Marsvin (gnaver)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Marsvin. (Se også artikler, som begynder med Marsvin)
Marsvin
Two adult Guinea Pigs (Cavia porcellus).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Rodentia (Gnavere)
Familie Cavidae
Slægt Cavia
Art C. porcellus
Videnskabeligt artsnavn
Cavia porcellus
Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Et marsvin er en gnaver. Marsvin bliver normalt mellem 5-7 år og anvendes ofte som kæledyr.

Oprindelse og etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Marsvinet stammer oprindeligt fra Andesregionen omkring det nuværende Bolivia, Peru og Colombia. Dyret har en vis lighed med svin, og navnet "marsvin" betyder "havsvin",[1] formentlig fordi dyret blev medtaget på skibe til Europa. Marsvin blev tidligere opdrættet til menneskeføde i Andesregionen og udgjorde en væsentlig kilde til protein i området, der er sparsomt med dyreliv egnet til menneskeføde. Marsvin spises stadig i dag i regionen.

Marsvinet som kæledyr[redigér | rediger kildetekst]

Marsvin er flokdyr og bør dermed aldrig leve i ensomhed, men derimod med an artsfælle. Det er uhensigtsmæssigt at have et fertil hanmarsvin og et fertilt hunmarsvin gående permanent sammen, da hunmarsvinet straks går i brunst og dermed kan være drægtig med det samme igen efter fødsel, hvilket er til stor belastning for hunnen. Derfor er det bedre at have 2 marsvin af samme køn - eller alternativt en kasteret han og en eller flere hunner. Hanner kan sagtens gå sammen, hvis man sørger for, der er en klar størrelses- og aldersmæssigt forskel, så som 4-8 uger gammel hanunge og en ældre han +5 måneder.

De får ca. 1 – 6 unger og bliver kønsmodne i en alder af 4 uger og en vægt på 300 gram. Drægtigheden varer 68-72 dage, og marsvineungerne fødes fuldt færdigudviklede.

Marsvin kan ikke tåle løg af nogen slags, avokado og kartofler samt tomatgrønt. Der findes flere grøntsager og planter, der kun skal fodres med i begrænsede mængder; spinat, æble, vindruer eksempelvis.

Der findes flere forskellige pelstyper inden for arten; glathåret, hårløs, langhåret og ruhåret, der alle kan findes i en stor variation af farver og tegninger. Der findes langt over 30 forskellige racer[2] - bl.a abbysiner (alment - men forkert - kendt som rosette i Danmark, men rosette er den tyske betegnelse), texel, teddy, skinny med mange flere. Samtidig findes der uendeligt mange blandinger, der betegnes som kæledyr.

Der afholdes mange udstillinger af marsvin hvert år. Dansk Marsvine Klub (DMK) og Dansk Marsvinforening (DMF) er de to officielle klubber i Danmark for marsvin og deres ejere, hvor der afholdes udstillinger, mens Dansk Marsvine Entusiaster (DME) er en forening, der kæmper for bedre vilkår til marsvinene i Danmark.

Kost[redigér | rediger kildetekst]

Da marsvin ikke selv danner C-vitamin i kroppen, skal det tilføres gennem foderet, der skal bestå af hø, tørfoder og grøntsager[2].

Marsvin spiser deres afføring, hvilket er normal opførsel, da marsvin er pseudodrøvtyggere. Der findes to slags afføring, den ene er mørk og den anden er lys. Den lyse afføring stammer fra blindtarmen[kilde mangler] og marsvinet spiser denne slags, da den indeholder B-vitamin og k-vitamin. Marsvin kan godt tåle agurk men det er ligesom slik for dem. Det er godt at give dem lidt agurk hver dag.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Svensk etymologisk ordbog
  2. ^ a b "Marsvin" - Dyreliv.no.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Gnome-speakernotes.svg
Marsvin
Et marsvin, der har det godt

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

http://www.danskmarsvinforening.dk

http://www.marsvineinfo.dk