Michael Jan de Goeje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Michael Jan de Goeje.

Michael Jan De Goeje (født 13. august 1836 i Dronrijp i Friesland, død 16. april 1909 i Leyden) var en hollandsk orientalist.

Efter 1854-60 at have studeret orientalske sprog i Leyden blev han bibliotekar ved Leydens Universitetsbibliotek og fuldendte her den af Reinhart Dozy begyndte katalog over dettes østerlandske håndskrifter. Fra 1866 var han ekstraordinær professor i arabisk ved Leydens Universitet og 1869-1906 ordentlig professor, fra 1869 var han medlem af Videnskabernes Akademi i Amsterdam. Han har udgivet mange arabiske geografiske værker; de fleste i Bibliotheca geographicorum arabicorum (8 bind, 1870-94), hvor særlig de ældste arabiske geografiske skrifter er samlede. Tidligere havde de Goeje udgivet Mémoires d'histoire et de géographie orientales (1862-64), hvoraf en anden omarbejdet udgave udkom 1886. Da den arabiske håndskriftsamling i biblioteket i Leyden var vokset stærkt i de senere år, udarbejdede han en ny Catalogus codicum arabicorum, hvoraf 1. del (af de Goeje og Houtsma) udkom 1888. de Goeje ledede ligeledes udgivelsen af Tabari (1879- 1901), ligesom han også har skrevet talrige afhandlinger i forskellige videnskabelige akademiers skrifter og i orientalske tidsskrifter, blandt andet et skrift om Oxus' gamle flodseng Amu Darja.

Kilder[redigér | redigér wikikode]