Mukatjevo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mukatjevo
Мукачево Rediger på Wikidata
Mukatjevos byvåben Mukatjevos byflag
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Zakarpatska oblast Transkarpatien oblast
Rajon Mukatjevo rajon
Grundlagt 700-tallet Rediger på Wikidata
Postnr. 89600 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 85.569 (2022)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 27,0 km²
 - Befolknings­tæthed 3.169 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 120 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside mukachevo-rada.gov.ua
Oversigtskort
Mukatjevo ligger i Transkarpatien oblast
Mukatjevo
Mukatjevo
Mukatjevos beliggenhed i Transkarpatien oblast

Mukatjevo (ukrainsk: Мукачево, ukrainsk udtale: [mʊˈkɑt͡ʃewo]; ungarsk: Munkács;) er en by i dalen ved floden Latorica i Zakarpatska oblast (provins), i det vestlige Ukraine. Den fungerer som administrativt centrum i Mukatjevo rajon (distrikt), men byen selv hører ikke til rajonen og er udpeget som en by af regional betydning, med samme status som en separat rajon. Byen er en jernbanecentrum og et motorvejsknudepunkt og har øl-, vin-, tobaks-, fødevare-, tekstil-, træ- og møbelindustri. Under Den kolde krig var den hjemsted for Mukatjevo luftbase og en radarstation.

Mukatjevo ligger tæt på grænserne til fire nabolande: Polen, Slovakiet, Ungarn og Rumænien. Byen har en befolkning på omkring 85.569 (2022)[1] indbyggere. Byen er en traditionel højborg for det Rusinske sprog, og befolkningen i Mukatjevo er officielt rapporteret som 77,1 % etniske Ukrainere.[2] Der er også betydelige mindretal af: Russere (9,0 %), Ungarerr (8,5 %), Tyskere (1,9 %) og Roma (1,4 %)[2]

Indtil Anden Verdenskrig og Holocaust var Mukatjevo primært en jødisk by, og halvdelen af befolkningen var jødisk, mens resten af befolkningen var russere, ungarere, slovakker og andre minoriteter. Tidligere lå den i Tjekkoslovakiet og før det i Ungarn, men blev indlemmet i det sovjetiske Ukraine efter Anden Verdenskrig.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Чисельність наявного населення України на 1 січня 2022 року, State Statistics Service of Ukraine, Number of Present Population of Ukraine, as of January 1, 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ a b Ukraine Census] Arkiveret 2009-04-30 hos Wayback Machine

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]