Mekka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Pilgrim i bøn i moskéen Al-Haram. Ka'ba er midt i billedet.
Ghar Hira, hulen hvor Muhammed fik sin første åbenbaring
Skilt hvor der står at kun muslimer har adgang til mekka

Mekka er hovedstaden i det saudiarabiske landområde Hijaz og siden det 7. århundrede også en central by i religionen islam. Profeten Muhammed fik sin første åbenbaring da han var 40 år gammel, lige udenfor byen, som også er hans fødeby, og den er derfor en hellig by, hvor kun muslimer må opholde sig.

Opholdet foregår under en særlig periode, pilgrimsfærden, hvor man udfører en række ritualer iført en speciel dragt. Hvert år besøges byen af over en million pilgrimme. Det vigtigste tabu i byen er en syvtårnet moské, el-Haram. I moskeens gård er ka'baen, symbolet på guds enhed. Ifølge islam bør enhver muslim tage en pilgrimsfærd til Mekka mindst en gang i livet.

Mekkas historie[redigér | redigér wikikode]

Mekka ligger i Hijaz-ørkenen, ikke langt fra Rødehavet. Også før Muhammeds tid var den en vigtig by. Den lå langs den arabiske handelsvej for krydderier og røgelse, som gik sydpå til Egypten, Jidda, den Persiske Bugt og Mesopotamien. Den muslimske tradition fortæller, at købmanden Muhammad så englen Gabriel i ørkenen udenfor Mekka for første gang i 609. Han begyndte at prædike om den nye religion islam, men kun få af dem, der boede i Mekka kunne han få med. Til sidst måtte han flygte derfra til Medina. I 630 kom Muhammed tilbage som leder for en muslimsk hær på omkring 10.000 mand. Byen overgav sig hurtigt uden kamphandlinger. Indbyggerne blev mildt behandlet, og Muhammed krævede kun, at det hedenske gudebillede ved Ka'ba skulle fjernes. Byens tidligere leder, Abu Sufyan, valgte selv at konvertere til islam, og størstedelen af indbyggerne fulgte hans eksempel.

Mekka og Islam[redigér | redigér wikikode]

Mekka er den vigtigste by i islam. Da hændelserne i Mekka stammer fra tiden før opdelingen i shia- og sunni-islam. er den hellig for begge retninger. Al-Haram-moskeen bliver af muslimerne regnet for det helligste sted i verden. En af de fem søjler i religionen er at besøge Mekka mindst én gang i livet, under hadj-måneden. En pilgrimsrejse til Mekka udenfor hadj-måneden dhu al-hidja er også en hellig handling, som bliver kaldt umra. De fleste, som foretager rejsen, foretrækker at nå det i løbet af hadj.

I Mekka besøger pilgrimmene Ka'ba, som bliver regnet som Guds hus, og den hellige zamzamkilde. De drager også gerne til landsbyen Mina og Arafatåsen i nærheden af Mekka.

Sundhedsvæsen[redigér | redigér wikikode]

Sundhedsvæsnet er kontrolleret af den saudiske regering og er gratis for alle pilgrimme. Der er fem store hospitaler i Mekka:

  • Ajyad Hospital (arabisk: مستشفى أجياد)
  • King Abdul Aziz Hospital (arabisk: مستشفى الملك عبدالعزيز)
  • Al Noor Hospital (arabisk: مستشفى النور)
  • Sheesha Hospital (arabisk: مستشفى الششة)
  • Hira Hospital (arabisk: مستشفى حراء)

Tragedier[redigér | redigér wikikode]

Flere dødsulykker har fundet sted i forbindelse med de store menneskemængder, som samler sig i Mekka under hadj. Den værste skete i 1990 da 1.426 blev trampet ihjel i en tunnel. Lignende ulykker i 1994, 1998 og 2004 dræbte henholdsvis 270, 180 og 251. Myndighederne i Saudi-Arabien prøver at forhindre flere af sådanne hændelser ved at sætte grænser for, hvor mange som må besøge landet og ved at overvåge folkemasserne under hadj. Allligvel kan der stadig ske ulykker, som i 2006, da et hus faldt sammen og dræbte 76. I 2015 omkom cirka 1000 mennesker da der udbrød panik blandt en gruppe pilgrimme i en forstad til Mekka. Mekka har også været udsat for terrorisme og religiøse/politiske demonstrationer. I 1989 dræbte bomber i Al-Haram-moskeen én pilgrim, mens sammenstød mellem antivestlige demonstranter og saudiarabiske sikkerhedsstyrker førte til, at 400 døde.

Mekka og ikke-muslimer[redigér | redigér wikikode]

Før Mekka i 1970´erne blev åbnet for ikke-muslimer, har flere alligevel sneget sig ind forklædt som muslimer. En af de mest kendte er Richard Francis Burton, som kom ind i byen i 1835. Han fortalte senere om oplevelserne i sin bog Personal Narrative of a Pilgrimage to Al Madinah and Meccah. Efter at billeder og tv-transmissioner fra byen er blevet almindelige, har flere ikke-muslimer fået et indblik i de tidligere så hemmelige ritualer. Navnet på byen bliver i dag brugt om et sted som er vigtigt eller værd at besøge for en speciel gruppe.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 21°24′N 39°50′Ø / 21.400°N 39.833°Ø / 21.400; 39.833