Marie Louise af Hessen-Kassel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Marie Louise af Hessen-Kassel

Personlig information
Født 7. februar 1688 Rediger på Wikidata
Kassel, Hessen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 9. april 1765 (77 år) Rediger på Wikidata
Leeuwarden, Holland Rediger på Wikidata
Gravsted Leeuwarden Rediger på Wikidata
Far Karl 1. af Hessen-Kassel Rediger på Wikidata
Mor Maria Anna Amalia von Kurland Rediger på Wikidata
Søskende Georg von Hessen-Kassel,
Wilhelmina Charlotta af Hessen-Kassel,
Sophie Charlotte von Hessen-Kassel,
Frederik 1. af Sverige,
Vilhelm 8. af Hessen-Kassel,
Maximilian von Hessen-Kassel Rediger på Wikidata
Ægtefælle Johan Vilhelm Friso af Nassau-Diez (1709/1709-1711) Rediger på Wikidata
Børn Vilhelm 4. af Oranien,
Anna Charlotte Amalie von Nassau-Dietz-Oranien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Marie Louise af Hessen-Kassel (også kendt som moster Marie; nederlandsk: Marijke Meu, frisisk: Maaike Muoi; født i Kassel 1688, død i Leeuwarden 1765) var Nederlandenes (egentlig Frisland's) regent 1711-1731 og 1759-1765 som formynder for sønnen Vilhelm IV af Oranien og sønnesønnen Vilhelm V af Oranien, samt regent i IJsselstein 1731-1751. Hun var søster til Sverige's konge Frederik 1..

Hun var datter af landgreve Karl 1. af Hessen-Kassel og Maria Amalia af Kurland; gift i Kassel 26. april 1709 med prins Johan Vilhelm Frisco af Nassau-Diez, Oranje og Frisland-Groningen.

Ægteskabet blev arrangeret af hendes kommende svigermoder Henriette Amalia af Anhalt-Dessau, eftersom hendes fader var Nederlandenes pålidelige allierede i koalitionen mod Frankrig. Ved ægtefællens død i 1711, to år efter vielsen, blev hun af stænderne udpeget til formynder og regent for sin nyfødte søn i stedet for sin svigermor. Som regent sanerede hun økonomien ved at mindske omkostningerne ved hoffet, effektivisere vedligeholdelse af byggerier og sælge en del løsøre på auktion. I 1731 blev sønnen erklæret myndig, og han forlenede hende med baroniet IJsselstein efter, at hun trådte tilbage som regent. Hun arrangerede 1734 sønnens ægteskab.

I IJsselstein gav hun diskret støtte til den pietistiske greve Zinzendorf og hans tilhængere herrnhuterne. Efter, at sønnen var død i 1751, blev hendes svigerdatter Anne af Storbritannien (1709-1759) regent for hendes umyndige sønnesøn Vilhelm.

Da også svigerdatteren døde i 1759, blev Marie Louise endnu en gang udset til regent. Hun forvaltede regeringsansvaret sammen med hertugen af Braunschweig-Wolffenbuttel. Dette førte til konflikter med hendes sønnedatter Caroline af Oranien, som ville have del i styret. År 1765 forsøgte oppositionen at overtale sønnesønnen til at afsætte Braunschweig, men forslaget blev trukket tilbage, da Marie Louise opfattede det som et mistillidsvotum mod hende.

Marie Louise var populær i Nederlandene og beskrives som enkel og charmerende og en handlingskraftig politiker.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]