Mattias Tesfaye

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mattias Tesfaye

Mattias Tesfaye 20120414.jpg

Personlig information
Født 31. marts 1981Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Mattias Tesfaye (født 31. marts 1981) er en dansk murer, medlem af Socialdemokraterne[1] som han siden Folketingsvalget i 2015 har repræsenteret i Folketinget.[2] Han er tidligere næstformand for Socialistisk Folkeparti og blev valgt efter partiets landsmøde 13.-15. april 2012[3], men trak sig fra posten i december 2012.

Tesfaye blev uddannet murer i 2001 og har derefter arbejdet som murer. Tesfaye har været fagligt aktiv fra en tidlig alder. Først som formand for murerlærlingene i Århus Amt 1999-2002. Siden bestyrelsesmedlem i murernes fagforening i Aarhus 1999-2003 og dernæst murernes fagforening København 2006-2012. I 2005-2006 var han formand for 3F Ungdom.

Mattias Tesfaye blev politisk engageret i folkeskolen under den århusianske skraldemandskonflikt i vinteren 1995-1996. Som 16-årig startede han i murerlære på Århus Tekniske Skole og blev hurtigt formand for murerlærlingene i Århus. I 2001 fik han svendebrev efter læretid i entreprenørkoncernen SKANSKA.

Mattias Tesfaye har arbejdet som ungdomskonsulent for det daværende SiD (i dag 3F), med ansvar for at oplyse om arbejdsforhold i folkeskolen og på tekniske skoler. Han har desuden arbejdet som faglig sekretær i 3F med ansvar for at organisere nye medlemmer og forhandle overenskomster og lønaftaler med arbejdsgivere i byggebranchen. Han stoppede i 3F i foråret 2012, da han tiltrådte som næstformand i SF, denne stilling varede dog kun til december 2012, hvorefter han igen begyndte at arbejde som murersvend.

Mattias Tesfaye er blandt andet kendt for sit engagement for bedre forhold på erhvervsuddannelserne, sin kritik af social dumping og for en række udtalelser imod akademisering og ulighed.

Tesfaye startede sit politiske engagement i den politiske ungdomsorganisation Rød Ungdom i 1995 tilknyttet DKP/ML, men i 2005 meldte han sig i stedet ind i Enhedslisten, som han forlod i 2008 til fordel for SF[4], hvor han i april 2010 blev medlem af partiets landsledelse.[5] [6]. Den 27. januar 2013 meldte Tesfaye sig ud af SF og ind i Socialdemokratiet med følgende begrundelse anført på hans Facebook: "Siden jeg stoppede som næstformand i SF, har jeg brugt tiden på, at diskutere politik med gamle venner, familie og kolleger fra byggebranchen, og jeg er ikke i tvivl længere: Jeg er socialdemokrat, og har derfor meldt mig ud af SF og ind i Socialdemokratiet".[7]

Tesfaye blev ved folketingsvalget den 18. juni 2015 valgt til Folketinget for Socialdemokraterne med 8.545 personlige stemmer.[8]

Mattias Tesfaye bor på Vestegnen med sine kone Signe Hagel Andersen og deres to drenge.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Mattias Tesfaye har blogget for Avisen.dk og Politiken.dk og skrevet ugentlige klummer for Ekstra Bladet fra april 2010 til april 2012. Derudover har han udgivet den skønlitterære roman Livremmen i 2005, debatbogen om social dumping "Vi er ikke dyr, men vi er tyskere" i 2010 og debatbogen "Kloge Hænder - et forsvar for håndværk og faglighed" i 2013.

"Vi er ikke dyr, men vi er tyskere" blev hæderligt anmeldt, og fik blandt andet fire stjerner i Politiken med følgende konklusion: "Tesfaye vil gerne have tingene på bordet, og det klæder både ham og resten af Debatdanmark, at vi her har en debattør, som tør vende tingene på hovedet, åbent bekæmpe kapitalismen, råbe på utopierne og vie sit liv til at mobilisere lønarbejdere til faglig og politisk kamp." [9]

Kloge Hænder blev godt anmeldt, blandt andet i Poltiken, der gav fem stjerner og skrev: "Han har læst sig ind på alt fra håndværkernes historie til aktuelle uddannelsesstatistikker. En særdeles målrettet research, som har skabt en særdeles målrettet bog."[10]. Magasinet politik konkluderede at "Mattias Tesfaye har leveret en veltimet, velskrevet og vigtig bog."[11], mens fagbladet folkeskolen kaldte den et "hæderligt partsindlæg om uddannelsessnobberi"[12].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]