Masurien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Masurien
Ermlandsk-Masuriske voivodskab

Masurien (maz: Mazurÿ polsk: Mazury, tysk: Masuren) er en historisk region i den nordøstlige del af Polen og landets største indsølandskab. Det ligger i dag i det Ermlandsk-Masuriske voivodskab.

Navnet Masurien stammer fra masurerne, polske nybyggere fra Masovien, som befolkede store dele af området efter det var blevet erobret af Den tyske orden.

Gammel preusserne[redigér | rediger kildetekst]

Gammelpreussiske stammer i 1200-tallet

I 1000-1300-tallet var området beboet af gammelpreussere, en baltisk etnisk gruppe, der beboede de preussiske områder i Pomesania, Pogesania, Galindia, Bartia og Sudovien, og i kystområderne ved Østersøen omkring Wisłabugten, og den Kuriske bugt. De talte gammelpreussisk og fulgt den hedenske preussiske mytologi. På trods af navnet er der ingen forbindelse til den yske 1800-tals stat Preussen. De blev konverteret til katolicismen i slutningen af 12 og 1300-tallet efter den Tyske Ordens erobring af området, og derefter til protestantismen i det tidlige 1500-tal.

Det anslås, at omkring 220.000 gammelpreussere boede i området i 1200-tallet. Vildnisset var deres naturlige forsvar mod potentielle angribere. Under de nordiske korstog i begyndelsen af det 1200-tallet, brugte gammelpreusserene de tykke skove som forsvarslinie. Skovene blev igen benyttet da den Tyske Orden blev inviteret til Polen af Konrad af Masovien i 1226[1]. Ordenens mål var at omvende den indfødte befolkning til kristendom, og døbe dem, om nødvendigt med magt. I de efterfølgende kampe, der varede over 50 år, blev den oprindelige befolkning næsten udryddet, især i den store preussiske opstand i 1261-1283[1]. Fra omkring 1280 overlevede rester af den lokale kultur kun i skovene i de følgende årtier, i byerne var udryddelsen af kulturen fuldstændig[2][3].

Efter Ordenen havde erobret området, begyndte polakker at bosætte sig i den sydøstlige del af regionen, og kort efter indvandrede tyske, franske, flamske, danske, hollandske og norske kolonister i området. Antallet af polske bosættere steg betydeligt i begyndelsen af 1400-tallet, især efter første og anden Thorn traktat i 1411 og 1466 henholdsvis efter tretten årskrigen og Ordenens endelige nederlag[1]. Efter traktaterne blev stormester Ludwig von Erlichshausen blev en vasal under den polske krone og blev tvunget til at tage imod etnisk polske indbyggere til menigheden[1]. Den efterfølgende assimilation af de tyske nybyggere, samt den polske indvandrere skabte den nye preussiske identitet.

Weimar Republik og Nazityskland[redigér | rediger kildetekst]

Østpreussen, 1931:. Masuriske børn og Masurisk hus nær en sø

Masurien var den eneste region i Tyskland direkte berørt af slag i 1. verdenskrig. Beskadigede byer og landsbyer blev rekonstrueret med hjælp fra flere venskabsbyer fra Vesttyskland som Köln til Neidenburg, Frankfurt til Lötzen og endda Wien til Ortelsburg. Men Masurien var stadig i vid udstrækning et landbrugsområde og præget af den økonomiske tilbagegang efter verdenskrigen, og hårdt ramt af oprettelsen af polske korridor, der fragtomkostninger til de traditionelle markeder i Tyskland til at stige[4]. De senere gennemføres Osthilfe havde kun en mindre effekt i Masurien, da hjælpen først og fremmest gik til de større godser, mens de Masuriske gårde generelt var små[5].

Politisk var Masurien stadig en konservativ højborg med det tyske nationale Folkeparti som stærkeste parti[4][6]. Polske partier fik normalt omkring 5.000 stemmer ved valgene til de regionale parlamenter[7]

Mens NSDAP i første omgang kun havde lille succes i Masurien[4], fik nazisterne i valgene i 1932 og 1933[8] op til 81 procent af stemmerne i bydelen Neidenburg og 80 procent i bydelen Lyck[4]. Nazisterne brugte den økonomiske krise, som havde betydelige virkninger for langt væk Masurien, såvel som traditionelle anti-polske følelser[4] og samtidigt blev nazisternes møder afholdt på den Masurisk dialekt i løbet af valgkampen[4][8].

I 1938 ændrede Naziregeringen (1933-1945) tusindvis af stednavne (især navne på byer og landsbyer) af gammelpreussisk og polsk oprindelse til tyske kunstigt skabte navne. Omkring 50% af de eksisterende navne var allerede ændret i 1938[9].

Under 2. verdenskrig blev Masurien delvist ødelagt af Wehrmachts tilbagetog under den Røde Hærs Wisła-Oder-offensiven. Forud for Sovjets indmarch flygtede størstedelen af befolkningen som følge af Nazi-propaganda til Tyskland, eller blev dræbt under offensiven.

Masurien kom under polsk styre efter Potsdam-konferencen, som gentegnede de nationale grænser og fastlagde "velordnet" og "human" udvisninger af tyskere fra Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn ved krigens afslutning. I følge Potsdam konferencens beslutninger blev indbyggerne "nationalitets verificeret", ofte baseret på oprindelsen af efternavne[4]. Som følge heraf blev et antal Masurere bortvist og genbosat i Tyskland. Polakker fra det centrale Polen, de polske områder der kom under Sovjetisk styre som følge af Jaltakonferencen samt ukrainere bortvist fra det sydlige Polen under Operation Wisła blev genbosat i Masurien[10].

Hovedbyer[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d "Tyske Orden." Encyclopædia Britannica Online, 2011
  2. ^ "Dzieje osadnictwa Suwalszczyzny" (Historien om bosættelse af masovier), på www.mem.net.pl (polsk)
  3. ^ Mazury jakich nie znałeś: ZABYTKI jeg Historia (Masurien du ikke kender), på www.emazury.com (polsk)
  4. ^ a b c d e f g Andreas Kossert (2001): Masuren: Ostpreußens vergessener Süden (Siedler) s. 210, På Hamburgs universitets bibliotek (tysk)
  5. ^ Andreas Kossert, Ostpreussen, Geschichte und Mythos, Siedler Verlag 2005, ISBN 3-88680-808-4 (tysk)
  6. ^ de/weimar/Preussen/Ostpreussen/PL2.html f.eks Provinsvalg af 1925 (Webside ikke længere tilgængelig)
  7. ^ http://www.gonschior.de/weimar/Preussen/Ostpreussen/PL3.html f.eks 5,308 stemmer eller 0,58% i 1929] (resultaterne omfatte hele Østpreussen dvs Warmia )
  8. ^ a b Clark, s. 640
  9. ^ Bernd Martin, s. 55
  10. ^ Andreas Kossert, Ostpreussen , Geschichte und Mythos s. 352; Kossert giver 35% fra Central Polen, 22,6% fra det østlige Polen, 10% ofrene for Operation Wisła , 18,5% indfødte i 1950

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 53°52′02″N 20°42′10″Ø / 53.86711°N 20.70279°Ø / 53.86711; 20.70279