Mette Gjerskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mette Gjerskov
Mette Gjerskov.jpg
Medlem af Folketinget
valgt i Roskildekredsen
Folketingsmedlem 2005-
Ordførerskaber Udviklingsordfører
Personlige detaljer
Født 28. juli 1966 (51 år)
Gundsø
Politisk parti Socialdemokratiet
Uddannelse Agronom
Uddannelses­sted Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer
Roskilde Gymnasium
Beskæftigelse Folketingsmedlem
Links
www.gjerskov.dk
Link til Mette Gjerskovs blog

Mette Gjerskov (født 28. juli 1966 i Gundsø) er en dansk politiker, der siden 8. februar 2005 har været medlem af Folketinget. Hun er valgt for Socialdemokraterne i Roskildekredsen (Sjællands Storkreds); dog indtil 13. november 2007 i Roskilde Amtskreds. Mette Gjerskov er udviklingsordfører og formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder. Hun var indtil 2015 formand for Udenrigspolitisk Nævn og var i perioden fra den 3. oktober 2011 til den 9. august 2013 Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri i Regeringen Helle Thorning-Schmidt.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Gjerskov er født i Gundsø som datter af skyldrådsformand Gert Gjerskov og pensioneret overlærer Louise Gjerskov.[1]

Gjerskov er samfundssproglig student fra Amtsgymnasiet i Roskilde. Hun modtog undervisning i matematik, fysik og kemi på VUC Ballerup og blev i 1993 agronom fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i København. Efter endt uddannelse blev hun i 1995 ansat som fuldmægtig i Fødevareministeriet. I 1999 blev hun afdelingsleder i Direktoratet for FødevareErhverv, hvor hun var til 2001. Frem til 2004 var hun fuldmægtig i Biotik-sekretariatet i Forbrugerstyrelsen og fra 2004 arbejdede hun som leder af Center for Frivilligt Socialt Arbejde.[1]

Politiske karriere[redigér | redigér wikikode]

GjerskovDerudover har hun tidligere været næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe samt formand for Europaudvalget.

Hun har tidligere været Socialdemokraternes miljø- og klimaordfører, energiordfører og forbrugerordfører og har været medlem af Miljø- og planlægningsudvalget, Europaudvalget, Udenrigsudvalget og Energiudvalget. Under det danske EU formandskab indgik hun som Fødevareminister en EU aftale om reform af fiskeriet i EU med stop for udsmid af fisk samt bæredygtigt fiskeri i hele EU. Da Mette Gjerskov stoppede som Fødevareminister blev hun formand for Udenrigspolitisk Nævn, indtrådte i Folketingets Udenrigsudvalg, og blev partiets udviklingsordfører.

Mette Gjerskov er desuden formand for Folketingets Tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

I 2008 gik Mette Gjerskov, Lone Møller og Lise von Seelen imod Socialdemokraternes ledelse, idet de tre ikke ville stemme for et forbud mod religiøse symboler i det offentlige rum.[2]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]