Max Friedlaender (musikvidenskabsmand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Max Friedlaender. (Se også artikler, som begynder med Max Friedlaender)

Max Friedlaender (12. oktober 1852 i Brieg, Schlesien - 2. maj 1934 i Berlin) var en tysk musikforfatter.

Friedlaender uddannede sig efter at have opgivet købmandsvirksomheden som sanger. Han havde allerede optrådt med held i denne egenskab i England og Tyskland, da han under Spittas vejledning gik over til musikhistoriske studier og efter at have taget doktorgraden blev ansat ved Berlins Universitet, fra 1903 som professor og akademisk musikdirektør. Friedlaenders speciale var oprindelig Schubertstudier, af hvilke han har udgivet en del tillige med hidtil utrykte sange af Schubert og en nyredaktion af dennes (samt Schumanns og Mendelssohns) sange; senere har Friedlaender ved siden af indsamling af folkeviser og arbejder om Goethes forhold til musikken kastet sig over studiet af enkeltsangens historie og efter indsamling af et stort materiale udgivet det anselige værk: Das deutsche Lied im 18. Jahrhundert (2 bind, 1902).

Kilder[redigér | redigér wikikode]