Messer (sværd)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kamp med en messer og ungarsk skjold (Gladiatoria Fechtbuch fol. 55r, midten af 1400-tallet.

En messer (tysk for "kniv") er et kort sværd med én æg og en kniv-lignende grebskonstruktion. Selvom de forskellige ofte bliver brugt synonymt, så bliver messere inddelt i to typer:

Lange Messer ("langkniv") er ethåndssværd brugt af borgerskabet (mellemklassen i byerne) til personligt selvforslag.[1] De var omkring 1 m lange med en ægt på omkring 1 kg, og de er muligvis udviklet frae Bauernwehr ("bøndernes sidevåbe"). De kaldes også Großes Messer ("stor kniv").

Kriegsmesser ("krigskniv") er et buet våben på op til 1,5 m, der bruges med én eller to hænder. De blev normalt brugt af professionelle soldater fra 1300- til 1500-tallet, heriblandt landsknægte.

Kamp med messer[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Historisk europæisk kampkunst

Kamp med messer var en del af pensum i adskillige fægtemanualer fra 1300- og 1400-tallet, inklusive Johannes Lecküchner (der omhandler langes messer), Codex Wallerstein, Hans Talhoffer, Paulus Kal og Albrecht Dürer.[2]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=4u8RDw3dFXQ
  2. ^ Anglo, Sydney; B. Norman (2000). The martial arts of Renaissance Europe. Yale University Press. s. 102-103. ISBN 978-0-300-08352-1.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]