Mark Shuttleworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mark Shuttleworth

Mark Richard Shuttleworth (født 18. september 1973) er en sydafrikansk iværksætter og den anden rumturist og første afrikaner i rummet.[1][2] Han er bedst kendt som manden bag Ubuntu Linux distributionen.

Nu bor han i London og har dobbelt statsborgerskab i form af sydafrikansk og britisk statsborgerskab.

Indholdsfortegnelse

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Shuttleworth blev født i Welkom, Fristatprovinsen, Sydafrika.

Efter at have gået i skole på Diocesan College, tog Shuttleworth en Business Science grad i Finance og Management information systemsUniversity of Cape Town.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Shuttleworth grundlagde firmaet Thawte i 1995, der beskæftiger sig med digitale certifikater og internet sikkerhed og solgte firmaet til VeriSign i december 1999, hvorved han tjente ca. 575 millioner US dollars.

I September 2000, grundlagde Shuttleworth HBD Venture Capital, der støtter iværksættere.

I marts 2004 grundlagde han Canonical Ltd., der beskæftiger sig med fremme og kommerciel støtte til fri software projekter.

Rumrejse[redigér | redigér wikikode]

Shuttleworth ombord på Den Internationale Rumstation

Shuttleworth blev kendt i hele verden den 25. april 2002 da han deltog i en rumrejse på den russiske Sojuz TM-34 mission, hvilket han betalte ca. 20 millioner US dollars for. To dage senere ankom han med Sojuz-rumskibet til Den Internationale Rumstation, hvor han tilbragte 8 døgn og deltog i eksperimenter der havde at gøre med forskning i AIDS og arvemasse. Den 5. maj 2002, kom han tilbage til jorden. For at kunne deltage i rumrejsen havde Shuttleworth været nød til at gennemgå et års træning og forberedelser der blandet andet indebar et ophold på 7 måneder i Stjernebyen i Rusland.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ africaninspace.com (2002) (på english). Første afrikaner i rummet. HBD. Hentet 2007. 
  2. ^ Shuttleworth er den første person fra et uafhængigt afrikansk land der har været i rummet. Patrick Baudry, var i rummet tidligere og blev også født i Afrika men fordi Baudry's fødested Cameroon var en fransk koloni da han blev født bliver han betragtet som franskmand (selvom Shuttleworth også havde britisk statsborgerskab da han rejste ud i rummet).
Biografi Stub
Denne biografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.