Morgunblaðið

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Morgunblaðið 17. november 1913

Morgunblaðið (dansk: Morgenbladet) er den største avisIsland med et dagligt oplag på omkring 50.000. Morgunblaðið har de fleste af sine læsere i den sydvestlige del af landet, særligt i og omkring hovedstaden Reykjavik.

Avisen blev grundlagt af Vilhjálmur Finsen og udkom første gang 2. november 1913. Siden 1919 har avisen været udgivet af Árvakur. Politisk har avisen særligt under Den Kolde Krig haft tætte relationer til det konservative politiske parti Sjálfstæðisflokkurinn. Helt frem til 1983 deltog avisens redaktører og politiske reportere i møder med partiets gruppe i Altinget. Selv om partibåndene officielt er brudt, har avisen flere gange siden været kritiseret for at læne sig meget op af partiet i sine holdninger, særligt under valgkampe. Avisen har dog haft andre standpunkter end partiet hvad angår fiskekvoter, ligesom avisen har rekrutteret flere venstreorienterede journalister og har haft ledende artikler, der advokerede for feminisme.

Oprindeligt blev avisen ikke udgivet mandag, men siden 2003 er avisen udkommet alle ugens dage i variabelt omfang; mellem 60 og 120 sider.

Ansvarshavende redaktører[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]