Methodenstreit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Icon apps query.svgHvad handler artiklen om?
Denne artikels indledning bør kort forklare, hvad artiklen handler om, jf. stilmanualen. Husk at skrive det indlysende.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Methodenstreit, altså tysk for metodestrid, beskriber ueningheden mellem den tyske økonom Gustav von Schmoller(1838-1917) og den østriske økonom Carl Menger(1840-1921), som var uenige om, hvordan samfund skulle undersøges. De to forskellige metoder at undersøge samfund er stadig anvendt den dag i dag i samfundsvidenskablige sammenhænge i fx statskundsskab og økonomi.

Schmoller mente, som det er beskrevet ovenfor, at man skal kende et samfunds institutioner, hvis man skal kunne undersøge samfundet. Menger mente dog omvendt, at man i samfundsvidenskaben skulle undersøge mennesker som individer, hvis opførsel er bestemt ud fra deres egne egoistiske interesser, og hvad de får mest (nytte) ud af. Derfor mente menger i modsætning til Schmoller, at man godt kan generalisere resultater fra den tyske kontekst over i den engelske kontekst, fordi mennesker lige meget hvad i følge Menger, handler ud fra, hvad der giver mest mening i deres eget liv. Alt ud fra, hvad forskeren tror på, vil forskeren altså undersøge forskellige ting. Nogle mener altså, at de ovennævnte institutioner slet ikke er relevante, mens andre mener, de er alt afgørende.[1] De fleste nyere forskere abonnerer dog på en videnskabsteoretisk retning, som accepterer begge præmisser, og derfor både kigger på konteksten, men også på hvordan mennesker er som individer. Dog er det vigtigt at holde for øje, at nogle grene af samfundsvidenskaben lægger mere vægt på institutioners vigtighed, mens andre lægger vægt på individet som værende vigtigt. Denne metodestrid er altså stadig til den dag i dag relevant.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  1. ^ Ingemann, Jan Holm. (2014) Videnskabsteori for økonomi, politik og forvaltning, samfundslitteratur, s. 49-50.