Maria Prontjisjtjeva

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Maria Prontjisjtjeva

Vasili and Tatiana Pronchishchev.jpg

Personlig information
Født Berezovo (Dubenskij rajon) Rediger på Wikidata
Død 12. september 1736 Rediger på Wikidata
Tajmyrhalvøen Rediger på Wikidata
Dødsårsag Skørbug Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Opdagelsesrejsende Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Maria Prontjisjtjeva (russisk: Мария Прончищева, også kendt som Tatiana Pronchishcheva 1710 - 23. september 1736) var en russisk opdagelsesrejsende.

I 1735 rejste hun med sin mand, Vasilij Vasilevitj Prontjisjtjev, ned ad Lena-floden fra Jakutsk på ægtefællens slup Jakutsk, passerede dennes delta og stoppede for overvintrende ved mundingen af Olenjok-floden. Imidlertid var mange medlemmer af besætningen blevet syge og døde, hovedsagelig som følge af skørbug. Til trods for disse vanskeligheder nåede de i 1736 den østlige bred af Tajmyrhalvøen og fortsatte nordpå langs kysten. Til sidst blev også Maria Prontjisjtjeva og hendes mand ramt af skørbug og døde på vej tilbage.

Maria betragtes som den første kvindelige polarforsker. Maria Prontjisjtjeva-bugten i Laptevhavet er opkaldt efter hende.

LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi