Monopsoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Monopsoni er en markedssituation hvor der kun er én køber. Beslægtede orddannelser: duopson, oligopson. Hørende hjemme i økonomisk teori om betingelser, der afviger fra fuldkommen konkurrence. Yderligere former: monopsonist, monopsonistisk (konkurrence). Stavemåden med p er aftalt med Dansk Sprognævn, men termen optræder ikke i Retskrivningsordbogen eller i Ordbog over det Danske Sprog.[Kilde mangler]

Anvendelsen af ordet er beslægtet med "monopol", se artikel derom. Som hverdagsudsagn refererer M parallelt til monopoli betydningen "en dominerende stilling som køber".


Eksempler i Danmark, hvor en virksomhed på opkøbssiden indtager en stærkt dominerende stilling: Arla som mejerist, Danish Crown som slagterivirksomhed. I relation til landbrugets leverandører er Arla – uanset det forhold, at der er tale om andelsbevægelsens og dermed leverandørernes egne virksomheder – monopsonist. Overfor markedet kan virksomheden så igen karakteriseres som monopol.

I den politisk-økonomiske diskussion om marked og konkurrence fungerer idealtypen fuldkommen konkurrence som det, den liberalisten opfatter som ideelt, hvorimod den liberale blot affinder sig med modifikationer i konkurrencen. Diskussionen om markedseffektivitet handler om mange udbydere (monopol eller mange sælgere?) og mange købere (mange købere konkurrerer indbyrdes om prisen og byder op) samt om gennemsigtighed. Her har Akelofs berømte artikel om "Lemon Cars" vist, hvordan asymmetrisk vidensdeling påvirker et marked.

Relationen mellem køber og leverandør med én køber gælder i mange licitationssammenhænge per defintition, og det gælder typisk i byggebranchen, at en entreprenør kan tilknytte underleverandører under monopsonlignende omstændigheder.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Websters Unabridged Dictionary of The English Language, Random House 1989.