Milij Balakirev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Milij Aleksejevitj Balakirev

Milij Aleksejevitj Balakirev (russisk: Милий Алексеевич Балакирев,tr. Milij Aleksejevitj Balakirev; født 2. januar 1837 i Nizjnij Novgorod, Det Russiske Kejserrige, død 29. maj 1910 i St. Petersburg) var en russisk pianist, dirigent og komponist. Han var en af "De Fem" og er i dag mest kendt for sit arbejde med at fremme den russiske nationalisme i musikken.

Balakirev optrådte første gang som pianist i Sankt Petersborg 1855, og i 1862 grundede han under storfyrsttronfølgerens protektorat en gratis musikskole; han ledede denne såvel som det »Russiske Musikselskab«s koncerter, indtil han 1872 trak sig helt tilbage til privatlivet.

Balakirev hører til den "nyrussiske skole", der har modtaget impulser fra Liszt og til dels fra Wagner og i øvrigt har tilknytning til folkemusikken. Han er en af de betydeligste repræsentanter for denne skole, en fin og kyndig musiker, der navnlig har sin styrke i den tematiske udarbejdelse.

Hans værker er ikke talrige: Nogle ouverturer over national-russiske og tjekiske motiver, en symfoni, en fortrinlig musik til "Kong Lear" – Balakirevs betydeligste arbejde – klavermusik, derunder den orientalske fantasi "Islamey", som César Cui (1835-1918) kalder et hovedværk i den moderne klaverlitteratur, og endelig nogle sange. Af fremragende betydning også for russiske kunstmusik var den af Balakirev 1866 udgivne samling af folkeviser.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Pianist Stub
Denne biografi om en pianist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Dirigent Stub
Denne biografi om en dirigent er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Komponister Stub
Denne biografi om en komponist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi