Maskinoversættelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Skilt med maskinoversat tekst på Bali.

Maskinoversættelse er en automatisk oversættelse styret af en række komplicerede lingvistiske grammatikker og regler. På basis af syntaks og semantik sigter systemet mod en oversættelse, der både er korrekt (dvs. sætningens opbygning/syntaks er i orden) og at bevare betydningen. Der er ikke altid et en-til-en forhold mellem ord på forskellige sprog. Det kan gøre en redigering nødvendig. Mange sprog har ord med meget forskellig betydning. Så længe maskinen ikke forstår teksten, kan den blot "gætte" på det rigtigt. Det søger man at undgå med udførlige ordlister for faste vendinger (eksempler ses i afsnittet #Typiske fejl).

Maskinoversættelse[redigér | redigér wikikode]

Der findes maskinoversættelse af svingende kvaliteter. De heldigste målt i kvalitet og effektivitet findes inden for afgrænsede områder og med et begrænset antal ord som patenttekster.

Lingtech er et dansk firma, som beskæftiger sig med maskinoversættelse, og har udviklet et program til oversættelse af patenttekster. Det var i brug fra 1993 til 2007. Lingtech har erstattet det med et rent statistisk baseret maskinoversættelsessystem. Det hedder Sunbeam er udviklet af languagelens, to forskere fra Copenhagen Business School.

Det dansk-norske GramTrans-projekt er en genre-uafhængig maskinoversættelse, der primært bygger på grammatisk analyse og dependensbaseret transfer.

"Dåsedansk"[redigér | redigér wikikode]

Dåsedansk er en mislykket maskinoversættelse fra engelsk til dansk.[1] Udtrykket skyldes, at det engelske ord can både kan betyde dåse og kan. Nogle oversættelsessystemer erstattede konsekvent can med dåse, så maskinoversættelser giver nogle spøjse tekster, der i høj grad trænger til en kærlig hånd. Et mere nutidigt eksempel er, at Google Translate altid oversætter Application med Ansøgning.[kilde mangler] Det kræver både kendskab til det oprindelige sprog og kildeteksten for at skabe en brugbar tekst.

Eksempler på fejl[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres.

Den følgende tabel gengiver et par eksempler på dansk fejloversatte engelske udtryk. Den giver et indtryk af, hvad der forhindrer en 100% korrekt oversættelse.

engelsk forkert oversættelse korrekt vending Bemærkninger
naked eye det nøgne øje det blotte øje
killer whale dræberhval spækhugger
limestone / lime rock limsten kalksten
smart people smarte folk nogle gange kloge folk
chain saw kædesav motorsav Silvan har efterhånden indført det for gør-det-selv-folket
Ottoman Empire Ottomanske rige Osmannerriget
police officer politiofficer politibetjent politiofficer bruges kun om højtstående politifolk, ikke om gadebetjente
Kazakhstan Kazakhstan Kasakhstan
intelligence agency intelligenstjeneste efterretningstjeneste
(last) will min vilje testamente På danske benyttes dog også begrebet "min (eller den) sidste vilje"
windshield vindskærm forrude mht. biler og andre køretøjer
entrepreneur entreprenør nogle gange iværksætter

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
  • Eckhard Bick, 2007. "Dan2eng: Wide-Coverage Danish-English Machine Translation", I: Bente Maegaard (ed.), Proceedings of Machine Translation Summit XI, 10-14. Sept. 2007, Copenhagen, Denmark. pp. 37-43

Noter[redigér | redigér wikikode]