klitgaard-Nielsen, der drev forretning fra Kræmmergade 10, ved byretten i Varde havde fået en dom på tre måneders fængsel for at have fremsat krænkende udtalelser om kong Christian 9. Dommen blev anket til Overretten i Viborg og senere til Højesteret, men begge instanser stadfæstede underrettens dom. P. Klittgaard-Nielsen afsonede dommens fulde længde i celle nr. 3 i det daværende Varde Raadhus.
Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]
- Dr Nyhederne: Betinget fængsel for klima happening (22. august 2011)
|