Maria Prontjisjtjeva

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maria Prontjisjtjeva
Vasili and Tatiana Pronchishchev.jpg
Personlig information
Født Березово (Дубенский район)[1]Rediger på Wikidata
Død 12. september 1736Rediger på Wikidata
TajmyrhalvøenRediger på Wikidata
Dødsårsag SkørbugRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse OpdagelsesrejsendeRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Maria Prontjisjtjeva (russisk: Мария Прончищева, også kendt som Tatiana Pronchishcheva 1710 - 23. september 1736) var en russisk opdagelsesrejsende.

I 1735 rejste hun med sin mand, Vasilij Vasilevitj Prontjisjtjev, ned ad Lena-floden fra Jakutsk på ægtefællens slup Jakutsk, passerede dennes delta og stoppede for overvintrende ved mundingen af Olenjok-floden. Imidlertid var mange medlemmer af besætningen blevet syge og døde, hovedsagelig som følge af skørbug. Til trods for disse vanskeligheder nåede de i 1736 den østlige bred af Tajmyrhalvøen og fortsatte nordpå langs kysten. Til sidst blev også Maria Prontjisjtjeva og hendes mand ramt af skørbug og døde på vej tilbage.

Maria betragtes som den første kvindelige polarforsker. Maria Prontjisjtjeva-bugten i Laptevhavet er opkaldt efter hende.

Letland Stub
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
  1. ^ Navnet er anført på russisk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.