Monopol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Monopol (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Monopol)

Monopol betyder direkte 'eneret til salg' og stammer oprindeligt fra de økonomiske videnskaber. Ordet har senere fundet en bredere anvendelse både udenfor og indenfor økonomi, idet det også kan betyde eneret til køb på et bestemt marked, for eksempel. Eksempelvis havde Post Danmark monopol (eneret) til at distribuere breve under 50 gram, frem til den 1. januar 2011.[1]

Eneretten kan være baseret på regler – som i tilfældet med Post Danmark ovenfor – eller på, at en virksomhed udkonkurrerer andre virksomheder og dermed erobrer et monopol. Dette sker ofte, når der er stordriftsfordele – man taler da om et naturligt monopol. Tidligt i 1900-tallet samlede Rockefeller på denne måde alle olievirksomheder i USA; virksomheden blev påbudt opbrudt og dette førte til dannelsen af de syv søstre.

En monopolvirksomhed kan – hvis ikke der sker regulering – selvstændigt fastsætte prisen på sine ydelser. Man kan vise, at monopolisten maksimerer sit overskud ved at tage højere priser og omsætte færre ydelser, end hvad der er samfundsmæssigt optimalt. Dette overnormale overskud vil virksomheden kunne anvende til udbytter til ejerne, eller det vil kunne forsvinde ved, at effektiviseringer ikke gennemføres.

Konkurrencestyrelsen, som tidligere hed monopoltilsynet, har til opgave at overvåge brancher, hvor der ikke er konkurrence, eller hvor nogle få virksomheder dominerer markedet.

I praksis vil markedsdominans ofte give virksomheden de samme fordele som et egentligt monopol.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Monopol Gyldendals Åbne Encyclopædi
  1. ^ (på dansk)Slut med postmonopoler fra 2011. Europaparlamentet. 31. januar 2008. Hentet 26. oktober 2011. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: