Millî Görüş

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bevægelsens logo

Millî Görüş (også Islamische Gemeinschaft Milli Görüs, IGMG) er en politisk og islamisk bevægelse grundlagt af den tyrkiske politiker Necmettin Erbakan i 1969 og er godkendt som trossamfund i Danmark.[1][2] Bevægelsen er blevet kaldt for en af de ledende tyrkiske diasporaorganisationer i Europa og er blevet beskrevet som den største islamistiske organisation med aktivitet i Europa. Termen Millî Görüş sigter også på organisationens religiøse vision, som betoner den åndelige styrke i islams tro og forklarer den muslimske verdens tilbagegang som et resultat af tilpasningen til Den vestlige verden værdier som sekularisme og en uegnet tilpasning af dens teknologi.

Necmetin Erbakan publicerede i 1969 et manifest, som han gav navnet Millî Görüş. Det talte mest i almene termer om islamisk moral og religiøs uddannelse men brugte stor opmærksomhed på spørgsmål som industrialisering, udvikling og økonomisk uafhængighed. Yderligere advarede han i manifestet for tilnærmelse til Europa i det han betragtede EU være et zionistiskt og katolsk projekt for assimilering og afislamisering af Tyrkiet og anbefalede i stedet et nærmere økonomisk samarbejde mellem muslimske lande.

Ved valget i 1996 fik han flest stemmer og blev Tyrkiets første islamistiske statsminister. Men efter et år blev han afsat igennem et ublodigt kup, og hans parti blev forbudt for fjerde gang. [3] Tyrkietkenderen Esref Okumus skrev på Dagens Nyheter - kultur den 26. april 2016 "Erbakans fundamentalistiske lære hviler på tre ben: en urokkelig tro på sharia , en dyb foragt for den vesterlandske livsstil og en nærmest grænseløs besættelse af antisemitiske dogmer".

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Milli Görüs er islamister med sympati for Erdogan, Tobias Stern Johansen, 4. november 2017, kristeligt-dagblad.dk
  2. ^ Anne Sofie Roald: Islam, Historie, tro, nytolkning. Side 244
  3. ^ Nalin Pekgul i tidsskriftet Fokus 6-12 maj 2016