Mejlgade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mejlgade

Mejlgade er en gade i det centrale Aarhus i det såkaldte latinerkvarter. Gaden strækker sig over 800 m fra Østbanetorvet i nord til Bispetorv i syd. Den blev kaldt "Middelgade" frem til slutningen af 1800-tallet, hvor den fik sit nuværende navn.

Gadens forløb[redigér | redigér wikikode]

Gaden går fra Skolegade ved Bispetorv forbi det trafikerede kryds ved Nørreport og ender ved Mejlborg Torvet og Østbanetovet, hvor Aarhus' ældste banegårdsbygning ligger. Bygningen huser i dag Paustian, men der er dog stadig et trinbræt på stedet, hvorfra Grenåbanen kan benyttes. Mejlgade havde indtil år 2000 sit eget stoppested for det daværende Århus Sporvejes linje 3 og linje 14, selvom stoppestedet reelt var på Nørreport ved krydset.

Gaden huser blandt andet caféen Ris Ras Filliongongong, Musikcaféen, Kulturgyngen og kulturprojekthuset Frontløberne, der holder til i nummer 35B i bagerste baggård. Forrest i baggården finder man projektuddannelsen Kaospiloterne, der i sin tid udsprang af Frontløberne. Mange stilarter er repræsenteret, fra renæssancefacaden i nr. 19, byens ældste borgerhus i nr. 25 (dateret til 1576) og den postmoderne hjørnebygning ud til Nørreport. Et særligt karaktertræk er gadens buede forløb, som den har fået, fordi den fulgte kystlinjen. Af gader med tilsvarende buet forløb kendes kun Fiskergade; dér skyldes det, at gaden fulgte Århus Ås løb.

Et andet særkende er de mange baggårde, der tidligere har rummet stalde og været hjemsted for håndværkere. I latinerkvarteret har man ikke haft den samme byplanlægning, som blev introduceret i resten af byen sidst i 1800-tallet. Derfor er mangfoldigheden stor og ejendommene meget forskellige. Aarhus Kommune arbejder på en bevarende lokalplan for latinerkvarteret, og den forventes færdig inden udgangen af 2008. Den skal bl.a. forhindre nedrivning af klassificerede huse og bevare det udtryk, området har i dag. Gaden bliver i følge de nye havneplaner forbindelsesled til kommende havnearealer.

I Souvenirs-sangen Jeg troed' du var hos Michael nævnes Mejlgade.

I 2011 skrev Aarhus-rapperen Erik Julaw en hyldestsang til Mejlgade. Den bærer navnet Mejlgade. 2011 var også året, hvor Aarhus Kommune begyndte at støtte gadefesten: "Mejlgade for Maglfoldighed" med 50.000 kr. Gadefesten startede i 2005 og afholdes hvert år i maj.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°9′33.24″N 10°12′44.22″E / 56.1592333°N 10.2122833°Ø / 56.1592333; 10.2122833


Dansk geografi Stub
Denne artikel om geografi i Aarhus Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi