Museum Tusculanums Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Museum Tusculanum Press' og Det Informationsvidenskabelige Akademi, Birketinget på Amager

Museum Tusculanums Forlag blev stiftet i 1975 som en uafhængig, non-profit institution (erhvervsdrivende fond). Forlagets formål er at udgive alment oplysende bøger og peer-reviewed videnskabelige afhandlinger af høj kvalitet. Mange af forlagets forfattere er tilknyttet Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek, men antallet af titler skrevet af forfattere tilknyttet andre institutioner i ind- og udland er støt stigende.

Museum Tusculanums Forlag udgiver 50-60 titler om året inden for humaniora, samfundsvidenskab og teologi. Titlerne dækker over en lang række sprog: dansk, norsk, svensk, engelsk, fransk, italiensk, spansk, tysk, latin, græsk, nygræsk, ægyptisk-arabisk, polsk, litauisk og mere eksotiske sprog som minor mlabri, tibetansk og tuaregisk . Dertil kommer en række titler i kommission fra andre forlag og institutioner.

Fra 2004 har forlaget også solgt e-bøger og e-tidsskrifter (samt naturligvis papirtrykte bøger) direkte via forlagets e-boghandel, www.mtp.dk. E-bøgerne er også blevet solgt via andre online boghandler og såkaldte aggregators samt som samlede pakker til forskningsbiblioteker på licensvilkår. Senest har forlaget engageret sig i flere internationale projekter om Open Access. Forlaget markedsfører også sine bøger gennem Google Book Search og Amazon Look Inside!

Navn[redigér | redigér wikikode]

Forlagets navn er internationalt. Det er hentet fra den europæiske kulturs tidlige storhedstid, den græsk-romerske oldtid.

'Museum' er et latinsk ord (af det græske museion) og betyder egentlig blot et samlingssted for de ni muser for kunst, kultur og videnskab.

'Tusculanum' er et tillægsord dannet af stednavnet Tusculum, en by i området Latium på vestsiden af de sommerkølige Albanerbjerge sydøst for det hede, pulserende Rom. I Tusculum havde statsmanden, juristen, retorikeren, kulturformidleren og filosoffen Marcus Tullius Cicero sin sommervilla omkring midten af det første århundrede før vor tidsregning. Her udtænkte og skrev han mange af sine værker, som har haft indflydelse på europæisk tankegang.

'Museum Tusculanum' betyder således: Musernes samlingssted i Tusculum eller som sagt af én af forlagets forfattere: Ciceros Lysthus.

Henvisning[redigér | redigér wikikode]