Mund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En alligator åbner munden

Munden er åbningen hvorved et dyr eller et menneske indtager mad. For det meste er munden at finde i hovedet, men dette er ikke nødvendigvis sandt for alle dyr.

Munden er det første led i et komplet fordøjelsessystem, hvor maden bliver indtaget, behandlet og til sidst sendt ud af anus. I menneskets munde tygger tænderne maden, og spyttets enzym starter nedbrydningen af stivelse/kulhydrat. Det komplette fordøjelsessystem er at finde hos mange dyr, men der findes tilfælde hvor dyrene ikke har et anus, og derfor bruges munden her til dette formål.

Der findes dyr, som ikke engang har en mund. Disse dyr lever allerede i et fordøjelsessystem, og derfor behøver de ikke deres eget.

Hos mange dyr har munden dele til enten tygge mad, holde mad eller sprøjte gift ud. Til at tygge mad bruges tænder, der af mange dyr også bruges til nedlægge deres bytte med. Fugle har et næb, hvilket er en knoglet mund, som også er effektiv til at spise med.

Menneskets mund

En kvindes mund

Et menneskes mund har en øvre læbe og en nedre læbe. Disse spiller tilsammen en vigtig rolle i tale, ansigtsudtryk, kys og rygning, samt indtagelse af føde og væske. Børn er automatisk født med en sutterefleks, hvorved de instinktivt ved hvordan de suger næring fra deres mor ved brug at deres læber og kæben. På nogle personer danner den øvre læbe en særlig facon, der kaldes en Amorbue.

Munden bliver af mange kvinder dekoreret ved brug af læbestift, som farver læberne i en stærkere farve (f.eks. rød). I goth-miljøet bruger begge køn ofte sort læbestift.

Hvis man vil holde god bordskik, er det bedst at holde munden lukket når man tygger mad. Desuden er det heller ikke god skik at tale med mad i munden.

Litteratur / kilder

Eksterne henvisninger

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: