Mekka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Mekka
مكة المكرمة Rediger på Wikidata
Makkah Montage.jpg
Overblik
Land Saudi-Arabien Saudi-Arabien
Borgmester Khalid bin Faisal Al Saud Rediger på Wikidata
Telefonkode 1 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 1.675.368 (2010) Rediger på Wikidata
 - Areal 760 km²
 - Befolkningstæthed 2.204 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 277 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside holymakkah.gov.sa
Oversigtskort

Mekka er en by i det vestlige Saudi-Arabien med et indbyggertal på 1.675.368 (2010). Den er hovedstaden i det saudiarabiske landområde Hijaz og fra det 7. århundrede også en central by i islam. Profeten Muhammed fik sin første åbenbaring lige uden for byen, da han var 40 år gammel. Byen er hans fødeby, og den er derfor en hellig by, hvor kun muslimer må opholde sig.

Opholdet foregår under pilgrimsfærden, hvor pilgrimmene udfører en række ritualer i en speciel dragt. Hvert år besøges byen af over en million pilgrimme. Det vigtigste tabu i byen er en syvtårnet moské, el-Haram. I moskeens gård er ka'baen symbol på guds enhed. Ifølge islam bør enhver muslim tage en pilgrimsfærd til Mekka mindst en gang i livet.

Mekkas historie[redigér | redigér wikikode]

Ghar Hira, hulen hvor Muhammed fik sin første åbenbaring.

Mekka ligger i Hijaz-ørkenen ved Rødehavet. Også før Muhammeds tid var den en vigtig by. Den lå ved den arabiske handelsvej for krydderier og røgelse, som gik mod syd til Egypten, Jidda, den Persiske Bugt og Mesopotamien. Den muslimske tradition fortæller, at købmanden Muhammad så englen Gabriel i ørkenen udenfor Mekka for første gang i 609. Han begyndte at prædike om den nye religion islam, men kun få af dem, der boede i Mekka kunne han få med. Til sidst måtte han flygte derfra til Medina. I 630 kom Muhammed tilbage som leder for en muslimsk hær på omkring 10.000 mand. Byen overgav sig hurtigt uden kamp. Indbyggerne blev mildt behandlet, og Muhammed krævede kun, at det hedenske gudebillede ved Ka'ba skulle fjernes. Byens leder, Abu Sufyan, valgte selv at konvertere til islam, og størstedelen af indbyggerne fulgte hans eksempel.

Mekka og Islam[redigér | redigér wikikode]

Pilgrim i bøn i moskéen Al-Haram. Ka'ba er midt i billedet.

Mekka er den vigtigste by i islam. Da hændelserne i Mekka er fra tiden før opdelingen i shia- og sunni-islam. er den hellig for begge retninger. Al-Haram-moskeen bliver af muslimer regnet for det helligste sted i verden. En af de fem søjler i religionen er at besøge Mekka mindst én gang i livet, under hadj-måneden. En pilgrimsrejse til Mekka uden for hadj-måneden dhu al-hidja er også en hellig handling, som bliver kaldt umra. De fleste foretrækker hadj.

I Mekka besøger pilgrimmene Ka'ba, som bliver regnet som Guds hus og den hellige zamzamkilde. De drager også gerne til landsbyen Mina og Arafatbjerget i nærheden af Mekka.

Sundhedsvæsen[redigér | redigér wikikode]

Sundhedsvæsnet er kontrolleret af den saudiske regering og er gratis for alle pilgrimme. Der er fem store hospitaler i Mekka:

  • Ajyad Hospital (arabisk: مستشفى أجياد)
  • King Abdul Aziz Hospital (arabisk: مستشفى الملك عبدالعزيز)
  • Al Noor Hospital (arabisk: مستشفى النور)
  • Sheesha Hospital (arabisk: مستشفى الششة)
  • Hira Hospital (arabisk: مستشفى حراء)

Tragedier[redigér | redigér wikikode]

Flere dødsulykker er sket forbindelse med de store menneskemængder, som samler sig i Mekka under hadj. Den værste skete i 1990, da 1.426 blev trampet ihjel i en tunnel. Lignende ulykker i 1994, 1998 og 2004 dræbte henholdsvis 270, 180 og 251. Myndighederne i Saudi-Arabien prøver at forhindre flere ulykker ved at sætte grænser for, hvor mange som må besøge landet og ved at overvåge folkemasserne under hadj. Alligevel kan der stadig ske ulykker som i 2006, da et hus faldt sammen og dræbte 76. I 2015 omkom cirka 1000 mennesker, da der udbrød panik blandt en gruppe pilgrimme i en forstad til Mekka. Mekka har også været udsat for terrorisme og religiøse/politiske demonstrationer. I 1989 dræbte bomber i Al-Haram-moskeen én pilgrim, mens sammenstød mellem antivestlige demonstranter og saudiarabiske sikkerhedsstyrker førte til, at 400 døde.

Mekka og ikke-muslimer[redigér | redigér wikikode]

Skilt hvor der står at kun muslimer har adgang til Mekka

Før Mekka i 1970'erne blev åbnet for ikke-muslimer, har flere alligevel sneget sig ind forklædt som muslimer. En af de mest kendte er Richard Francis Burton, som kom ind i byen i 1835. Han fortalte om oplevelserne i sin bog Personal Narrative of a Pilgrimage to Al Madinah and Meccah. Efter at billeder og tv-transmissioner fra byen er blevet almindelige, har flere ikke-muslimer fået et indblik i de tidligere så hemmelige ritualer. Navnet på byen bliver i dag brugt om et centralt sted, som er værd at besøge.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]