Mauerwald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Mamerki)
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Hærens overkommandos (OKH) hovedkvarter i Mamerki
Mauerwald (Polen)
Mauerwald
Mauerwald
Mauerwalds beliggenhed

Mauerwald (polsk: Mamerki) var hovedkvarter for den tyske hærs overkommando under anden verdenskrig beliggende i Voivodskabet Ermland-Masurien, i det nordlige Polen, tæt ved grænsen til det russiske Kaliningrad Oblast.

Opførelse af hovedkvarteret, som blev påbegyndt i 1940, var et anlæg, der omfattede ca.250 bygninger, hvoraf ca. 30 blev støbt i kraftig jernbeton med en loftstykkelse på syv meter.

Anlægget blev taget i brug i 1941, og fungerede som hovedkvarter for hærens kamphandlingerne i ca. tre år, hvorefter hovedkvarteret, i december 1944, blev flyttet til Zossen ved Berlin.

I perioden var der stationeret ca. 40 generaler, 1.500 officerer og bevogtningsenheder i hovedkvarteret.

Hovedkvarteret var beliggende i det østlige Tyskland (tidligere og nuværende Polen), tæt på den russiske grænse ved bredden af Mamry-søen og Masurien-kanalen og ca. 18 kilometer nord for Ulveskansen.

Flere kendte generaler opholdt sig i Mauerwald i kortere eller længere tid, blandt andet Franz Halder, Walther von Brauchitsch, Heinz Guderian og Friedrich von Paulus.

Mange af bygningerne er ikke bortsprængt, og kan i dag, 2011, udforskes.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°11′23″N 21°39′05″Ø / 54.1897°N 21.6514°Ø / 54.1897; 21.6514