Miyamoto Musashi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Miyamoto Musashi dræber et drabeligt udyr. Maleri af Utagawa Kuniyoshi

Miyamoto Musashi var en japansk ronin, hvilket vil sige en herreløs kriger og var således ikke en samurai. Miyamoto Musashi levede fra 1584-1645 e.v.t. Allerede mens han levede, blev han en legende på grund af sin uovervindelighed i sværdkamp.

Legendarisk – som uovervindelig og som forfatter[redigér | rediger kildetekst]

Efter sin død har han lige siden ikke blot været kendt for sin bemærkelsesværdige uovervindelighed, men også for De fem ringes bog – 五輪書 Go rin no sho – som han skrev i 1645 kort før sin død. Denne bog hører til blandt verdensklassikerne på linje med værker som de kinesiske Daode jing og Den Gule Kejsers Klassiker om Indre Medicin.

Kampmåde – strategi[redigér | rediger kildetekst]

Det var hans kampmåde, som han kaldte sin strategi, der var afgørende for hans sejre, mere end det våben han brugte. Ud over at sværdkæmpe var han også med i nogle af tidens store slag mellem hære. Hans strategi drejer sig om rytme – med et moderne ord kunne man kalde det timing. Det er især dette aspekt, han beskriver i De fem ringes bog – evnen til at udvikle rytme, præcision og total opmærksomhed.

Kunstner og maler[redigér | rediger kildetekst]

Miyamoto Musashi brugte ikke blot sin taktik i sværdkamp, men også som kunstner. Han blev en anerkendt kunstner og håndværker som kalligraf, træ- og metalkunstner og sumiemaler, hvor tingenes energi inkarneres i kunstværket.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Japanske kampdiscipliner inden for sværdkamp:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  • Miyamoto Musashi: De fem ringes bog. På dansk ved, med kommentarer og efterskrift af Hugo Hørlych Karlsen. Sphinx 2006. 2. udgave, 2. oplag. Bogens efterskrift med afsnittene: "Om Miyamoto Musashi" (side 97-111), "Zen og Miyamoto Musashi" (side 112-123), "Haiku og Miyamoto Musashi" (side 124-125).