Marie af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Marie af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
1810 M.Louise.jpg
Prinsesse af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Ægtefæller Friedrich von Lasperg (g. 1837)
Alfred von Hohenthal (g. 1846)
Fulde navn Louise Marie Frederikke
Hus Huset Glücksborg
Far Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Mor Louise Karoline af Hessen-Kassel
Født 23. oktober 1810(1810-10-23)
Gottorp Slot, Slesvig
Død 11. maj 1869 (58 år)
Dresden, Sachsen

Prinsesse Marie til Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (23. oktober 181011. maj 1869) var en dansk-tysk prinsesse af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, der var den ældste datter af hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg og prinsesse Louise Karoline af Hessen-Kassel. Hun var gift to gange; første gang med Grev Friedrich von Lasperg og anden gang med Grev Alfred von Hohenthal. Prinsesse Marie var storesøster til kong Christian 9. af Danmark.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Fødsel og familie[redigér | rediger kildetekst]

Prinsesse Maries fødested Gottorp Slot, fotograferet i 2007

Prinsesse Marie blev født den 23. oktober 1810Gottorp Slot i Hertugdømmet Slesvig som prinsesse af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck. Hun var det første barn født i ægteskabet mellem Hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck og Prinsesse Louise Karoline af Hessen-Kassel. Hendes far var overhoved for slægten Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, en fjern og ubetydelig sidelinje til det danske kongehus, der nedstammede fra Kong Christian 3. Hendes mor var datter af Landgreve Karl af Hessen, dansk feltmarskal og statholder i hertugdømmerne Slesvig og Holsten, og Prinsesse Louise af Danmark, datter af Kong Frederik 5. Gennem sin far nedstammede Marie dermed i lige linje fra Kong Christian 3., mens hun gennem sin mor var oldebarn af Kong Frederik 5.

Prinsesse Marie havde ni yngre søskende, heriblandt den senere kong Christian 9. af Danmark.

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Prinsesse Maries far Hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, fra 1825 Hertug af Glücksborg.

Prinsesse Marie voksede indledningsvis op med sine mange søskende på Gottorp Slot, hvor familien boede hos hertug Vilhelms svigerforældre. I 1824 døde imidlertid enkehertuginde Anna Karoline, enke efter den sidste hertug af den ældre linje af huset Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, Frederik Henrik Vilhelm, der var død i 1779. Glücksborg Slot stod herefter tomt, og ved et kongeligt patent af 6. juni 1825 overdrog Kong Frederik 6. af Danmark slottet til Vilhelm og udnævnte ham til Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg.[1] Familien flyttede herefter til Glücksborg, hvor Prinsesse Marie blev opdraget sammen med sine søskende under faderens ledelse. Hertug Vilhelm døde imidlertid allerede som 46-årig i februar 1831 af en forkølelse, der havde udviklet sig til lungebetændelse og, efter hertugens eget skøn, skarlagensfeber, som forinden havde ramt to af hertugens børn.

Ægteskaber[redigér | rediger kildetekst]

Greverne af Hohenthals våbenskjold.

Prinsesse Marie blev gift første gang den 19. maj 1837 i Harburg nær Hamburg med Grev Friedrich von Lasperg (17961843). Hun blev gift anden gang den 3. oktober 1846 i Dresden med Grev Alfred von Hohenthal (1805-1860).

Senere liv[redigér | rediger kildetekst]

Prinsesse Marie døde som 58-årig den 11. maj 1869 i Dresden i Kongeriget Sachsen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bramsen, bd. 1, s. 78-82.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Huset Glücksborg i 150 år – Første bind af Bo Bramsen, Gyldendals Bogklub 1976. ISBN 87-01-00251-1

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]