Mandalay (digt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mandalay. (Se også artikler, som begynder med Mandalay)

Mandalay er et berømt digt af Rudyard Kipling, der blev trykt første gang i digtsamlingen Barrack Room Ballads i 1892. Digtet handler om en engelsk soldat, der drømmer sig tilbage til sin tid i Mandalay, der var hovedstaden i den forhenværende britiske koloni Burma, og mindes sin gamle burmesiske flamme.

Digtet blev i 1907 sat i musik af Oley Speaks, der dermed skabte en rigtig slager. I Danmark kendes bedst indspilningen af sangkvartetten Four Jacks, der i mange år var et næsten fast indslag i radioprogrammet Giro 413. Den danske oversættelse skyldes Kai Friis Møller. I teksten er der en fejlagtig oversættelse: I Can't you 'ear their paddles chunkin' from Rangoon to Mandalay er paddles underforstået 'paddle wheels' – skovlhjulene på floddamperen. Det er blevet oversat med 'pagajens dunken'. Man har næppe transporteret passagerer det lange stræk i kajak.

Danskeren Erling Winkel skrev en anden mere melankolsk melodi, der oprindeligt blev sunget af Mogens Wieth. Sangen optræder også på Kim Larsen & Kjukkens album Sange fra glemmebogen fra 2001.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]