McDonald's

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
DanishView.svg Danske forhold. Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen. 
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
McDonald's
McDonald's Golden Arches.svg
Logo
Virksomhedsinformation
Virksomhedsform Fastfood-kæde
Grundlæggelse 15. maj 1940
Hovedsæde Oak Brook, Illinois, USA
Virksom i Verden
Antal ansatte 438 000
Eksterne henvisninger
Hjemmeside http://mcdonalds.dk/ http://mcdonalds.com/
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
McDonald's Plaza - McDonald's' hovedkvarter
McDonalds Kosher i Buenos Aires (Argentina)

McDonald's er en fastfood-kæde som blev grundlagt i 1940 i USA af Richard og Maurice („Dick & Mac“) McDonald. Kæden har været på det danske marked siden 1981.

McDonald's har i dag over 32.000 restauranter på verdensplan[1], hvoraf (per 2015) 87 er i Danmark[2]. I 2011 omsatte de danske McDonald's-restauranter for 1,6 mia. kr. De fleste restauranter drives på franchisebasis. Kædens maskot hedder Ronald McDonald.

Maden[redigér | redigér wikikode]

Maden hos McDonald's består traditionelt af burgere. Disse serveres ofte i menuer med pommes frites og sodavand (ideen er at prisen på en menu er så billig i forhold til produkterne hver for sig, at alle køber en hel menu). Menuen er i tidens løb blevet udvidet til også at omfatte panerede kyllingestykker (Chicken McNuggets), diverse desserter (McFlurry), sundae, salater og smoothies m.m.

Efter stor kritik af madens sundhed (se under henholdsvis kritik og Historie, 2000'erne) blev der i løbet af 2000'erne indført flere sunde retter på menuen, bl.a. salaterne, snack-gulerødder, frugtposer etc. For at imødegå kravet om større åbenhed oprettede McDonald's desuden en hjemmeside med informationer om næringsindhold og indholdet af allergener.[3]

McDonald's (Danmark)
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
Red pog.svg
McDonald's restauranter i Danmark (Byer med flere restauranter er kun tegnet på med en prik)

Mest populær er dog stadig de traditionelle burgere. De findes i flere varianter, og nogle sælges kun i begrænsede perioder. I nogle er oksekød erstattet med kylling eller fisk. Blandt de mest populære kan nævnes:

 • Big Mac – En dobbeltburger, med en over- en under- og en midterbolle. Med Big Mac sauce, små løg, salat, pickles og ost.
 • McFeast – Med sennep, ketchup, store løg, pickles, salat, tomat, ost og McFeast dressing(mayo).
 • Hamburger – Lille traditionel burger. Med sennep, ketchup, små løg og pickles.
 • Cheeseburger – Lille traditionel burger, med ost. Med sennep, ketchup, små løg, pickles og ost.
 • Quarter Pounder – En burger med større bøf, ellers som en Cheeseburger. Navnet Quarter Pounder er afledt af, at bøffen vejer et kvart internationalt pund (ca. 113 gram). Med sennep, ketchup, store løg, pickles og to stykker ost.
 • Big Tasty Bacon – En stor burger med stor bøf, Big Tasty sovs med grillsmag, store løg, salat, tomat, bacon og ost.
 • McBacon – En særlig dansk variant. Kom fast på menuen i 1990'erne. Med sennep, ketchup, små løg, pickles, ost og bacon
 • McChicken – Med kylling, salat og mayo.
 • Filet-O-Fish – Med fisk, tartarsauce og ost.

Historie[redigér | redigér wikikode]

McDonald's blev grundlagt i 1940 af brødrene Dick og Mac McDonald. Den første restaurant, de åbnede, hed Speedee, symboliseret ved en lille hamburger mand. Milkshakemaskinesælgeren Ray Kroc, blev interesseret i brødrene, da de købte et stort antal multimixere til milkshakes. Ray Kroc blev deres franchise agent i 1954. I 1955 åbnede Ray Kroc den første McDonald´s i en forstad til Chicago, som hedder Des Plaines. Den første McDonald's uden for USA åbnede i Canada i 1967 og i 1981 kom kæden til Danmark, hvor der blev åbnet en restaurant på Vesterbrogade i København overfor Tivoli.

Historie i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Den første McDonald's-restaurant i Danmark åbnede den 15. april, 1981 på Vesterbrogade i København – tæt på konkurrenten Burger Kings første restaurant der åbnede 4 år tidligere. McDonald's drives i Danmark af McDonald's Danmark, der er et 100 procent ejet datterselskab af McDonald's Restaurant Corporation i USA.

Hovedkontor i Danmark[redigér | redigér wikikode]

McDonald's Danmark ApS har hovedkontor på Falkoner AlléFrederiksberg.

1980'erne[redigér | redigér wikikode]

McDonalds i Aalborg

I den første tid blev der hurtigt åbnet restauranter i de største danske byer: Aarhus, Aalborg, Odense og Esbjerg. I Københavns centrum blev der åbnet yderligere restauranter på Strøget og ved Nørreport. Alle restauranter blev placeret centralt i bykernerne. Men herefter gik ekspansionen i stå.

McDonald's led i de første mange år under et dårligt image. Dels var der stadig anti-amerikanske strømninger op igennem 1980'erne, og blandt dem, der havde et positivt forhold til amerikansk kultur foretrak mange Burger King der kom til Danmark før McDonald's og dermed allerede havde slået deres navn fast.

Den største forhindring blev imidlertid kampene mod den danske fagbevægelse. I lighed med mange andre amerikanske virksomheder havde McDonald's ikke tradition for at lade deres medarbejdere organisere sig, og det førte straks til problemer i forhold til de danske fagforeninger. Det forstærkede virksomhedens dårlige image, der var boykot-kampagner, og hvad der fik endnu større betydning: Det førte til blokader mod alle forsøg på at opføre nye restauranter.

Først i slutningen af 1980'erne åbnede kæden for første gang i mange år en ny restaurant i Høje Taastrup. Det blev samtidig introduktionen af et nyt koncept i Danmark: McDrive – dvs. en drive thru-restaurant hvor man har mulighed for at købe sin mad fra bilvinduet i en luge i siden af bygningen.

1990'erne[redigér | redigér wikikode]

McDonalds på Nørrebros Runddel
McDonalds i Viby

Efter mange års kamp, overgav McDonald's sig til sidst og tegnede overenskomster. Det havde de kun gjort ganske få steder før, bl.a. i Sverige. Det åbnede op for den helt store ekspansion, og i de kommende år åbnede op mod 10-15 restauranter om året. Der åbnede restauranter i alle større og mellemstore provinsbyer, og i de største byer hvor der kun havde ligget restauranter i centrum, åbnede flere nye filialer.

Der blev især åbnet fire restauranttyper:

 • Langt de fleste restauranter var af McDrive-typen. De åbnede ofte i udkanten af byerne og de store byers forstæder, og de ligger typisk i forbindelse med større indkøbscentre eller megabutikker som Bilka og IKEA. McDrive-restauranterne ligger oftest i selvstændige bygninger med en karakteristisk (og ofte ens) arkitektur.
 • I København åbnede man i de større bydele omkring centrum urbane restauranter på de større indkøbsstrøg (bl.a. Amagerbrogade, Nørrebros Runddel, Falkoner Allé, Nørrebrogade ved Søerne, Østerbrogade og på Vesterbrogade ved Frederiksberg Allé).
 • I de mellemstore provinsbyer hvor der allerede lå en McDrive åbnede man mindre restauranter i gågade-miljøer i centrum.
 • I indkøbscentre og trafikknudepunkter blev åbnet såkaldte in-stores, dvs. restauranter inde i andre bygninger (bl.a. Københavns Hovedbanegård, Odense Banegård Center, City 2, Ishøj Bycenter, Rødovre Centrum, Lyngby Storcenter og Fisketorvet).

McDonald's opnåede hurtigt en stor popularitet, især som familierestaurant. Ikke mindst takket være massiv markedsføring fra starten da reklame-tv blev indført med TV 2, samt et familievenligt image hvor man satsede på stor tilgængelighed for biler, legepladser, legetøj til børnene etc. McDonald's havde dog stadig et dårligt image i visse kredse, og den voldsomme ekspansion gjorde denne modvilje værre og virkede direkte provokerende på mange. Særlig opmærksomhed kom på de autonomes stærke modvilje mod kæden – et had der kulminerede nytårsaften 1994 hvor en nyåbnet McDonald's på Nørrebrogade blev udsat for hærværk (restauranten blev genopbygget igen, men er siden lukket).

2000'erne[redigér | redigér wikikode]

Den voldsomme udvidelse i 1990'erne havde måske været en tand for voldsom. Den fik i hvert fald en brat ende ved overgangen til det nye årtusinde. For første gang blev man nødt til at lukke restauranter – det skete ad flere omgange. Man lukkede restauranter, der enten var for små, urentable eller bare lå de forkerte steder. En generel afmatning i fast food-branchen har nok også haft en vis betydning. Samtidig begyndte et stigende fokus på det sundhedsmæssige aspekt at få ny betydning for kædens image.

Det betød at man satsede mere benhårdt på McDrive-restauranterne, bortset fra i de største byer. Man lukkede således restauranter i bykerner og gågade-områder i en række mellemstore provinsbyer såsom Kolding, Hillerød, Helsingør og Silkeborg. Man lukkede ligeledes en del af restauranterne i indkøbscentre (i Ishøj Bycenter, City Vest, Lyngby Storcenter og Rødovre Centrum). Og endelig lukkede man et par af restauranterne i brokvarterne i København (den føromtalte på Nørrebrogade, og en på Vesterbrogade, der i øvrigt også havde oplevet et mislykket autonomt angreb en nytårsaften nogle år tidligere). De få nye restauranter der åbnede, var alle af McDrive-typen. Hermed adskiller McDonald's i Danmark sig fra øvrige europæiske lande med et så markant sats på McDrive, mens centralt beliggende restauranter i bykerner og restauranter i indkøbscentre og trafikknudepukter er langt mere udbredte og almindelige i f.eks. vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland. I slutningen af 2007 valgte man tillige at lukke en af landets største McDonald's-restauranter – en tre etagers stor restaurant på Højbro Plads ved Illum i København. Begrundelsen var at den stod over for en ombygning, men var for dyr at ombygge, samt at huslejen var for høj.

Det øgede fokus på sundhed og fedme (se bl.a. under Kritik) betød at kæden fornyede sin menu med flere salater, snack-gulerødder, frugtposer, juice, kildevand etc. Denne nye linje var også vigtig for at fastholde kernekunderne, nemlig: børnefamilierne, hvor forældre i stigende grad stillede krav til den mad, de gav til deres børn.

2010'erne[redigér | redigér wikikode]

I 2008 åbnede McDonald's for første gang i lang tid en ny restaurant, hvilket var restauranten i Hillerød. Herefter fulgte i 2010 restauranten på Aarhus Hovedbanegård centralt i Aarhus. McDonald's var ellers i flere år før, i lighed med andre støre multinationale virksomheder, blevet kritiseret for ikke at betale skat i Danmark (se bl.a. under kritik).

I 2010 fik McDonald's i Danmark en ny administrerende direktør: Stephen Shillington. Den tidligere administrerende direktør Kristian Scheef Madsen, som havde været i virksomheden i 20 år, blev udskiftet med Stephen Shillington efter uenigheder med bestyrelsen. Stephen Shillington kom fra Australien, hvor han havde været regional direktør for de sydaustralske regioner i 16 år. Steve Shillington forklarede i en pressemeddelse at han først skulle lære danskerne at kende, før han igangsatte nye tiltag, men at han dog kom til Danmark med den mission at sætte fokus på madens kvalitet og sætte en stopper for de rygter og myter, der florerede[4]. Man så dette sat i værk i januar 2011, hvor en tv-kampagne forklarede hvordan kødet består af 100 procent rent oksekød, og at pommes frites udskæres af hele kartofler, der dyrkes af nordeuropæiske landmænd. Sideløbende kørte der en kampagne på McDonald's Danmarks Facebook-side, som forklarede det samme og viste tv-reklamerne, og samtidig kunne man læse artikler og se videoer af et persongalleri af danskere, som havde været ude at opleve hvordan maden blev til.

Indflydelse[redigér | redigér wikikode]

McDonald's er verdens største og mest udbredte fastfoodkæde (med restauranter i over 100 lande) og er dermed blevet et ikon og symbol på globalisering og multinationalisering på linje med f.eks. Coca-Cola. Derfor har McDonald's haft stor indflydelse på sprog, kultur, økonomi etc.

I sproget har McDonald's f.eks. inspireret til flere ord og begreber.

 • McDonaldisering er f.eks. et ord, man ofte bruger i forbindelse med ensretning og negativ globalisering. Det dækker bl.a. over den standardisering, der ligger i McDonald's koncept (med ens menuer, ens burgere ned til mindste detalje og dermed ens smag kloden rundt samt ens arkitektur og design over hele verden). Dette standardiserings-image har McDonald's i øvrigt selv forsøgt at gøre op med ved f.eks. at indføre lokale varianter på menuen og andre tilpasninger til lokale forhold, ligesom man flere steder har indrettet restauranter i gamle bygninger med respekt for den oprindelige arkitektur for at imødegå den stigende kritik, nye restauranter flere steder blev mødt med.
 • McJob er et begreb der stammer fra amerikansk og dækker over meget lavtlønnede job med meget lille prestige, der ofte kan udføres uden de store forudsætninger.

I økonomiens verden har The Economist udviklet et Big Mac index der af mange bruges som seriøs målestok for de enkelte landes prisniveau og købekraft. Ideen ligger netop i den førnævnte standardisering, der gør at en Big Mac alle steder i verden består af nøjagtiget de samme råvarer, og da der findes McDonald's-restauranter i et stort antal lande (næsten alle der er økonomisk interessante). Derfor udgør prisen på en Big Mac en god, sammenlignelig målestok.

Reklameslogans[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt havde McDonald's i Danmark sloganet God smag hver dag – hos McDonald's, der blev brugt i særligt reklamerne på tv. Men siden 2003 har McDonald's slogan og jingle været sætningen I'm Lovin' It. Herhjemme anvendes sloganet på engelsk, mens det i bl.a. Tyskland og Spanien er oversat.

Sloganet "a magical place" blev brugt i sammenhæng med reklamerne om Ronald McDonald og alle hans venner i McDonaldland, indtil det blev udfaset omkring år 2000.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

McDonald's har været under hård kritik på grund af deres produkters ernæringsmæssige sammensætning.[5] Et godt eksempel er dokumentaren Super Size Me.

McDonald's i Danmark kritiseres i lighed med en række andre multinationale koncerners danske datterselskaber for ikke at betale skat. Selskabet hævder selv, at Hovedkontoret i en årrække indtil 2007 ikke betalte skat, fordi der ikke var et overskud. Det skyldtes bl.a., at der blev investeret i nye bygninger, renovering og udstyr. En af bannerførerne i kritikken er Enhedslisten, der beskylder firmaet for ulovligt at føre penge ud af Danmark for at unddrage sig selskabsskat.[6]

Firmaet begyndte at betale skat i Danmark i 2007.[7]

McDonald's i kulturens verden[redigér | redigér wikikode]

Østkyst Hustlers havde i 1990'erne et stort hit med sangen Han får for lidt der undervejs indeholder et vers om en bestyrer af en restaurant med "et rent og pænt og permanent McDonalds-hattehår", der ikke var videre heldig med det kvindelige køn.[8]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]