Meningsdanner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En meningsdanner er en person, der øver indflydelse på samfundsdebatten. Det er en person, der sætter sine egne dagsordener og ofte forholder sig kritisk til samfundsudviklingen.

En meningsdanner er i stand til at sætte dagsorden og flytte holdninger. Meningsdannelse foregår i høj grad gennem medierne, og meningsdannere vil ofte udøve deres indflydelse gennem blogs, debatindlæg, kronikker og andre indspark i samfundsdebatten.

Skoler[redigér | rediger kildetekst]

I september 2008 blev Danmarks første deciderede meningsdannerskole oprettet i regi af tænketanken Cevea [1]. I dag udbyder flere tænketanke, partier, organisationer og medier kurser i meningsdannelse for at præge dagsordenen ofte i en bestemt retning. I 2013 oprettede Dagbladet Politiken deres skole Politikens debattør- og kritikerskole (også kaldet Kritikerskolen) med det formål at give unge en ny stemme i debatten og at gøre unge mere kvalificerede i den offentlige debat - både når det gælder form og indhold.

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Dagblaet Politiken har siden 2010 kåret årets meningsdanner. 45 dommere fra medie, forlags- og universitetsverdenen, der følger mediedagsordenen tæt, har givet årskarakter til 100 meningsdannere for deres evne til at sætte dagsordner og udfordre den offentlige mening. I 2012 blev Margrethe Vestager kåret til årets meningsdanner [2].

Eksempler på meningsdannere[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Cevea vil undervise i politisk fritænkning Information. 25. september 2008.
  2. ^ Her er årets meningsdannere Dagbladet Politiken. 15. december 2012.