Mukatjevo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mukatjevo
Мукачево Rediger på Wikidata
Mukatjevos byvåben Mukatjevos byflag
Mukachevo gerb.png Flag of Mukacheve.svg
Mukacheve town hall 2.jpg
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Zakarpatska
Grundlagt 700-tallet Rediger på Wikidata
Postnr. 89600 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 86.257 (2015)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 27,0 km²
 - Befolkningstæthed 3.195 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 120 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside mukachevo-rada.gov.ua
Oversigtskort

Mukatjevo (ukrainsk: Мукачево, ukrainsk udtale: [mʊˈkɑt͡ʃewo]; ungarsk: Munkács;) er en by i dalen ved floden Latorica i Zakarpatska oblast (provins), i det vestlige Ukraine. Den fungerer som administrativt centrum i Mukatjevo rajon (distrikt), men byen selv hører ikke til rajonen og er udpeget som en by af regional betydning, med samme status som en separat rajon. Byen er en jernbanecentrum og et motorvejsknudepunkt og har øl-, vin-, tobaks-, fødevare-, tekstil-, træ- og møbelindustri. Under Den kolde krig var den hjemsted for Mukatjevo luftbase og en radarstation.

Mukatjevo ligger tæt på grænserne til fire nabolande: Polen, Slovakiet, Ungarn og Rumænien. Byen havde i 2021 en befolkning på omkring 85.903 mennesker.[2]. Byen er en traditionel højborg for det Rusinske sprog, og befolkningen i Mukatjevo er officielt rapporteret som 77,1 % etniske Ukrainere.[3] Der er også betydelige mindretal af: Russere (9,0 %), Ungarerr (8,5 %), Tyskere (1,9 %) og Roma (1,4 %)[3]

Indtil Anden Verdenskrig og Holocaust var Mukatjevo primært en jødisk by, og halvdelen af befolkningen var jødisk, mens resten af befolkningen var russere, ungarere, slovakker og andre minoriteter. Tidligere lå den i Tjekkoslovakiet og før det i Ungarn, men blev indlemmet i det sovjetiske Ukraine efter Anden Verdenskrig.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]