Mission Øst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Mission Øst er en dansk hjælpeorganisation der har til formål at hjælpe sårbare mennesker i Østeuropa og Asien og støtte lokalsamfunds kapacitet til at organisere og hjælpe sig selv gennem aktiviteter, der spænder fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder primært inden for udvikling af landområder og inden for handicapområdet. Mission Øst gennemfører projekter såvel direkte samt med og gennem lokale og internationale partnere for at styrke programmernes relevans, effekt og bæredygtighed. Mission Øst har kontorer i Afghanistan, Armenien, Tadsjikistan, Nepal og Irak. I Rumænien, Burma og Syrien foregår arbejdet gennem lokale hjælpeorganisationer. I Nordkorea støtter organisationen børnehjem med fødevarer og andre fornødenheder.

Mission Øst har hovedkontorer i Hellerup, Danmark og i Bruxelles, Belgien.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Mission Øst blev grundlagt i 1991 af René Hartzner og hans søn læge Kim Hartzner. René Hartzner havde rejst meget i Østeuropa under det kommunistiske styre og havde med egne øjne set de vanskelige vilkår, som nogle mennesker - især kristne - levede under. Dette havde en sådan indvirkning på René Hartzner, at han fandt det nødvendigt at gøre noget. Kim Hartzner hørte sin far tale om hans erfaringer i Østeuropa og følte den samme iver efter at hjælpe. I 1991 startede René og Kim organisationen "Mission Øst" for at hjælpe mennesker i Østeuropa.

Mission Østs første projekt var at transportere medicin og hospitalsudstyr til Rusland. Siden er organisationen vokset, og arbejdet har bredt sig langt ud over det oprindelige østeuropæiske fokus til lande i Asien og Mellemøsten.

Fra nødhjælp til langsigtet bistand[redigér | redigér wikikode]

Mission Øst arbejder med nødhjælp, rehabilitering og udvikling. Nogle lande er i udviklingsfasen, hvor andre lande kræver hjælp, der tager højde for både nødhjælp og udviklingsbehov.

Nødhjælp: Lande kan befinde sig i en krise, der kræver omgående humanitær bistand. Når det er muligt, er Mission Øst der for at lette lidelserne ved at opfylde presserende behov.

Rehabilitering: Nødhjælp alene er ikke nok til at genopbygge et samfund. Efter den indledende hjælpeindsats begynder arbejdet at fokusere på at genoprette samfundsaktiver og lægge grunden til udviklingsprojekter.

Udviklingshjælp: I arbejdet med lokale NGO'er og grupper i civilsamfundet planlægger og gennemfører Mission Øst projekter, der skal bringe langsigtede fordele til samfundet. Projekterne omfatter arbejde med grupper for at forbedre uddannelse og sundhed for børn med handicap, vand- og sanitetsforbedringer drevet og ledet af lokalsamfundet, landbrug og udviklingen af små virksomheder.

Projektlande[redigér | redigér wikikode]

Mission Øst arbejder i en række udvalgte lande i Østeuropa og Asien.

Afghanistan[redigér | redigér wikikode]

Siden 2001 har Mission Øst hjulpet afghanerne med adgang til rent drikkevand, sundhed og hygiejne, køkkenhaver, vejbyggeri mellem isolerede landsbyer og ved at overlevere viden og færdigheder til lokalbefolkningen, så de kan forsørge sig selv i fremtiden.

Armenien[redigér | redigér wikikode]

I Armenien arbejder Mission Øst på at ændre samfundets holdning til personer med handicap og sørge for, at alle børn får den uddannelse og sundhedsmæssige behandling, de har krav på. Mission Østs arbejde har været medvirkende årsag til, at den armenske regering har vedtaget en lov, der for første gang i landets historie udtrykker, at retten til uddannelse også gælder personer med handicap.

Burma[redigér | redigér wikikode]

I Burma samarbejder MØ med Mara Evangelical Church om at give børn fra det fattige kristne Mara-folk mulighed for uddannelse på Mara-folkets uddannelsescenter COME-skolen. Mission Øst støtter blandt andet etableringen af tanke til rent vand og udvikling af en køkkenhave til eleverne.

Irak[redigér | redigér wikikode]

I Irak sikrer Mission Øst vinterhjælp, hygiejneartikler og fødevarehjælp til de mest udsatte fordrevne i det nordlige og centrale Irak. Mission Øst har også etableret flere psykosociale centre for børn og unge.

Mission Øst har haft kontor i området i perioden 2003-2006 og igen fra 2014. Indtil 2006 hjalp organisationen med genopbygning af huse og genetablering af infrastruktur til de hjemvendte irakiske kurdere til Dohuk efter Saddam Husseins fald.

Nepal[redigér | redigér wikikode]

I Nepal kæmper befolkningen ikke kun med fattigdom, men også med en vedvarende politisk ustabilitet. Mission Øst hjælper nogle af de mest udsatte mennesker i Nepal gennem partnerorganisationer i de mest afsidesliggende bjergdistrikter i den nordvestlige del af landet.

Nordkorea[redigér | redigér wikikode]

Mission Øst støtter børnehjem med fødevarer, legetøj og uddannelse af personalet. Mission Øst har tidligere hjulpet med fødevarer og genopbygning af huse efter alvorlige oversvømmelser i 2012.

Rumænien[redigér | redigér wikikode]

Mission Øst støtter den rumænske organisation Solia Speranţei (Håbets budbringer), der hjælper familier, som kæmper mod fattigdom, sygdom, ensomhed og diskrimination.

Syrien[redigér | redigér wikikode]

Mission Øst støtter organisationen Armenian Relief Cross in Lebanon (ARCL) med lægehjælp til kristne fordrevne armeniere fra den syriske by Kessab, som har søgt tilflugt i en kirke i den syriske by Latakia.

Tadsjikistan[redigér | redigér wikikode]

Mission Øst arbejder på at forøge befolkningens beredskab over for katastrofer og øger bevidsthed og viden om katastrofer hos sårbare lokalsamfund. Det skal gøre dem bedre i stand til at klare sig i tilfælde af naturkatastrofer som jordskælv og oversvømmelser og bedre i stand til at håndtere tiden efter. I Tadsjikistan arbejder Mission Øst også med at sikre rettigheder for både børn med handicap og kvinder og piger generelt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]