Marcellus af Ancyra

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Marcellus († 374) var biskop i Ancyra (Ankara) i Galatien i begyndelsen af 4. århundrede. På kirkemødet i Nikæa 325 stod han på Athanasios’ side, og sammen med denne blev han afsat og forvist 336, da hofvinden havde vendt sig mod nikænerne. Efter Konstantin den Stores død vendte han tilbage, men måtte snart igen bort, og han begav sig til Rom, hvor en synode 341 erklærede ham for rettroende, en erklæring der blev gentaget i Sardica 343. Om hans videre skæbne vides intet sikkert; hans forsøg på at få sin bispestol igen skal have voldt uro i Ancyra.

Marcéllus var enig med Athanasios i spørgsmålet om, at Logos var lige evig med Gud, men dennes formulering af Sønnens evige forhold til Faderen kunne han ikke gå ind på; han ville ikke, at man skulle gå ud over de bibelske udtryk.

Litteratur anvendt af Moltesen i Salmonsen:
K. Zahn, Marcéllus von Ancyra, Gotha 1867.
Se også

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Spire
Denne bispebiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi