Manden med jernmasken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Manden med jernmasken har flere betydninger:

Bogen og filmatiseringerne af bogen er konstrueret over beretningen om en statsfange på Ludvig XIVs tid, der altid optrådte iført maske (ikke en jernmaske), når han opholdt sig uden for sin celle. Alexandre Dumas lader denne anonyme fange være en ukendt tvillingebroder til kongen. Han undslipper, hjulpet af de kendte musketerer, og overtager kongeværdigheden, mens den rigtige Ludvig anbringes i fængslet iført jernmasken.

Den maskerede fange er en historisk person, hvis identitet ikke med sikkerhed er fastslået. Nogle krypterede breve omtaler måske ham, men uden at identificere ham med sikkerhed (det ord, der måske betyder maske, 330 309, er ikke tydet). Man har gættet på, at fangen skulle være Vivien Labbé, Seigneur de Bulonde, en officer der havde vakt kongens vrede ved at panisk tilbagetog fra Coni under et felttog i Piedmonte i 1691. Fangen opholdt sig i fæstningen Pignerol og blev senere overført til Bastillen. Dødsåret for de to personer passer ikke sammen.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Kap. 23: i The Codebreakers. - USA 1966 / David Kahn
Disambig bordered fade.svg Dette er en artikel med en flertydig titel.
Det vil sige en artikel, der alt efter betydning henviser til andre artikler med det egentlige indhold. Hvis du fulgte en henvisning hertil, så gå venligst tilbage og ret henvisningen til at føre til den rigtige artikel. (Se alle artikler, hvis navn begynder med "Manden med jernmasken").