Spring til indhold

Mord uden grænser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mord uden grænser
Information
GenreKriminalfilm Rediger på Wikidata
MedvirkendeVeerle Baetens,
Lars Mikkelsen Rediger på Wikidata
Spilletid57,00 min. Rediger på Wikidata
OriginalsprogBelgisk nederlandsk, fransk, engelsk, tysk, dansk Rediger på Wikidata
Sæsoner og afsnit
Antal sæsoner2 Rediger på Wikidata
Antal afsnit8 Rediger på Wikidata
Produktion
ProduktionslandTyskland, Belgien, Danmark, Schweiz, Østrig Rediger på Wikidata
Udsendt
Oprindelig kanalDR1,
ZDF Rediger på Wikidata
Links
Officiel hjemmeside Rediger på Wikidata
Mord uden grænserIMDb (engelsk) Rediger på Wikidata
Mord uden grænser i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Mord uden grænser er en dansk-tysk-belgisk drama-tv-serie, der går under det internationale navn The Team (da: Holdet). Serien havde dansk tv-premiere på DR1 den 22. februar 2015, og tre år efter udkom anden sæson, som havde premiere på DR1 12. august 2018. Denne sæson af serien foregår over otte afsnit, og hovedforfatterne bag er Peter Thorsboe og Mai Brostrøm og instruktøren er Kathrine Windfeld. Endvidere er serien produceret af Nordisk film og ZDF i samarbejde med blandt andet DR.

Serien foregår flere steder i Europa, hovedsageligt i Danmark, Tyskland og Belgien, hvor de tre hovedpersoner kommer fra. Hovedrollerne spilles af den danske skuespiller Lars Mikkelsen (Harald Bjørn), den tyske skuespillerinde Jasmin Gerat (Jackie Mueller) og den belgiske skuespillerinde Veerle Baetens (Alicia Verbeek). Serien berører forskellige emner idet de tre hovedpersoner, Harald, Jackie og Alicia, bliver ført sammen for at samarbejde om at finde ud af, hvem der har dræbt de tre kvinder Vaida, Greta og Maria.

Handling og hovedpersoner

[redigér | rediger kildetekst]

Efterforskeren Harald Bjørn er i Schweiz og nyder sin ferie sammen med sin gravide hustru men bliver afbrudt af et opkald fra Europol. Tre kvinder er blevet dræbt i tre forskellige lande; Danmark, Tyskland og Belgien. Det første mord har fundet sted en torsdag i Tyskland, derefter fredagen efter i Belgien og til sidst lørdag i Danmark. Kvinderne er alle prostituerede, og de er alle blevet skudt i venstre øje og har derudover fået en finger skåret af. Sammen med den tyske efterforsker Jackie Mueller og den belgiske efterforsker Alicia Verbeek, står Harald i spidsen for denne efterforskning, der senere viser sig at være langt mere kompliceret, end de i første omgang havde troet.

I jagten på at finde morderen på de tre kvinder, finder de tre efterforskere ud af, at kvinderne har en relation til hinanden. Seks år tidligere blev deres fælles veninde Armande Claes dræbt, og hendes kæreste Jean-Louis bliver sigtet for drabet. Dog har Jean-Louis nu seks år senere filmet de tre kvinder, der fortæller, at det var Marius Loukauskis, der dræbte Armande. Jean-Louis, der har kræft og derfor ikke har lang tid tilbage at leve i, er opsat på at rense sit navn og vælger derfor at afslutte sin bog, som han startede på, da han blev anholdt for mordet på Armande. Denne bog afslører, at Marius Louskauskis er en stor del af organiseret menneskehandel, hvor prostitution blot er en lille del af det.

Samtidig med at de tre efterforskere Harald, Jackie og Alicia forsøger at opklare sagen, må de hver især se deres fortrængte sider i øjnene. Harald og Jackie har en fortid sammen, da de for syv år siden havde en affære, hvor Jackie stadig var gift. Dette påvirker deres liv på hjemmefronten, og de må hver især kæmpe for at redde deres ægteskab. Samtidig går Alicia og kæmper med at tage sig af sin alkoholiserede mor og sin lillesøster, der arbejder som prostitueret.

Hvem er morderen?

[redigér | rediger kildetekst]

I de otte afsnit bliver der begået flere mord og forbrydelser, og de bliver ikke begået af samme person. Til at starte med er man sikker på, at Jean-Louis har dræbt de tre kvinder, da man i starten af første afsnit kan se ham besøge de tre kvinder. Fokusset bliver dog hurtigt flyttet over på Marius Louskauskis, efter de tre piger har sagt, at han har dræbt Armande, og hun blev dræbt på samme måde som de tre andre; et skud i venstre øje og en afskåren finger.

Dog finder man senere ud af, at det er Louskauskis' ekskone Dahlia der har hyret forskellige personer til at dræbe dem, da hun ser en mulighed for at tage en del af formuen, som Louskauskis har. Dahlia ender dog med selv at blive dræbt, men handlingen slutter dog ikke her.

Menneskehandlen er meget større, end efterforskerne havde regnet med. Jean-Louis har fundet utallige mennesker der er blevet købt til at være henholdsvis slaver, prostituerede, lejemordere osv., og det er Marius Louskauskis, der står bag en stor del af det. De tre efterforskere får dog fanget Louskauskis til sidst og med hjælp fra Jean-Louis' udgivelse af sin bog får Harald, Jackie og Alicia slået ned på slavehandelen.

Mord Uden Grænser er blevet modtaget på forskellige måder fra seerne. Efter premieren skrev Billed Bladet, at det første afsnit af serien havde et seertal på 1,4 millioner ifølge Gallup[1].

Da serien foregår i mange lande i Europa, er den også udgivet i mange lande udover Danmark: Schweiz, Østrig, Tyskland, Sverige, Holland, Frankrig og Belgien[2] Anmeldelserne fra seerne på Internet Movie Database (IMDb) er dog meget forskellige. Der er både positive og negative anmeldelser, men ud fra IMBb's ratings kan man se, at der er flere, der har taget positivt imod serien, da den har 6,9 ud af 10 stjerner[3]

Medvirkende (udvalg)

[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]