Moorea

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 17°32′S 149°50′W / 17.533°S 149.833°V / -17.533; -149.833

Satellitfoto af Moorea. De to store bugte ses på billedet og øverst til venstre ses en lille del af Tahiti
Moorea
Moorea tegnet af Thomas Bent omkring 1857

Moorea (fransk île Moorea) er en ø i øgruppen Selskabsøerne i Fransk Polynesien beliggende i Stillehavet.

Geografi Moorea ligger 17 km nordvest for Tahiti, som er hovedøen i Fransk Polynesien, og Moorea har et areal på ca. 134 km2og et indbyggertal på ca. 12000 personer. Moorea er en vulkanø med den nu slukkede vulkan Mont Tohiea (ca. 1200 m), og øen er omgivet af et undersøisk koralrev, og der er to store bugte, La baie d'Opunohu og La baie de Cook / Paopao. Maiao er en lille ø, som ligger ca. 75 km sydvest for Moorea, og som forvaltningsmæssigt tilhører denne.

Transport Transport til Moorea foregår med enten båd eller fly. Mellem Vaiare og Papeete er der adskillie hurtiggående katamaraner, og turen tager ca. 30 minutter. Moorea har også en lille flyplads, Aérodrome de Moorea, som bruges til lokalfly, hovedsagelig til Papeete. Air Moorea flyver på ruten, og turen til Papeete tager ca. 7 minutter.

Historie Moorea menes at være blevet beboet af polynesiere i 900-tallet. Den første europæer, som opdagede øen, var Samuel Wallis i 1767, som døbte den Duke of York island, dog uden at besøge selve øen. Senere i 1777 besøgte James Cook Moorea. I 1808 blev øen base for britiske missionærer, som bl.a. byggede en kirke i 1827 i byen Papetoai hvilken regnes som den ældste europæiske bygning i det sydlige Stillehav. I 1843 blev øen fransk koloni og blev indlemmet i Selskabsøerne i det daværende Établissements Français de l'Océanie (Fransk Oceanien).

Økonomi Øens økonomi er hovedsagelig baseret på turisme og landbrug. Moorea er den tredjemest besøgte ø i Fransk Polynesien kun overgået af Tahiti og Bora Bora. I landbruget produceres der bl.a. ananas, ferskener og vanilje.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: