Mette Gjerskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mette Gjerskov
Mette Gjerskov.jpg
Medlem af Folketinget
valgt i Roskildekredsen
Folketingsmedlem 2005-
Ordfører­skaber Udviklingsordfører
Personlige detaljer
Født 28. juli 1966 (56 år)
Gundsø
Politisk parti Socialdemokraterne
Uddannelse Agronom
Alma mater Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer
Roskilde Gymnasium
Beskæftigelse Folketingsmedlem
Links
www.gjerskov.dk
Biografi på folketinget.dk Redigér på Wikidata
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Mette Gjerskov (født 28. juli 1966 i Gundsø) er en dansk politiker, der siden 8. februar 2005 har været medlem af Folketinget. Hun er valgt for Socialdemokraterne i Roskildekredsen (Sjællands Storkreds); dog indtil 13. november 2007 i Roskilde Amtskreds. Mette Gjerskov er udviklingsordfører og formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder. Hun var indtil 2015 formand for Udenrigspolitisk Nævn og var i perioden fra den 3. oktober 2011 til den 9. august 2013 Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri i Regeringen Helle Thorning-Schmidt.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Mette Gjerskov er født i Gundsø som datter af skyldrådsformand Gert Gjerskov og pensioneret overlærer Louise Gjerskov.[1]

Gjerskov er samfundssproglig student fra Amtsgymnasiet i Roskilde. Hun modtog undervisning i matematik, fysik og kemi på VUC Ballerup og blev i 1993 agronom fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i København. Efter endt uddannelse blev hun i 1995 ansat som fuldmægtig i Fødevareministeriet. I 1999 blev hun afdelingsleder i Direktoratet for FødevareErhverv, hvor hun var til 2001. Frem til 2004 var hun fuldmægtig i Biotik-sekretariatet i Forbrugerstyrelsen, og fra 2004-05 arbejdede hun som leder af Center for Frivilligt Socialt Arbejde.[1]

Hun har desuden været vicepræsident for Dansk Røde Kors i 1999-2004, samt formand for lokalafdelingen i Gundsø i 1994-2005. Derudover var hun medlem af Kontaktudvalget til det frivillige sociale arbejde i perioden 2001-2004.

Politiske karriere[redigér | rediger kildetekst]

Mette Gjerskov meldte sig ind i Socialdemokratiet i 1992, og blev valgt til Folketinget for første gang i 2005. Hun er i dag udviklingsordfører og medlem af udenrigsudvalget.

I perioden 2011-2013 var hun Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Gjerskov rejste den grønne dagsorden i ministeriet, hvor økologi, sprøjtefri randzoner og bæredygtighed fik en meget central placering[2]. Under det danske EU formandskab indgik hun som Fødevareminister en EU aftale om reform af fiskeriet i EU med stop for udsmid af fisk samt bæredygtigt fiskeri i hele EU.

Da Mette Gjerskov stoppede som Fødevareminister blev hun formand for Udenrigspolitisk Nævn, indtrådte i Folketingets Udenrigsudvalg, og blev partiets udviklingsordfører.

Hun har tidligere været næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, og hun har været formand for Europaudvalget, og hun er nu formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder. Derudover har hun bestredet en række ordførerskabet for Socialdemokratiet; Miljø- og klimaordfører, energiordfører og forbrugerordfører. Hun har desuden været medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn, Udvalget for Forretningsorden, Miljø- og planlægningsudvalget, Europaudvalget, Udenrigsudvalget og Energiudvalget.

Mette Gjerskov har i sin tid i Folketinget ikke været bange for at følge egen overbevisning. I 2008 gik Mette Gjerskov, Lone Møller og Lise von Seelen imod Socialdemokraternes ledelse, idet de tre ikke ville stemme for et forbud mod religiøse symboler i det offentlige rum.[3] Desuden stemte hun ikke for lovforslaget i 2016, der gennemførte stramninger på asylområdet – bedre kendt som Smykkeloven. Gjerskov er kendt for at gå imod partilinjen for at kæmpe for den røde sag i Socialdemokratiet[4]

Gjerskov har markeret sig i den feministiske sag. Både i forbindelse med kritik af, at Ligestillingsministeren, Karen Ellemann, på sin første dag på jobbet ikke ville kalde sig feminist[5], og da Præsident Donald Trump fjernede støtten til NGO’er, der beskæftiger sig med abort. Og hun er trådt ind i kampen for bedre behandling af voldtægtsofre.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]