Merck & Co.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Merck KGaA.
Merck & Co.
Virksomhedsinformation
Selskabsform Børsnoteret selskab Rediger på Wikidata
Branche Lægemiddelindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt 1891 Rediger på Wikidata
Grundlægger George Merck Rediger på Wikidata
Hovedsæde Kenilworth, New Jersey, USA Rediger på Wikidata
Produkt Gardasil Rediger på Wikidata
Regnskab
Omsætning USD 59 mia. (2022) Rediger på Wikidata
Resultat USD 15 mia. (2022) Rediger på Wikidata
Aktiver USD 95 mia. (2016) Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
68.000, 70.000 (2015) Rediger på Wikidata
Datterselskaber MSD VACCINS
Merck Sharp & Dohme B.V.
Merck Sharp & Dohme (Lithuania)
Merck Sharp & Dohme
Merck (Japan)
MSD (Netherlands)
Merck Sharp & Dohme (Switzerland)
Merck Sharp and Dohme (Germany)
MSD Norway AS
MSD Czech Republic
Sirna Therapeutics
Organon Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Merck & Co. Inc. (NYSEMRK), der gør forretninger under navnet Merck Sharp & Dohme (MSD) udenfor USA og Canada, er en amerikansk medicinalkoncern og en af verdens største. Mercks hovedsæde er lokaliseret i Whitehouse Station, New Jersey. Virksomheden er etableret i 1891 i USA som et datterselskab til den tyske virksomhed Merck KGaA. Merck & Co. blev under 1. verdenskrig konfiskeret af den amerikanske regering og etableret som en selvstændig virksomhed. Merck & Co. havde i 2010 94.000 medarbejdere og en årlig omsætning på 45,987 mia. US$.[1] Desuden udgjorde virksomheden en del af aktieindekset Dow Jones Industrial Average. Virksomheden beskriver sig selv som et globalt forsknings-drevet medicinalselskab, der opfinder, udvikler, producerer og markedsfører en bred række af innovative produkter, der kan være med til at forbedre menneskers og dyrs sundhed, direkte og via. joint ventures.

Merck publicerer også The Merck Manuals, som er en serie bøger med medicinske referencer til læger, sygeplejersker og teknikere. Disse bøger inkluderer Merck Manual of Diagnosis and Therapy som er verdens bedst sælgende medicinske lærebog og Merck Index som er et kompendium med kemiske sammensætninger.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Merck & Co. kan spore sin oprindelse tilbage til Friedrich Jacob Merck, som i 1668 købte et apotek i Darmstadt, Tyskland og Emanuel Merck som adskillige generationer senere overtog virksomheden i 1816. Emanuel og hans efterfølgere byggede gradvist en kemisk-medicinskfabrik som fremstillede råmaterialer til medicin og andre formål.

I 1891 emigrerede George Merck til USA og grundlagde Merck & Co. i New York som en amerikansk afdeling af familievirksomheden E. Merck (navngivet efter Emanuel Merck), som i dag kendes som Merck KGaA. Som følge af datidens krigstidspolitik blev Merck & Co. konfiskeret i 1917 og genetableret som en uafhængig amerikansk virksomhed. Indtil afslutningen af 2. verdenskrig blev virksomheden ledet af George W. Merck, som stod i spidsen for USAs bakterielle krigsførelsesforskning på Fort Detrick.

I 1965 overtog Merck Charles E. Frosst Ltd. fra Montreal (grundlagt i 1899) af Merck-Frosst Canada Inc. som et canadisk datterselskab og medicinsk forskningsfacilitet. Merck lukkede enheden i juli 2010,[2] og virksomheden skiftede navn til Merck Canada i 2011.

I 2005 tilbagetrådte CEO Raymond Gilmartin som en konsekvens af en verdensomspændende tilbagetrækning af lægemidlet Vioxx. Tidligere præsident for produktionsafdeligen Richard Clark blev udnævnt til CEO og virksomhedspræsident. Clark tilbagetrådte i oktober 2011 og Kenneth Frazier blev CEO.

I november 2009 bekendtgjorde Merck, at de ville fusionere med konkurrenten Schering-Plough i en købsaftale til 41 mia. US$.[3][4][5][6] Opkøbet betød at Schering-Plough skiftede navn til Merck og fortsatte som et samlet aktieselskab.

Merck Company Fonden har kanaliseret mere end 480 mio. US$ videre til uddannelse og ikke kommercielle organisationer siden den blev etableret i 1957.[7]

Produkter[8][redigér | rediger kildetekst]

Produkter fra Schering-Plough[redigér | rediger kildetekst]

Produkter under udvikling[redigér | rediger kildetekst]

Patientstøtteprogrammer[redigér | rediger kildetekst]

Merck & Co. var siden begyndelsen af 1950'erne et af de første amerikanske medicinalselskaber, der tilbød hjælp til dem, der ikke selv er i stand til at finansiere deres medicin.[9] I dag har Merck & Co. 7 patientstøtteprogrammer, hver med specifikke kvalificationskrav.[10][11]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "2010 Form 10-K, Merck & Co., Inc". United States Securities and Exchange Commission.
 2. ^ "Montreal plant among 17 closed by drugmaker Merck". The Star. Toronto. 8. juli 2010.
 3. ^ Singer, Natasha (10. marts 2009). "Merck to Buy Schering-Plough for $41.1 Billion". The New York Times. Hentet 2009-11-14.
 4. ^ Merck & Co. (3. november 2009). "Merck and Schering-Plough to Complete Merger Today". Pressemeddelelse.
 5. ^ Merck & Co. (4. november 2009). "New Merck Begins Operations". Pressemeddelelse.
 6. ^ "Notice of Reorganization Event". 12. november 2009. Hentet 2009-11-13. {{cite web}}: Tjek |url= (hjælp)
 7. ^ Princeton University and The Merck Company Foundation Announce Creation Of New Global Health Scholars Program and Lecture Series
 8. ^ http://www.merck.com
 9. ^ "Merck to Create New Patient Assistance Program for Vaccines" Retrieved on May 20, 2008.
 10. ^ "Patient Assistance – Available Prescription Assistance Programs From Merck & Co." Retrieved on May 20, 2008.
 11. ^ Merck Patient Assistance Programs

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]