Marie Henriques

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Marie Henriques

Marie Henriques i spisestuen i Frederiksholms Kanal 20103+s.png

Marie Henriques i 1930'erne
Personlig information
Født 26. juni 1866 Rediger på Wikidata
Klampenborg Rediger på Wikidata
Død 12. januar 1944 (77 år) Rediger på Wikidata
Helsingør Rediger på Wikidata
Gravsted Mosaisk Vestre Begravelsesplads Rediger på Wikidata
Far Martin Henriques Rediger på Wikidata
Søskende Robert Henriques,
Fernanda Henriques Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder (1888-1893) Rediger på Wikidata
Elev af Viggo Johansen, Christian Krohg, Frants Henningsen, Othon Friesz, Alfred Stevens Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Tagea Brandts Rejselegat (1934) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Marry (Marie) Henriques (26. juni 1866 på Petershøj, Klampenborg12. januar 1944 på Montebello i Helsingør) var en dansk maler.

Henriques var af jødisk oprindelse. Hun var datter af vekselmægler Martin Henriques og Therese Abrahamson. Marie Henriques tog privatundervisning tre vintre hos Frants Henningsen. I 1888 bekostede faderen et halvt års pariserophold, hvor hun blev undervist af den belgisk-franske maler Alfred Stevens, den norske maler Christian Krohg og den franske maler Othon Friesz. Samme år oprettede Kunstakademiet omsider Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder, og hun blev elev på dens første årgang med Viggo Johansen som lærer. I 1893 fik hun afgang.

Marie Henriques havde sit kunstneriske talent fælles med onklerne Nathan, Sally og Samuel Henriques og med broderen, den otte år ældre musiker og forfatter Robert Henriques. Hun malede fra begyndelsen naturalistisk, men blev i Paris stærkt influeret af impressionisterne. På Skagen fandt hun i Anna Ancher et forbillede. Henriques vandt megen anerkendelse med en række akvareller og farvelitografier, dels efter arkitektur, dels efter polykrome arkaiske og andre skulpturer efter indgående studier i Grækenland. På opfordring af det græske kulturministerium malede hun 1911 en række akvareller til den arkæologiske udstilling i Rom samme år. Andre af hendes arbejder er erhvervet af museer i Kassel og Wien og hjemme, bl.a. Institut for Arkæologi og Etnologi ved Københavns Universitet og Afstøbningssamlingen. For sidstnævnte har hun desuden i 1913 farvelagt flere afstøbninger af arkaiske græske skulpturer efter den originale bevarede bemaling. På sine ældre dage fik Henriques' landskaber et anstrøg af et kubistisk formsprog, der vidner om en fortsat udvikling gennem hele det kunstneriske forløb.

Henriques var i 1916 med til at stifte Kvindelige Kunstneres Samfund, i hvis bestyrelse hun sad til 1935. 1932-34 var hun medlem af Akademiraadet og 1935-37 medlem af bestyrelsen for Kunstforeningen. Desuden var hun medlem af Ny Carlsberg Museumslegat og Akademiets repræsentant i Henriette Melchiors Stiftelse.

På sine gamle dage blev Henriques lettere dement, så da jødeforfølgelserne satte ind i efteråret 1943, fandt familien det klogest at 'gemme' hende på rekreationshjemmet Montebello i Helsingør, hvor hun døde i 1944.

Hun forblev ugift og er begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads.

I 1869 på sin 3-års fødselsdag blev hun foræret en billedbog af H.C. Andersen. Den blev i 2017 solgt gennem auktionshuset Bruun Rasmussen til en udenlandsk køber og med en salgspris på 2,9 millioner kroner, satte den dansk auktionsrekord for et værk af forfatteren.[1] Efter billedbogen var blevet solgt nedlagde Kulturværdiudvalget forbud mod at den udførtes af landet og med donation fra Augustinus Fonden, og Slots- og Kulturstyrelsen som også bidrog, blev den erhvervet fra køberen. Bogen blev efterfølgende overdraget til Odense Bys Museer.[2]

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ DR Nyheder (30. maj 2017). "H.C.Andersen-billedbog solgt for 2,9 millioner". DR. dr.dk. Hentet 31. maj 2017. 
  2. ^ DR Nyheder (27. juni 2017). "Milliondyr billedbog af H.C.Andersen gives til Odense-museum". DR. dr.dk. Hentet 27. juni 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]