Manchester City F.C.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Manchester City F.C.
Etihad Stadium.jpg
Klubdetaljer
Fulde navn Manchester City Football Club
Kaldenavn(e) The Citizens, Sky Blues, City
Grundlagt 1880 som St. Mark's (West Gorton)
16. april 1894 som Manchester City
Hjemmebane Etihad Stadium
Manchester, England
Kapacitet 55.000 tilskuere
Formand Khaldoon Al Mubarak
Manager Pep Guardiola
Liga 2021-22 Premier League
Liga 2020-21 Premier League, 1. (1. plads)
Andet
Websted http://www.mancity.com/
Kit left arm mancity2021h.png
Spilledragt
Kit body mancity2021h.png
Kit right arm mancity2021h.png
Spilledragt
Kit shorts mancity2021h.png
Spilledragt
Kit socks mancity2021h.png
Spilledragt
Hjemmebane
Kit left arm mancity2021A.png
Spilledragt
Kit body mancity2021A.png
Kit right arm mancity2021A.png
Spilledragt
Kit shorts mancity2021A.png
Spilledragt
Kit socks mancity2021al.png
Spilledragt
Udebane
Kit left arm mancity2021t.png
Spilledragt
Kit body mancity2021t.png
Kit right arm mancity2021t.png
Spilledragt
Spilledragt
Kit socks mancity2021t.png
Spilledragt
3. valg

Nuværende sæson

Manchester City Football Club er en engelsk fodboldklub baseret i byen Manchester og spiller i den bedste engelske fodboldrække, Premier League.

Klubben blev oprindeligt dannet i 1880 som St. Marks (West Gorton), men derefter blev klubbens navn til Ardwick AFC i 1887, før man til sidst ændrede klubbens navn endnu engang til det nuværende Manchester City F.C. i 1894.

Klubben har vundet Premier League syv gange, FA Cuppen seks gange, League Cuppen syv gange, samt den europæiske Cup Winners' Cup én gang.

Hjemmekampene bliver spillet på Etihad Stadium i Manchester, som har en kapacitet på 55.097 tilskuere, hvilket blev klubbens hjemmebane i 2003, da klubben førhen havde spillet deres hjemmekampe på Maine Road siden 1923.

Manchester Citys indtægter på €568.4 millioner i sæsonen 2018-19 var de femtehøjeste i verden for en fodboldklub.[1] I 2019 vurderede erhvervsmagasinet Forbes, at klubben var den femtemest værdifulde i verden med en værdi på $2.69 milliarder.[2] Klubben ejes af City Football Group, et britisk baseret[3] holdingselskab værdisat til £3.73 milliarder i november 2019 efter et salg af 10% af aktierne til Silver Lake.[4]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Klubbens mest succesrige periode var i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne, da klubben vandt flere store trofæer under ledelsen af manager Joe Mercer og hans assistent Malcolm Allison, og med store aktører på banen som Colin Bell og Francis Lee.

Som de fleste andre engelske fodboldklubber har Manchester City rødder i arbejderklassen. I England var industrialiseringen i fuld gang i 1870´erne og 1880´erne. Med støtte fra den lokale kirke St. Mark´s dannede nogle ansatte i industrien i 1880 en fodboldklub i området West Gorton i det sydøstlige Manchester. Faktisk var klubben en udløber af den lokale cricketklub. Fodboldklubben fusionerede, blev splittet igen, skiftede navn og flyttede flere gange inden man dannede Ardwick FC i 1887. Året hvor man også flyttede ind på Hyde Road. Lige ved siden af banen lå Hyde Road Hotel.

Frem til 1896 tjente en mindre del af denne bygning som omklædningsrum og administrationskontor. I 1888 skabtes i England verdens første professionelle turnering. Den havde deltagelse af 12 klubber fra Midt- og Nordengland - dog ikke fra Manchester. Men i 1892 oprettede man 2. division og her kom Ardwick med fra starten. I 1894 gik Ardwick konkurs, men genopstod umiddelbart efter under navnet Manchester City. Det var også på dette tidspunkt, at man for første gang optrådte i lyseblå trøjer og hvide bukser. I 1899 lykkedes det City at rykke op i 1. division. Ardwicks og Citys tilhængere var protestanter, hvorimod Newton Heath (senere Manchester United), der blev dannet af en gruppe jernbanearbejdere, havde mange fans i de katolske miljøer. Dette religiøse skel mellem City og United blev efterhånden udvisket.

Citys historie er fyldt med op- og nedture. Overraskelser og skuffelser. Ustabilitet har præget klubben gennem tiderne. City har ofte svigtet sine tilhængere, men kan alligevel fremvise en stor og trofast fanskare.

City havde en fin periode i slutningen af 60´erne med navne som Colin Bell, Francis Lee og Mike Summerbee. Under træner-duoen Joe Mercer og Malcolm Allison vandt City både mesterskab, FA Cup, Liga Cup og Europa Cup for pokalvindere i perioden 1968-70.

I perioden 19762011 vandt klubben ikke noget betydeligt trofæ. Klubbens tilbagegang førte til nedrykning to gange på tre år i slutningen 1990'erne, hvilket betød at klubben et år var nede og vende i den tredjebedste engelske række. Klubben har dog siden genvundet fordums styrke og er nu igen oppe på det niveau, hvor klubben har tilbragt størstedelen af sin hidtidige historie.

I 2008 blev Manchester City opkøbt af Abu Dhabi United Group for 210 millioner pund. Dette medførte at Manchester City inden transfervinduet lukkede, nåede at sætte ny britisk transferrekord da klubben købte brasilianske Robinho i Real Madrid for 32,5 millioner pund og samtidig havde helt nye økonomiske midler til rådighed.

Klubben hentede i 2009 Carlos Tevez hos lokalrivalen Manchester United hvilket var meget kontroversielt, da det var et skifte fra Manchester United til Manchester City og at han på det tidspunkt var en stor profil for Manchester United. Dette skifte var symbolsk for hvem Manchester City nu kunne tiltrække og tiden derefter viste at dette kun var starten.

I 2011 hentede klubben Sergio Aguero fra Atlético Madrid, som sidenhen er gået hen og blevet klubbens alletiders topscorer med over 200 mål.

I 2012 vandt klubben mesterskabet, hvilket sidenhen er gået hen og blevet et af de mest mindeværdige øjeblikke i Premier Leagues historie. På forhånd så mesterskabet ud til at være forholdsvist sikkert på den sidste kampdag, da de skulle møde Queens Park Rangers og vinde. Forud for kampen var pointtallet lige med Manchester United. Det var først i det allersidste af tillægstiden at Manchester City sikrede sig sejren. Her scorede Sergio Aguero det afgørende mål til en sejr på 3-2.

Den 13. maj 2013 (præcis et år efter Citys sejr over QPR) blev manager Roberto Mancini fyret efter en skuffende sæson, hvor man røg ud af Champions League allerede i gruppespillet, mesterskabet blev tabt tidligt til Manchester United, og to dage før fyringen havde man sensationelt tabt FA Cup-finalen til Wigan.

Den 14. juni 2013 blev chileneren Manuel Pellegrini ansat som Mancinis afløser på en treårig kontrakt. I Manuel Pellegrini første år i klubben formåede han at vinde "The Double" altså det engelske mesterskab og pokalfinalen. Han var også den første manager i historien, som fik Manchester City videre fra gruppespillet i Champions League, hvor de blev slået ud af spanske F.C Barcelona og i sæsonen 15/16 nåede at slå franske Paris Saint-Germain for at avancere sig blandt de bedste fire i turneringen.

Den 1. februar 2016 blev Pep Guardiola ansat som ny træner med start fra 1. juli. Den første sæson vandt klubben ikke noget, men i 17/18 vandt Manchester City det engelske mesterskab med 100 point, hvilket er ny rekord. Klubben vandt også Liga Cuppen og satte en lang række andre rekorder.[5] I sæsonen 18/19 vandt Manchester City the Treble, mesterskab og de to pokalturneringer, som den første klub nogensinde.[6] I sæsonen 19/20 blev Manchester nr. 2 i Premier League og vandt for tredje år i træk Liga Cuppen.

Pep Guardiola har haft succes i de nationale turneringer, men er ikke slået igennem på europæisk plan. I fire forsøg er Manchester City ikke nået længere end til kvartfinalen i Champions League. I sæsonen 19/20 tabte de kvartfinalen til Olympique Lyon.

I 2020 udelukkede UEFA klubben fra de europæiske turneringer i to år for at have brudt UEFA's Financial Fair Play Regulations. Manchester City appellerede til Court of Arbitration for Sport, som omstødte forbuddet, da de mente at anklagerne enten ikke var bevist eller at forseelserne havde overskredet en fem års forældelsesfrist. CAS gav dog alligevel klubben en møde på 10 millioner euro for ikke at have fremskaffet det nødvendige bevismateriale til UEFA i et forsøg på at obstruere undersøgelsen.[7][8]

Rivalisering[redigér | rediger kildetekst]

Manchester Citys største rival er naboerne fra Manchester United. Kampen mellem disse er kendt som The Manchester-derby og er en lokal kamp mellem de to største klubber i Manchester.

De to klubber har igennem fodboldhistorien ikke kun kæmpet om herredømmet i England, men også lokalt i byen. Manchester United har rent sportsligt haft mere succes end Manchester City, men Manchester City har til trods for store op- og nedture formået at bevare en stor fanbase i Manchester by, og har i Manchester en mindst ligeså stor fanbase som United - hvis ikke større. Heriblandt mange kendisser fra Manchester såsom de to brødre fra Oasis og Johnny Marr fra The Smiths.

Trøjesponsorer[redigér | rediger kildetekst]

Manchester City's tidligere og nuværende trøjesponsorerater:

 • Saab (1982–84)
 • Philips (1984–87)
 • Brother (1987–99)
 • Eidos (1999–2002)
 • First Advice (2002–04)
 • Thomas Cook (2004–07)
 • Etihad Airways (2009–)

Manchester City's tidligere og nuværende trøjedesignere:

 • Umbro (1974–97, 2009–13)
 • Kappa (1997–99)
 • Le Coq Sportif (1999–2003, 2007–09)
 • Reebok (2003–07)
 • Nike (2013–2019)
 • Puma (2019-)

Brand[redigér | rediger kildetekst]

Manchester City har 8,5 millioner følgere på Instagram og 1,4 millioner abonnenter på YouTube

Hymne[redigér | rediger kildetekst]

Sangen "Blue Moon" er Manchester City-supporternes mest yndede sang. Næst efter Liverpools "You´ll Never Walk Alone" er det nok den mest kendte klubsang i engelsk fodbold. Manchester City-supporterne har brugt den siden 1989. Den stammer helt tilbage fra 1934 og er skrevet af Richard Rogers og Lorenz Hart. Sangen (med en anderledes tekst) kunne høres første gang med Shirley Ross i filmen Manhattan Melodrama fra maj 1934. Lorenz Hart omskrev på opfordring teksten til en mere kommerciel romantisk udgave - dvs. den tekst vi kender i dag. I januar 1935 blev sangen for alvor kendt, da den blev udgivet af Brunswick Records med Connee Boswell & Victor Young Orchestra. Sangen er gennem årene blevet indspillet af en lang række kunstnere, bl.a. Glenn Miller, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Nat King Cole, Elvis Presley, The Mavericks og Chris Isaak. Begrebet blå måne betegner i den moderne betydning den anden fuldmåne i samme måned. Der går 29,5 døgn fra en fuldmåne til den næste, hvilket vil sige, at to fuldmåner i samme måned gennemsnitligt forekommer med ca. to et halvt års mellemrum. På engelsk bruger man desuden betegnelsen Blue Moon om en sjælden begivenhed.

Sangens tekst:

Manchester Citys damehold[redigér | rediger kildetekst]

Manchester City har et stærkt damehold - stiftet i 1988 under navnet Manchester City Ladies. I 2012 blev City Ladies en mere integreret del af klubben. Kvinderne kunne nyde godt af flere penge og bedre faciliteter. Truppen blev efterfølgende væsentligt forstærket.

I 2014 skiftede Manchester City Ladies navn til Manchester City Women Football Club og i 2016 vandt klubben sit første engelske mesterskab.

Siden 2015 har kvinderne spillet sine hjemmekampe på City Academy Stadium med plads til 7.000 tilskuere.

To danskere har spillet for Manchester City. Mie Leth Jans spillede der i 2017-18 og Nadia Nadim i året 2018.

Danske fodboldspillere i Manchester City[redigér | rediger kildetekst]

Titler[redigér | rediger kildetekst]

Liga[redigér | rediger kildetekst]

 • Mesterskaber (7): 1937, 1968, 2012, 2014, 2018, 2019, 2021
 • 1. Division/2. Division (7): 1899, 1903, 1910, 1928, 1947, 1966, 2002

Cup[redigér | rediger kildetekst]

 • FA Cup (6): 1904, 1934, 1956, 1969, 2011, 2019
 • Liga Cup (8): 1970, 1976, 2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021
 • FA Community Shield (6): 1937, 1968, 1972, 2012, 2018, 2019

Europæisk[redigér | rediger kildetekst]

 • Europa Cup for pokalvindere (1): 1970

Doubles[redigér | rediger kildetekst]

 • 1969–70: Liga Cup og European Cup Winners' Cup
 • 2013–14: Liga og Liga Cup
 • 2017–18: Liga og Liga Cup

Trebles[redigér | rediger kildetekst]

 • 2018–19: Liga, FA Cup og Liga Cup

Spillerne[redigér | rediger kildetekst]

Nuværende spillertrup[redigér | rediger kildetekst]

Oversigten er opdateret til og med 5. oktober 2020[9]
Nr. Position Spiller
2 England FO Kyle Walker
3 Portugal FO Rúben Dias
5 England FO John Stones
6 Holland FO Nathan Aké
7 England AN Raheem Sterling
8 Tyskland MI İlkay Gündoğan
9 Brasilien AN Gabriel Jesus
10 Argentina AN Sergio Agüero
11 Ukraine MI Oleksandr Zintjenko
13 USA MM Zack Steffen
14 Frankrig FO Aymeric Laporte
16 Spanien MI Rodrigo
Nr. Position Spiller
17 Belgien MI Kevin De Bruyne
20 Portugal MI Bernardo Silva
21 Spanien MI Ferran Torres
22 Frankrig FO Benjamin Mendy
25 Brasilien MI Fernandinho (anfører)
26 Algeriet MI Riyad Mahrez
27 Portugal FO João Cancelo
31 Brasilien MM Ederson
33 England MM Scott Carson (lejet fra Derby County)
34 Holland FO Philippe Sandler
47 England MI Phil Foden
50 Spanien FO Eric García

Udlejede spillere[redigér | rediger kildetekst]

De følgende spillere har alle spillet i FA Cuppen eller Liga Cuppen.

Nr. Position Spiller
12 Spanien FO Angeliño (udlejet til RB Leipzig til 30. juni 2021)
43 Tyskland AN Lukas Nmecha (udlejet til Anderlecht til 30. juni 2021)
Nr. Position Spiller
49 Kosovo MM Arijanet Muric (udlejet til Girona til 30. juni 2021)
England MI Patrick Roberts (udlejet til Middlesbrough til 30. juni 2021)

Ungdomstruppen[redigér | rediger kildetekst]

Nr. Position Spiller
48 England AN Liam Delap
61 England MI Felix Nmecha [10]
69 England MI Tommy Doyle
78 England FO Taylor Harwood-Bellis
Nr. Position Spiller
80 England MI Cole Palmer [11]
81 Frankrig MI Claudio Gomes
82 Spanien MI Adrián Bernabé [12]

Klubrekorder[redigér | rediger kildetekst]

 • Ligarekord sejr – 11–3 mod Lincoln City (d. 23. Marts 1895, flest mål scoret) 10–0 mod Darwen (d. 18. February 1899, største måldifference)
 • FA Cup-rekord sejr – 12–0 mod Liverpool Stanley (d. 4. October 1890)
 • Liga rekordnederlag – 0–8 mod Burton Wanderers (d. 26. December 1894), 0–8 mod Wolverhampton Wanderers (d. 23. December 1933), 1–9 mod Everton (d. 3. September 1906), 2–10 mod Small Heath (d. 17. Marts 1893)
 • FA Cup rekordnederlag – 0–6 mod Preston North End (d. 30. Januar 1897), 2–8 mod Bradford Park Avenue (d. 30. Januar 1946)
 • Højeste hjemmetilskuertal – 84,569 mod Stoke City (d. 3. Marts 1934) (hvilket stadig er engelsk rekord)
 • Flest liga optrædener – 561 + 3 sub, Alan Oakes 1958–76
 • Flest optrædener i alt – 676 + 4 sub, Alan Oakes 1958–76
 • Flest mål scoret – 254, Sergio Agüero 2011–
 • Flest mål i en sæson – 38, Tommy Johnson 1928–29
 • Rekordtransfer sum betalt – 62,8 millioner pund til Atlético Madrid for Rodri, Juli 2019
 • Rekordtransfer sum modtaget – 54,85 millioner pund fra Bayern München for Leroy Sané, juli 2020
 • Flest point i én Premier League sæson - 100 point, 2018

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Deloitte Football Money League 2019". Deloitte. januar 2019. Hentet 14. oktober 2019.
 2. ^ Ozanian, Mike. "The Business Of Soccer". Forbes. Hentet 30. maj 2019.
 3. ^ "HH Sheikh Mansour Letter 2018". City Football Group. september 2018. Hentet 29. juli 2020. Importantly, all of our sister clubs are linked via City Football Group - a Manchester headquartered global network sharing values, knowledge, and best practice
 4. ^ "Manchester City investment from US breaks global sports valuation". BBC News. 27. november 2019. Hentet 27. november 2019.
 5. ^ "Which records have Man City broken in 2017/18?". premierleague.com. Hentet 21. maj 2019.
 6. ^ Bullin, Matt (18. maj 2019). "Man City win treble – how impressive is that achievement?". Hentet 21. maj 2019.
 7. ^ "Manchester City showed 'blatant disregard' in Uefa FFP case, but didn't breach FFP says Cas". BBC News. 28. juli 2020. Hentet 19. september 2020.
 8. ^ Conn, David (29. juli 2020). "Mansour's payments and a U-turn by Uefa: key Manchester City findings". The Guardian. Hentet 19. september 2020.
 9. ^ "Squads: Mens' team". Manchester City F.C. Hentet 13. oktober 2020.
 10. ^ "Burton v Man City". BBC Sport. Hentet 23. januar 2019.
 11. ^ David Clayton (30. september 2020). "Palmer handed debut as City make four changes". Manchester City F.C. Hentet 30. september 2020.
 12. ^ David Clayton (25. september 2018). "Oxford United v Manchester City Match Report". Manchester City F.C. Hentet 22. oktober 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]