Manden med jernmasken (film fra 1998)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Manden med jernmasken
Originaltitel The Man in the Iron Mask
Dansk titel Manden med jernmasken
Instrueret af Randall Wallace
Produceret af Randall Wallace
Russell Smith
Manuskript af Randall Wallace
Medvirkende Leonardo DiCaprio
Jeremy Irons
John Malkovich
Gérard Depardieu
Gabriel Byrne
Musik af Nick Glennie-Smith
Fotografering Peter Suschitzky
Klip William Hoy
Filmstudie United Artists
Distributør United Artists
Metro-Goldwyn-Mayer
Udgivelsesdato 13. marts 1998 (USA)
20. marts 1998 (Storbritannien)
Længde 132 minutter
Land USA[1]
Sprog Engelsk
Budget 35 millioner dollars
Indtjening $ 182.968.902
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabase

Manden med jernmasken (original titel: The Man in the Iron Mask) er en amerikansk spændings-spillefilm fra 1998[2] instrueret, produceret og skrevet af Randall Wallace. Filmen er løst baseret på Alexandre Dumas' roman Le Vicomte de Bragelonne ou Dix ans plus tard og er en slags fortsættelse til De Tre Musketerer. Filmen har Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu og Gabriel Byrne i hovedrollerne.

Plot[redigér | redigér wikikode]

Frankrig er under regeringstid af den militaristiske kong Louis XIV, der leder landet i bankerot med sine upopulære krige. Når sultende bønder i Paris starter optøjer for mad, reagerer han ved at bestille sin chefrådgiver Pierre til at sende dem rådden mad - selv om han senere ordrer Pierre henrettet for dette, og alle uromagere skudt. I mellemtiden vælter kongen sig i hedonistisk luksus og forfører en parade af kvinder. De legendariske tre musketerer er pensioneret fra deres stillinger: Aramis er nu en præst af jesuitterne; Porthos er en hyppig gæst på parisiske bordeller; Athos har en søn ved navn Raoul, der netop er vendt tilbage fra krigen og underskirver sin ansøgning om optagelse til musketererne, ligesom hans far, der engang tjente med stolthed og ære. I mellemtiden, giver Athos Raoul hans kones ring, og siger, at den eneste dame der er værdig til at bære den, er den, Raoul elsker. Det er Christine Bellefort, hvem Raoul agter at ægte. På en festival, er de to elskende mødt af en ældre D'Artagnan, som stadig er i tjeneste hos kongen som kaptajn af musketer3n, stræber efter at bevare den korpsånd af de gamle dage. D'Artagnan ønsker Raoul og Christine held, men lige før Raoul vil fri, falder kongens øjne på Christine. Han sørger for Raoul skal returneres til kamp, ​​hvor han bliver dræbt af de hollandske kanoner mens han føre landtropper i et angreb. Nyheden om hans søns død når Athos, der i et anfald af raseri, søger til kongens palads til at søge hævn. Han sårer to musketerer før D'Artagnan overmander ham på paladsets grund. Dette lægger et alvorligt pres på Athos venskab med D'Artagnan, som han nu ser som en forræder.

I kølvandet på Raouls død, inviterer Louis Christine til slottet, hvor hun sover med ham, taknemmelig for lægehjælp hans læger har givet til hendes mor og søster. Da Louis ordrer Aramis til at finde og dræbe den hemmelige leder af den jesuitiske orden, sætter Aramis et komplot igang for for at vælte kongen med hjælp fra sine gamle kammerater, for den hemmelige leder er ingen anden end Aramis selv. Kun Athos og Porthos godkender planen; D'Artagnan nægter at forråde sin ed om ære og troskab til kongen. De tre tidligere musketerer sniger sig ind i et fængsel og arrangere løsladelsen af en mystisk fange: en mand i en jernmaske. De erstatte ham med et lig i en matchende jernmaske og, foregiver det er pest, og brænder det. De tager den unge mand til et sikkert hus på landet og demaskere ham: han er Philippe, identiske tvilling af kong Louis. Mens han er identisk med sin bror, er Philippe medfølende og blid. Aramis afslører, at Philippe blev sendt væk af sin far, kong Louis XIII, uden at nogen vidste han var i live og ordrede at Philippes sande identitet skulle holdes skjult for ham, for at redde Frankrig fra dynastiske krigsførelse. Louis og hans mor lærte Philippe eksistens at kende, da Louis XIII var på sit dødsleje. Anne ønskede at genoprette sin søns fødselsret. Men Louis var besluttet på at beholde magten, endnu for overtroisk til at få sin egen bror myrdet. Så i stedet udtænkte han en måde at holde ham skjult: jernmasken. Aramis, på det tidspunkt stadig som en musketer og klædt i sort uniform, er det eneste Philippe husker, var den, der tog ham til fængselet, en handling, der har hjemsøgt ham lige siden.

I mellemtiden, lykkes Kong Louis at forføre Christine helt, og hævder, at han beordrede Raoul skulle placeres langt fra fronten. Christine modtager et brev fra Raoul, som forudsiger hans død, og siger, at han tilgiver hende for at blive kongens elskerinde. Mens der i seng med Louis, indrømmer Christine, at hun stadig elsker Raoul og at hun ikke er forelsket i ham. Rasende svigter Louis Christine.

Athos, Porthos og Aramis lærer Philippe hvordan han skal være ligesom en royal, så han kan erstatte Louis som konge. Sammen bortføre de Louis under et maskebal. Før hans fravær er afsløret tager Philippe hans plads.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "The Man in the Iron Mask". British Film Institute (London). Hentet November 10, 2012. 
  2. ^ Olthuis, Andrew. "The Man in the Iron Mask". Allmovie. Hentet November 10, 2012. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film