Maurice Merleau-Ponty

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Merleau-Ponty)
Gå til: navigation, søg
Maurice Merleau-Ponty
Maurice Merleau-Ponty.jpg
Personlig information
Født 14. marts 1908Rediger på Wikidata
RochefortRediger på Wikidata
Død 3. maj 1961 (53 år)
ParisRediger på Wikidata
Dødsårsag KardioplegiRediger på Wikidata
Hvilested Cimetière du Père-LachaiseRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Paris UniversitetRediger på Wikidata
Elev af Émile Bréhier, Edmund HusserlRediger på Wikidata
Beskæftigelse Professor, filosofRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Collège de France (1952-1961), Paris UniversitetRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Filosoffen Maurice Merleau-Ponty (14. marts 19083. maj 1961) var en fransk eksistentiel fænomenolog. Han var inspireret af Karl Marx og byggede videre på Husserls og Heideggers fænomenologi. Han var associeret med Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir.

Merleau-Ponty lagde vægten på kroppen og den kropslige væren-i-verden som udgangspunkt for erkendelsen af verden, hvilket er et brud med den lange vestlige filosofiske tradition, der tager udgangspunkt i bevidstheden. Ifølge Merleau-Ponty er 'det kropslige cogito' (kropssubjektet) vores grundlæggende eksistensvilkår (kropsligt cogito er et førrefleksivt centrum for tanke og handling). Dette betyder, at kroppen i enhver situation allerede har sanset og skabt mening, før en bevidst refleksion eller tænkning kan finde sted. Den kropslige før-bevidsthed tager på denne måde udgangspunkt i et 'jeg kan', frem for rationalisternes bevidste refleksion: 'jeg tænker', fordi kroppen situerer sig før tanken. Ontologisk set eksisterer krop og bevidsthed derfor ikke som to uafhængige størrelser, men er et og samme: krop i verden. Den eneste måde vi kan opleve denne før-bevidste kropslige situering på er gennem en tilbagevenden til fænomenerne: den umiddelbare eller levede erfaring. Kroppen er, ifølge Merleau-Ponty, som et kunstværk, hvis mangfoldighed af mening indbyder til fortolkning.

Merleau-Ponty beskæftiger sig med kroppens fænomenologi i sit hovedværk Phénoménologie de la Perception, der findes i en delvis dansk oversættelse (Merleau-Ponty, 2009, 2012).

Liv[redigér | redigér wikikode]

Merleau-Ponty blev født i 1908 i Rochefort-sur-Mer i Frankrig. Hans far døde i 1913, da Merleau-Ponty var fem år gammel. Efter gymnasieeksamen studerede han på eliteuniversitetet École Normale Supérieure sammen med blandt andre Simone Weil, Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir. Han bestod aggrégation i filosofi i 1930. Han underviste i Chartres, på École Normale Supérieure, i Lyon, på Sorbonne og på Collège de France. Dertil var han redaktør på Les Temps Modernes. Han døde pludseligt af et slagtilfælde i 1961, kun 53 år gammel. Han er begravet på Père-Lachaise i Paris.

Hovedværker[redigér | redigér wikikode]

  • Phénoménologie de la Perception (1945). Dansk oversættelse af forord samt del 1: Kroppens fænomenologi (2009, 2. udg.), og del 3: kapitel 3 (Friheden) findes i "Den menneskelige eksistens. Introduktion til den eksistentielle fænomenologi" (Keller, red., 2012, s. 145-198)
  • Le primat de la perception et ses conséquenses philosophiques. Dansk: Perceptionens primat
  • Sens et non-sens (1948)
  • Le Visible et l'invisible (1964)
  • L'Oeil et l'esprit (1964). Dansk: Maleren og filosoffen

Yderligere essays oversat til dansk[redigér | redigér wikikode]

  • En samling af tekster af Merleau-Ponty "Om sprogets fænomenologi – udvalgte tekster" (Moderne Tænkere: Maurice Merleau-Ponty)
  • "Cézannes tvivl" (fra Sens et non-sens)
  • "Filmens psykologi" (fra Sens et non-sens) - Download denne tekst via Merleau-Ponty-siden på Livsverden.dk

Dansk litteratur om Merleau-Ponty[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg