Maskinoversættelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Maskinoversættelse betegner automatisk oversættelse fra et sprog til et andet, hvor oversættelsen styres af en række komplicerede lingvistiske grammatikker og regler. På basis af sætningernes syntaks og semantik sigter man mod at opnå en oversættelse, der både er korrekt (dvs. sætningens opbygning/syntaks er i orden) og bevarer betydningen af den oprindelige sætning eller det oprindelige ord. Dog er der ikke altid et en-til-en forhold mellem ord på forskellige sprog, hvilket kan give udfordringer og/eller behov for manuel (af en person) redigering af en oversat tekst. Et andet problem er at mange sprog har mange ord med meget forskellige betydninger. Så længe den oversættende maskine ikke forstår teksten, kan den blot "gætte" hvilket ord nu er det rette. Dette søger man at undgå med udførlige ordlister for faste vendinger (eksempler ses i afsnittet #Typiske fejl).

Typer af maskinoversættelse[redigér | redigér wikikode]

Der findes forskellige typer af maskinoversættelse i svingende kvaliteter, de heldigste (målt i kvalitet og effektivitet) findes typisk inden for bestemte (sprogligt) afgrænsede områder, med oversættelse af en begrænset mængde af ord, fx patenttekster.

Et eksempel på et dansk firma som beskæftiger sig med maskinsættelse er Lingtech, der har udviklet et program til oversættelse af patenttekster. Det hed PaTrans og var i brug fra maj 1993 til efteråret 2007. Lingtech har nu erstattet det med et rent statistisk baseret maskinoversættelsessystem, som de kalder Sunbeam. Sunbeam er udviklet af languagelens, to forskere tidligere ansat på Copenhagen Business School.

Det dansk-norske GramTrans-projekt er et eksempel på genre-uafhængig maskinoversættelse og bygger primært på grammatisk analyse og dependensbaseret transfer.

"Dåsedansk"[redigér | redigér wikikode]

Dåsedansk er en betegnelse for en mislykket maskinoversættelse fra engelsk til dansk.[1] Udtrykket skyldes, at det engelske ord can både kan betyde dåse og kan. Nogle oversættelsessystemer erstattede konsekvent can med dåse, så maskinoversættelser giver nogle spøjse tekster, der i høj grad trænger til en kærlig hånd. Et mere nutidigt eksempel er, at Google Translate altid oversætter Application med Ansøgning.[kilde mangler] Det kræver således både kendskab til det oprindelige sprog og adgang til kildeteksten for at kunne gennemskue meningen og korrigere til en brugbar tekst.

Eksempler på fejl[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Den følgende tabel gengiver et par eksempler på dansk fejloversatte engelske udtryk. Den giver et indtryk af hvilke sproglige finheder som indtil nu forhindrer en 100% korrekt oversættelse.

engelsk forkert oversættelse korrekt vending Bemærkninger
naked eye det nøgne øje det blotte øje
killer whale dræberhval spækhugger
limestone / lime rock limsten kalksten limsten kan dog bruges på olddansk
smart people smarte folk nogle gange kloge folk
chain saw kædesav motorsav Silvan har efterhånden indført det for gør-det-selv-folket
Ottoman Empire Ottomanske rige Osmanniske rige
police officer politiofficer Politibetjent politiofficer bruges kun om højtstående politifolk, ikke om gadebetjente
Kazakhstan Kazakhstan Kasakhstan
intelligence agency intelligenstjeneste efterretningstjeneste
(last) will min vilje testamente
windshield vindskærm forrude mht. biler og andre køretøjer
Madagascar Madagascar Madagaskar filmene undtaget
location Lokation placering, sted
entrepreneur Entreprenør nogle gange iværksætter

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

Følgende eksempler gengiver udviklingen af automatiske oversættelser af en engelsk tekst til dansk.

Oprindelig tekst[redigér | redigér wikikode]

Lisa Gerrard (born April 12, 1961) is an Australian singer and composer who gained international renown as part of the music group Dead Can Dance with Irish former partner Brendan Perry. She is best known for her deep haunting contralto voice. Her career began in 1981 and she has been involved in a wide range of projects. Gerrard received a Golden Globe award and an Academy Award nomination for the score for the 2000 film Gladiator on which she collaborated with Hans Zimmer. She also sings and is an instrumentalist for much of her work, most prolifically using the Yangqin (a Chinese hammered dulcimer).

Tidlig maskinoversættelse[redigér | redigér wikikode]

Lisa Gerrard (født April 12, 1961) er en Australien afsynge og komponist hvem skaffe international navnkundighed nemlig noget af den musik sammenstille Livløs Kunne Bal hos Republik i Ireland forhenværende parthaver Brendan Perry. Hun er bedst bekendt nemlig sig det dybe husere alt stemme. Sig karriere begyndte i 1981 og hun har blevet involveret i en rigt udvalg i anlægsarbejder. Gerrard indkomne en Gylden Kugle bedømmelse og en Akademi Awards udnævnelse nemlig den ridse nemlig den 2000 hinde Gladiator (movie) hvorpå hun samarbejdet hos Hans Zimmer. Hun ligeledes synger og er en instrumentalist nemlig mange i sig arbejde , højst prolifically benytter den Yangqin Kinesisk hammer dulcimer.

Mere avanceret maskinoversættelse[redigér | redigér wikikode]

Mere avancerede systemer er i stand til at give bedre oversættelse end dåsedansk, her er fx Gramtrans-oversættelse af den samme tekst:

Lisa Gerrard (født kylle 12, 1961) er en australsk sanger og komponist som opnåede internationalt ry som en del af musikgruppen Dead Can Dance med Irsk forhenværende partner Brendan Perry. Hun er bedst-kendt for hendes dybe uforglemmelige altstemme. Hendes karriere begyndte i 1981 og hun er blevet involveret i en bred vifte af projekter. Gerrard fik en Golden Globe-pris og en Academy Award-nominering for resultatet for den 2000 filmgladiator mht. som hun samarbejdede med Hans Zimmer. Hun synger også og gør en instrumentalist for meget hendes arbejde, mest produktivt brug af Yangqinen (en kineser hamrede hakkebræt).

Ny maskinoversættelse[redigér | redigér wikikode]

Her er en oversættelse fra Google Translate, 10. oktober 2009:

Lisa Gerrard (født 12. april 1961) er en australsk sanger og komponist, som vandt international berømmelse som en del af den musik gruppen Dead Can Dance med irsk tidligere partner Brendan Perry. Hun er bedst kendt for sin dybe uforglemmelige altstemme stemme. Hendes karriere begyndte i 1981, og hun har været involveret i en bred vifte af projekter. Gerrard modtog en Golden Globe og en Oscar-nominering for scoren for 2000-filmen Gladiator, hvor hun samarbejdede med Hans Zimmer. Hun synger også og er en instrumentalist for meget af hendes arbejde, frodigst bruger Yangqin (en kinesisk hamret dulcimer).

Her er en oversættelse fra Google Translate, 30. oktober 2012:

Lisa Gerrard (født April 12, 1961) er en australsk sanger og komponist, der opnåede international anseelse som en del af musikgruppen Dead Can Dance med irsk tidligere partner Brendan Perry. Hun er bedst kendt for sin dybe uforglemmelige kontraalt stemme. Hendes karriere begyndte i 1981, og hun har været involveret i en bred vifte af projekter. Gerrard modtog en Golden Globe Award og en Oscar nominering for scoren for 2000 filmen Gladiator, hvor hun samarbejdede med Hans Zimmer. Hun synger også og er en instrumentalist for meget af hendes arbejde, bruger mest prolifically den Yangqin (en kinesisk hamret dulcimer).

Her er en oversættelse fra Google translate, 23. august 2016 - interessant nok ikke bedre end den fra 2012:

Lisa Gerrard (født 12 April, 1961) er en australsk sanger og komponist, der fik international berømmelse som en del af musikgruppen Dead Can Dance med irsk tidligere partner Brendan Perry. Hun er bedst kendt for sin dybe kontraalt Haunting alto stemme. Hendes karriere begyndte i 1981, og hun har været involveret i en lang række projekter. Gerrard modtog en Golden Globe Award og en Oscar nominering for score for 2000 filmen Gladiator på som hun samarbejdede med Hans Zimmer. Hun synger også og er et instrument til meget af den kunst militær arbejde, mest frodigst bruge Yangqin (en kinesisk hamret dulcimer).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
  • Eckhard Bick, 2007. "Dan2eng: Wide-Coverage Danish-English Machine Translation", I: Bente Maegaard (ed.), Proceedings of Machine Translation Summit XI, 10-14. Sept. 2007, Copenhagen, Denmark. pp. 37-43

Noter[redigér | redigér wikikode]