Malcolm 1. af Skotland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Malcolm 1. af Skotland
Konge af Skotland
Regerede 943 - 954
Regent Malcolm 1.
Børn Kenneth 2.
Far Donald 2.
Død 954

Malcolm 1. (Máel Coluim mac Domnaill, død 954) var konge af Skotland fra 943 til sin død. Han var søn af Donald 2., og overtog tronen efter sin fætter Konstantin da denne abdicerede og gik i kloster.

Malcolm viste som prins at han havde gode lederegenskaber, og havde en stærk position som konge. Edmund 1. af England ønskede at alliere sig med ham, og fragav sig Cumbria, som dengang bestod af Cumberland og dele af Westmorland, i 945. Som modydelse skulle Malcolm forsvare områder og blive Edmunds allierede. Dette betød at Skotland måtte sende militær støtte hvis England blev angrebet af daner fra Northumbria eller nordmænd fra Irland.

Edred af England, Edmunds bror og efterfølger, bad om dette og fik denne støtte mod Anlaf af Northumberland. Skotterne og englænderne lagde området øde og tog folk og kvæg med sig. Da vikinger invaderede området senere, ledede Malcolm i 949 og 951 sendte styrker mod englænderne, og i 954 underlagde Edred sig de nordlige grevskaber.

I 954 gjorde Cellach af Moray oprør. Malcolm dræbte Cellach, men faldt selv på stedet hvor Fetteresso Castle blev rejst af en af Cellachs følgesvende. Han blev begravet på Iona. En alternativ historie fortæller at han døde ved Auldearn i Moray, og en legende fortæller at hans grav blev fundet på Fetteresso i 1822. Krypten der er tale om er en grav fra bronzealderen som slottet blev rejst over, så der er ikke hold i legenden.

Malcolm var gift, men hans hustrus navn er ikke kendt. Hans søn blev senere konge under navnet Kenneth 2.

Efterfulgte:
Konstantin 2.
Konge af Skotland
943954
Efterfulgtes af:
Indulf