Medusa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
"Perseus med Medusas hoved, skulptur af Benvenuto Cellini (1545-1554).

Medusa var en af gorgonerne i den græske mytologi. Hendes hoved endte på den græske gudinde Athenes skjold. Mange kender figuren på hendes hår, der består af slanger.

Medusa var datter af Phorkys og Ketos. Derudover havde hun to søstre, men hun var den eneste dødelige af de tre gorgoner.

Tidlige fortolkninger af myten beskrev medusa og hendes søstre som værende født som uhyrer. I en senere version af myten beskrives Medusa dog som en køn ung pige, men da Poseidon voldtog hende i Athenes tempel, blev gudinden så vred, at hun forvandlede den mishandlede pige til et uhyre med slangehår.

Medusa blev dræbt af den berømte græske sagnhelt Perseus. Perseus havde lånt en dølgehjelm af guden Hades. Når han tog den på, blev han usynlig. Desuden lånte han gudinden Pallas Athenes blanke skjold. Derefter red han til verdens ende og fandt Medusa. Hun kunne ikke se ham, fordi han var usynlig, men hun kunne høre, hvor han var. Perseus brugte Pallas Athenes skjold som spejl. På den måde kunne han se Medusa uden at blive til sten. Hurtigt trak han sit sværd og huggede hovedet af heksen. Blodet, der vældede frem, blev forvandlet til en snehvid hest med vinger. Det var Pegasus, som Medusa var gået svanger med efter Poseidons overfald. Perseus satte Medusas hoved fast til sit bælte, og brugte det til at frelse Andromeda fra havuhyret Ketos – Medusas egen far. Orfikerne så Medusas hoved i fuldmånen. Hun blev en dæmon, der holder andre dæmoner på afstand.[1]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jørgen Hansen: Englene og al deres væsen (s. 37), forlaget Gyldendal, København 1996, ISBN 87-00-12114-2MytologiStub
Denne artikel om mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.