Mino da Fiesole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mino da Fiesole: Portrætbuste af Niccolò Strozzi, 1454, i skulptursamlinegn i Bodemuseum (Berlin)

Mino di Giovanni da Fiesole (1431 i Poppi i Casentino - 11. juli 1484 i Firenze) var en italiensk billedhugger.

Mino da Fiesole blev uddannet som stenhugger i Fiesole og kom dernæst i lære hos den 3 år ældre Desiderio da Settignano i Firenze.

Hans buster var banebrydende inden for Renæssancens portrætkunst og eksemplificerer fint det 15. århundredes naturalistiske portræt[1], bl.a. med busten af Niccolo Strozzi (1454, i Bodemuseum) og busten af Piero de' Medici (1453, i Museo nazionale del Bargello).

Arbejder[redigér | redigér wikikode]

Han arbejdede en kort tid i Rom 1462 (tilkaldt af Paven til en prædikestol i Peterskirken), herefter atter 1471—80, men i øvrigt ellers mest i og ved Firenze (i Perugia 1473, et tabernakel; i Volterra 1471). Til hans yngre aArbejder hører et hovedværk som det pragtfulde gravmæle over biskop Salutati i Fiesoles domkirke og et vægalter, (med lette og graciøse fremstillinger af Madonna med Barnet, Tiggeren) sammesteds begge fra 1466. Nogle år efter påbegyndte han det skønne gravmæle i Desiderios smag — over grev Hugo von Anderslung i Badia (Firenze, først fuldendt 1481). Under det lange Rom-ophold var han stærkt sysselsat: Gravmælet over Pave Paul II (nu kun i rester i Vatikanets grotter), Hieronymus-alter for Santa Maria Maggiore, Tornabuoni-gravmælet i Santa Maria Minerva og så fremdeles. Mino da Fiesole udfoldede i det hele en mægtig virksomhed, til tider særlig i de senere År lidt rutinefabrikmæssigt. Mino da Fiesole var virtuosen i marmoret, som han sjældnere behandlede dybtgående, men gerne i en let og elegant overfladevirkning; stenhuggeren — sådan som Desiderio havde fundet ham, da han førte ham over i Kunstens rige — sad stadig i ham. Gennem sine masser af altre, tabernakler og gravmæler bidrog han væsentlig sit til at gøre den ny renæssancestil populær.

Den Kongelige Afstøbningssamling har otte værker af Fiesole.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Der Brockhaus: Kunst. Künstler, Epochen, Sachbegriffe. 3., aktualisierte und überarbeitete Ausgabe. side 608
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: