Modest Mussorgskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Modest Mussorgskij

Modest Petrovitj Mussorgskij (21. marts 183928. marts 1881) var en russisk komponist og pianist.

Modest Mussorgskijs musikalske uddannelse var mangelfuld, og hans problemer med alkohol medvirkede til, at en del projekter aldrig blev færdige; men hans originalitet har givet ham en fremtrædende plads blandt russiske komponister.

Hans hovedværk er nok operaen Boris Godunov; men måske nåede Mussorgskij sit højeste i sine sange og i klaverværket Udstillingsbilleder. Det var inspireret af en mindeudstilling for maleren Victor Hartmann, Mussorgskijs ven. Samtiden interesserede sig ikke for klaverværket. Først Maurice Ravels orkesterudgave skabte opmærksomhed for værket,samtidigt (1922) skrev Leon Funtek (en ungarere bosat i Finland) en version som er forbavsende lig Ravels men uden saxofon. Der findes nu 25 versioner med forskellig instrumental besætning. Omtrent halvdelen er for symfoniorkester, og resten er for orgel, guitar, for 44 klaverer osv.; der er også en jazz-udgave og en for kinesiske instrumenter. Det eksperimenterende engelske band Emerson, Lake & Palmer gjorde i 1970'erne "Pictures at an Exhibition" kendt blandt unge i sin særlige elektriske version.

Modest Mussorgski blev soldat som 17-årig, uheldigvis i et regiment der var berygtet for drikkeri og slagsmål. Da var han 18, var han blevet alkoholiker, og resten af livet var han plaget af anfald af drikfældighed.

Rusland anvendte på Mussorgskijs tid den julianske kalender. Han fejrede selv sin fødselsdag den 16. marts (juliansk tid og samme dato som hans dødsdag). Hans fødselsdag bliver mange steder omregnet til den 9. marts efter den gregorianske kalender:

Komponister Stub
Denne biografi om en komponist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi