Marcel Duchamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Marcel Duchamp
Label for the Belle Haleine cropped.png
Rrose Sélavy (Marcel Duchamp). 1921. Foto af Man Ray. Kunstdirektion af Marcel Duchamp. Sølvprint. J. Paul Getty Museum.
Personlig information
Navn Marcel Duchamp
Fødselsnavn Marcel Duchamp
Fødselsdato 28. juli 1887
Fødested Blainville-Crevon, Frankrig Frankrig
Dødsdato 2. oktober 1968 (81 år)
Dødssted Neuilly-sur-Seine, Frankrig
Statsborger Fransk og fik amerikansk statsborgerskab i 1955.
Uddannelse og virke
Felt Malerkunst
Skulptur
Film
Periode Kubismen
Futurismen
Modernismen
Hovedværker Fountain
Eksterne henvisninger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Marcel Duchamp (28. juli 18872. oktober 1968) var en fransk billedkunstner, der i 1911 tilsluttede sig kubisterne og futuristerne.

Readymades[redigér | redigér wikikode]

Den originale Fountain, "Fontæne", af Marcel Duchamp, 1917, fotograferet af Alfred Stieglitz til hans galleri 291 efter Society of Independent Artists' afvisning. Originalen er bortkommet

I 1914 introducerede Duchamp sine såkaldte "readymades"-kunstværker, der blev sammensat af dagligdagens brugsgenstande. Det første værk med ready-mades var Cykelhjulet, hvor han havde placeret et cykelhjul på en skammel. Værket blev dog til før idéen om ready-mades og blev ikke lavet med henblik på at udstille, men fordi han syntes, at et hjul, der kunne køre rundt, var en behagelig ting at have i et atelier.

Hans nok mest kendte værk er Fountain fra 1917, som består af et urinal signeret R. MUTT. Han forsøgte at få værket udstillet hos Society of Independent Artists i New York 1917, men det blev afvist. Værket satte gang i en diskussion omkring kunstnerens rolle – skabes eller vælges kunsten. Værket ses også af nogle som en tidlig forgænger for konceptkunsten.

1919 gik Duchamp et skridt videre ved at vise en billig reproduktion af Mona Lisa med moustache. Værket hed L.H.O.O.Q., hvilket udtalt på fransk lyder som ’’hun er varm i røven’’. Han omtalte i denne forbindelse sin reproduktion af Mona Lisa som en ready-made. Fountain og L.H.O.O.Q. er to klare eksempler på dadaistisk kunst der forholder sig kritisk til kunstautoriteter.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]