Monty Woolley

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Monty Woolley
Personlig information
Født 17. august 1888 Rediger på Wikidata
New York City, New York, USA Rediger på Wikidata
Død 6. maj 1963 (74 år) Rediger på Wikidata
Albany, New York, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerteanfald Rediger på Wikidata
Gravsted Greenridge Cemetery Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Harvard Universitet, Yale University Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, sceneinstruktør, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste mandlige hovedrolle (1943)
Oscar for bedste mandlige birolle (3. februar 1945) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Stjerne på Hollywood Walk of Fame Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Edgar Montillion "Monty" Woolley (født 17. august 1888, død 6. maj 1963) var en amerikansk teater-, film-, radio- og tv-skuespiller.

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Woolley blev født i New York City til en velhavende familie (hans far ejede Bristol Hotel), og han voksede op i de højeste sociale kredse i New York. Woolley blev uddannet på Yale University og senere på Harvard University. Han blev til sidst en assisterende professor i engelsk og dramalærer på Yale. Thornton Wilder og Stephen Vincent Benét var blandt hans mere berømte studerende.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Woolley forlod sin akademiske karriere, og begyndte at optræde på Broadway i 1936. Sammen med Clifton Webb, underskrev Woolley en kontrakt med 20th Century Fox i 1940. I en alder af 50 år, opnåede Woolley et af sine mål at opnå stjernestatus som skuespiller. En stor del af denne status, han havde fået for sin rolle i filmen Manden, der kom til middag (1942), som også var opsat på Broadway Theater. Woolleys karakteristiske hvide skæg var hans mest udbredte varemærker som skuespiller. Efter at have afsluttet sin sidste film Kismet (1955), var han på radio i omkring et år efter at have været tvunget til at gå på pension på grund af skrantende helbred.

Woolley blev nomineret til en Oscar to gange, for bedste mandlige hovedrolle for filmen Manden med pilefløjterne (1942) og for bedste mandlige birolle for filmen Usynlige lænker (1944). Han er også blevet tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Død[redigér | rediger kildetekst]

Woolley døde på grund af komplikationer med nyrer og hjerte, 6. maj 1963 i Albany, New York. Han var 74 år gammel. Han er begravet på Greenridge Cemetery i Saratoga Springs, New York.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]