Mary Rose Tudor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Portræt af Mary Tudor

Prinsesse Mary Rose Tudor var datter af Henrik 7. af England og Elizabeth af York, d. 18. Marts 1496, og var det yngste barn af Kongen og Dronningen, som overlevede barndommen.

Mary var forlovet med Charles - Den senere Holy Roman Emperor, som igennem sin mor, var nevø til Catherine af Aragon. Efter diplomatiske forsinkelser og hemmelige forhandlinger imellem Spanien, Det Hellige Romerske Rige og Frankrig, ophævede Henrik VIII (Marys bror) forlovelsen. Mary var efter sigende tilfreds med dette.

Desværre var Henriks svar på en erstatning, en 34 år ældre mand, end Mary - Louis XII, Konge af Frankrig, beskrevet som en "svag og gammel mand" og overhovedet ikke en særlig tiltalende udsigt, for en ung, rask og smuk prinsesse. Kongen var enkemand, uden arving, og Henrik var mere end klar til at overdrage hans søster, som en måde at indlede våbenhvile med en kontinental magt.

Selvfølgelig havde Mary ingenting at skulle have sagt i denne sag, da Kongelige Prinsesser almindeligvis blev betragtet som handelsvare. Mary må have vist at dette var hendes skæbne, men hun var blevet forelsket i hendes brors ven, Charles Brandon. Brandon var Hertug af Suffolk, men var ikke kongelig. Titlen var tildelt på grund af hans fars loyalitet og bedrifter ved kampen ved Bosworth. Men Mary ville gifte sig med ham, selvom sådan et match ville blive betyde at hun giftede sig under sin stand.

Mary nægtede at gifte sig med den Franske Konge, og forlangte at blive tilladt at indgå ægteskab med Charles. Selvfølgelig nægtede hendes bror Henrik VIII. Så Mary indgik en aftale med Henrik: Hun ville gøre sin prinsesse pligt, og gifte sig med den Franske Konge. Men, hvis hun overlevede Louis - Hvilket var meget sandsynligt - ville hun have lov til at vælge sin næste ægtemand. Henrik gik med på aftalen, ganske sikkert med den hensigt aldrig at ære sit løfte.

Mary deltog først i et stedfortræder bryllup, med Hertugen af Longueville som stedfortræder for Louis. En måned senere, rejste Mary til Paris til hendes rigtige bryllup, med den 52 årig Konge af Frankrig. Det meste af det Engelske følge, prinsessen havde medbragt til Frankrig, blev sendt tilbage. Dog blev nogle få, inklusiv Boleyn søstrene, Anne og Mary.

De to blev gift i efteråret 1514, efterfulgt af uger med fest. Louis XII døde nytårs dag 1515, efter kun 3 måneders ægteskab.

Mary, nu Enke Dronning, flyttede til Palais de Cluny, hvor hun var isoleret fra alle mænd, på nær den nye Konge, Francis, og hans skriftefader, i 6 uger for at se om hun var gravid med den nu afdøde konges barn, og hvis det var tilfældet, for at sikre at det var hans barn.

Dette gav Mary tid til at planlægge. Hun vidste Charles Brandon ville være iblandt de udsendte til Frankrig som skulle eskortere hende tilbage til England. Hun havde hørt rygter om at hendes bror Henrik havde planer om at gifte hende væk til den Spanske prins.

I det lille kapel ved Palais de Cluny, gjorde Mary Tudor det utænkelige for mange prinsesser, hun giftede sig med den mand hun selv havde valgt. Da Henrik fandt ud af dette, blev han rasende. Dog var Mary hans yndlings søster og Charles en gammel ven, og parret blev hurtigt tilgivet.

Mary og Charles opkaldte deres første barn Henry (1515-1534) til ære for hendes bror. Det andet barn blev navngivet efter den kvindelige udgave af navnet på en anden som hjælp til med foreningen. Pigens blev døbt Frances (1517-1559) Deres tredje barn, var en datter navngivet Eleanor (1519-1547)

Mary blev altid omtalt som Dronningen af Frankrig (almindeligvis "Den Franske Dronning") og aldrig som Hertuginden af Suffolk. Dette var sikkert for at minde hende om at hun giftede sig under rang. Men Mary levede hovedsageligt stille og tilfreds resten af hendes liv.

Mary var gode venner med hendes svigerinde Catherine af Aragon, og støttede hende i skilsmissen og afviste Anne Boleyn.

Marys helbred begyndte at fejle i 1533, og hun døde d. 24. Juni samme år. Mary blev begravet i Sct. Marys Kirke i Bury St. Edmunds i Suffolk.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg