Morgan Tsvangirai

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Morgan Tsvangirai

Morgan Richard Tsvangirai (født 10. marts 1952 i Gutu, Sydrhodesia) er en zimbabweansk politiker, der som leder af partiet Bevægelsen for Demokratisk Forandring (Movement for Democratic Change) 11. februar 2009 blev udnævnt til premierminister i landet, efter at hans parti i årevis var blevet holdt uden for indflydelse af præsident Robert Mugabe, hvis hovedmodstander han var ved præsidentvalgene i både 2002 og 2008.

Tsavangirai var i 1990'erne leder af den zimbabweanske fagbevægelse ZCTU, som Bevægelsen for Demokratisk Forandring udspringer af. Partiet blev dannet i 1999 og Tsavangirai var spidskandidat ved dets første valg i 2002. Valget bar præg af voldsomme angreb mod oppositionen samt valgfusk. De internationale valgobservatører fordømte valget, som de opfattede som ufrit. Særligt observatørerne fra USA og Europa var kritiske.

Tsvangirai er flere gange blevet arresteret for sin politiske aktivitet, bl.a. 11. marts 2007, hvor han blev anholdt i forbindelse med en regeringskritisk demonstration og derefter tortureret af politiet. Det seneste tilfælde var 23. januar 2008, hvor politiet forsøgte at hindre ham i at gennemføre et politisk møde.[1]

Tsvangirai tilhører shona, som er den etniske majoritet i Zimbabwe.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Tsvangirai slams Mugabe 'dictatorship', Mail & Guardian, 23. januar 2008.